4 razloga zašto treba izbegavati izlivanje noktiju

Previše obaveza, premalo vremena, pa ko će još da se bavi lakiranjem noktiju, turpijanjem, sušenjem i popravkama, kad sve to možeš da dobiješ u salonu. Dugi, kratki, na tufne, na štrafte, frenč manikir, špicasti, ovalni, jednobojni, šareni, sa crtežima, stikerima, cirkonima… Samo pokažeš prstom i tvoji su! Izlivanje noktiju postalo je stvar pomodarstva, a sve pod izgovorom da ćeš nekoliko nedelja od tretmana biti potpuno bezbrižna. Uživaćeš u besprekornom manikiru i svi će se diviti lepoti tvojih ruku. A da li je sve baš tako idealno kao što zvuči? Izgleda da nije…

1. Zdravstveni alarm

Stavljanje nepropusnog gela i izlaganje zračenju UV lampi na svake dve-tri nedelje, sasvim sigurno ne možemo smatratim bezazlenim. Osim što oštećuju nokte, nanošenje plastike i gela negativno utiče i na kožu ruku. Nije sporno da ćeš biti zadovoljna izgledom, a da li si se ikada zapitala šta se dešava ispod materijala kojim se izvodi izlivanje noktiju ili nadogradnja?

 

Činjenica da duži vremenski period nećemo imati nikakav uvid u to šta se dešava sa našim noktima, nije ni malo obećavajuća, naprotiv. Ovakvi kozmetički tretmani mogu da izazovu alergijske reakcije, bakterijske infekcije, pojavu gljivica, a da toga uopšte ne budemo svesni sve dok ne dođe trenutak za skidanje gela. Zbog toga se tehnika geliranja preporučuje samo u specijalnim prilikama, uz obavezno nanošenje kreme za sunčanje sa visokim UV faktorom zaštite na nadlanice.

2. Opasne hemikalije

Jedna od “najbanalnijih” posledica čestog geliranja su krti nokti. Oni vremenom počinju da se listaju, a dešava se da nakon tretmana UV lampom nokatna ploča počne da boli ili peče. Takođe, nokti neretko promene i boju, jer ne mogu da dišu ispod gela, a mogu se i deformisati.

Apsurd je utoliko veći što upravo tehnika koja je predstavljena kao sinonim za zaštitu i jačanje noktiju, posle izvesnog vremena daje potpuno suprotan efekat. Stručnjaci upozoravaju da bez obzira na kvalitet, gelovi sadrže brojne štetne hemikalije koje se apsorbuju i disanjem, pa osim što štete noktima, dolazi i do njihovog taloženja organizmu.

 

3. Gljivice, bakterije, infekcije

Gelirani nokti su idealan “poligon” za razvoj gljivica i bakterija, pa čak i ekcema. U pripremnoj fazi, nokti se turpijaju, a nokatna ploča istanjuje. Na ovim mestima zadržava se voda, a kada preko njih nanesemo nepropuštajući sloj gela, voda više ne može da ispari i samim tim dolazi do razvijanja bakterija i gljivica koje se ne mogu lečiti sve dok se gel ne skine.  

Kako saloni uglavnom ne koriste novu turpiju ili makaze pre svakog klijenta, budi sigurna da kozmetičar kog posećuješ redovno dezinfikuje opremu kako ne bi rizikovala dobijanje infekcije.

4. Rizici UV zračenja

Za sušenje gela koriste se lampe koje funkcionišu po principu UV talasa i imaju za cilj vezivanje gela za nokte. Ovaj segment se ujedno smatra i najštetnijim, jer UV zraci ugrožavaju kožu ruku i izazivaju njeno ubrzano starenje, hiperpigmentaciju, kontaktni dermatitis i alergije.

 

Neka istraživanja pokazuju direktnu povezanost između ultraljubičastog zračenja kojem izlažemo nokte i raka kože, dok druga negiraju ovakav stav tvrdeći da bi za razvoj bolesti bilo potrebno oko 250 godina nedeljnog manikira.

Ako se vratimo na početak i na jedan tas stavimo uštedu vremena, a na drugi sve rizike koje sa sobom nosi izlivanje noktiju, izgleda da je sve vrlo jasno – trk u prodavnicu po klasične lakove i vesele boje koje će obeležiti sezonu pred nama. Što je sigurno – sigurno je!

Pročitaj još: Prolećni manikir trend: negative-space nokti

Za ovaj izgled preporučujemo

 • L'Oréal Paris Color Rich 228

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Color Show Downtown Red

  Poručite odmah
 • YSL La Laque Couture 14

  Poručite odmah
 • Lancôme New Le Vernis 301

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Color Rich 770

  Poručite odmah
 • Maybellne New York Color Show Latte

  Poručite odmah
 • YSL La Laque Couture 98 Base Coat

  Poručite odmah
 • Lancôme Le Vernis Top Coat

  Poručite odmah

Povezane teme: nokti, manikir, Yves Saint Laurent, Lancome, Loreal Paris, Maybelline New York, lak za nokte

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Makeup trendovi koji će napraviti boom u 2022. godini!

Tokom 2021. godine neki makeup trendovi su bili toliko zanimljivi da ih prenosimo i u ovu godinu, plus, dodajemo još nekoliko potpuno otkačenih novina...