Šta je to piling kose i koje su njegove prednosti?

Ako si mislila da je piling rezervisan samo za kožu lica i tela, prevarila si se! Ne samo da je moguće primenjivati ga na vlasištu, već je i neophodno! Ovaj sve popularniji tretman donosi brojne benefite za izgled i zdravlje vlasi, ali i kože glave, pa hajde da konačno utrvdimo šta je to piling kose?

Čemu služi i koje su prednosti pilinga kose?

Šta je to piling kose i koje su njegove prednosti?

Pravilna nega kose više ne može da se zamisli bez redovnog pilinga. Da bi koža glave “prodisala” moramo je osloboditi svih nečistoća i mrtvih ćelija koje se na njoj talože, a koje obični šamponi nisu u stanju da uklone.

Piling ima moć da “resetuje” teme i oporavi kosu od oštećenja koja su posledica brojnih hemijskih i mehaničkih delovanja, poput tretmana bojama i izbeljivačima; feniranja, ali i čestih stilizovanja kose i upotrebe lakova, pene ili šampona za suvo pranje. Sve navedeno za posledicu može imati pojačano mašćenje vlasišta, stvaranje peruti, osećaj svraba, pa čak i gubitak kose.

Srećom, piling efikasno prevenira sve ove neželjene procese i vraća kosi zdrav izgled, mekoću i sjaj; pospešuje cirkulaciju i podstiče brži rast. Odmah posle pilinga, preporučuje se upotreba maski i seruma, jer je dlaka tek tada konačno spremna da maksimalno upije sve hranjive sastojke iz drugih haircare preparata. 

Kako se koristi?

Piling proizvodi se nanose na mokru, tek opranu kosu. Apliciraju se direktno na teme, a potom se, po principu masaže, nekoliko minuta utrljavaju u kožu glave. Uvek je najbolje pratiti uputstva sa ambalaže i ostaviti da sredstvo deluje tačno onoliko vremena koliko je za to predvideo proizvođač.

Posle pilinga, kosu treba temeljno isprati mlakom vodom, a da bi efekat bio još jači, tretman nege nastavi nanošenjem maski ili seruma namenjenih upravo za tvoj tip kose.

Piling preparati za kosu mogu se naći u obliku kreme ili šampona. Deluju na sve delove vlasi i temena i imaju za cilj njihov potpuni oporavak kose. Nakon samo jedne primene kosa izgleda bujnije, a vlasi postaju revitalizovane i blistave. Ovakav vid nege poželjno je ponavljati jednom nedeljno.

Cilj isti za sve

Bez obzira na to da li je tvoja kosa suva, masna, normalna, tanka, gusta, oštećena, talasasta, ravna ili obojena, krajnji cilj pilinga je isti za sve – lagano rashlađivanje i temeljno čišćenje vlasišta, koje je za razliku od klasičnog pranja kose običnim šamponima, ima mnogo preciznije i pouzdanije dejstvo, a uz to oporavlja kosu!

Najbolji preparati za piling kose

Naišli smo na dva fenomenalna Kérastase proizvoda koja će pomoći u osvežavanju i intenzivnom čišćenju skalpa i kose, na pravi način. Prvi u nizu je Scrub Énergisant Purifying Scalp namenjen za sve koji se suočavaju sa izazovom masne kose. Ovaj piling za kosu intenzivno čisti skalp i pruža tvojoj kosi lepršavost i sjaj. Sa druge strane, Scrub Apaisant Soothing Scalp je namenjen pilingu normalne do suve kose i osetljivog skalpa. Nakon upotrebe ovog pilinga, skalp će biti pročišćen, dok će tvoja kosa postati sjajna i zaglađena.

Bonus saveti

Sada kada znaš šta je to piling kose, predstavljamo ti još nekoliko korisnih saveta!

 • Navika da prolazimo prstima kroz kosu je česta i ujedno veoma loša. Utiče na brže mašćenje kože glave, ali i samih vlasi.
 • Pri nanošenju pilinga izbegavaj žustre pokrete da ne bi “izgrebala” vlasište. Takođe, obrati pažnju na to da ispiranje bude temeljno, kako višak proizvoda ne bi ostao u kosi.
 • Kvalitet četki je takođe veoma bitan. Po mogućstvu biraj one od veprove ili konjske dlake.
 • Nikada ne apliciraj preparate za oblikovanje direktno na teme, jer se tako začepljuju pore i povećava stvaranje nešistoća.
 • Kosu peri isključivo mlakom vodom, a ispiraj hladnom.

 

Pročitaj još: Šta izaziva i kako sprečiti opadanje kose?

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Kérastase Scrub Énergisant Purifying Scalp Scrub

  Poručite odmah
 • Kérastase Scrub Apaisant Soothing Scalp Scrub

  Poručite odmah

Povezane teme: piling, nega kose, oštećena kosa, tanka kosa, Kérastase , piling kose, tretmani za kosu

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Borba sa vlagom: Najbolji anti-frizz proizvodi za negu kose

Ne dopusti da trud uložen u ispravljanje i stilizovanje kose bude uzaludan! Izdvojili smo najbolje anti-frizz proizvode koji će omogućiti da tvoja fri...