Istorija laka za nokte

Antički nokti

Sve je zapravo počelo iznenadjujuće davno, pa se prvo bojenje noktiju pominje  još u Kini 3000. godine pre nove ere!  Bilo je to, da budemo precizni, bojenje vrhova prstiju i praktikovala ga je kraljevska porodica. Negovali su veoma duge nokte koji su pokazivali da oni ne moraju ništa da rade. Milenijum-dva kasnije, ono što danas zovemo lak za nokte pravio se od pčelinjeg voska, belanceta, boja iz povrća i smole. Omiljene boje kraljevske porodice bile su srebrna i zlatna, budući da je ove boje bilo najzahtevnije postići.

U starom Egiptu, boja noktiju pokazivala je pripadost klasi. Neutralne boje (ono što bi danas bili nude nokti) nosili su niži slojevi društva, dok su crveni nokti bili znak pripradnosti višim klasama. Ne čudi zato kult koji sa sobom nosi crveni lak za nokte! A Egipćani su crvenu boju na noktima dobijali  uz pomoć hane. 

Prvi manikir saloni

 

A post shared by essie (@essie) on


Vekovima se nega noktiju menjala i razvijala, a prvi manikir salon pojavio se 1870.godine i to nimalo iznenadjujuće – u Parizu. Sledio ga je već tada uzbudljivi Njujork, pa je na Menhetnu nikao salon za negu noktiju nekoliko godina kasnije.

Nokti inspirisani automobilima

Dvadesetih godina prošlog veka, inspirisana akril bojom visokog sjaja za automobile  jedna poznata šminkerka isprobala je ove boje i na svojim noktima. vrlo brzo osvojivši mlade željne noviteta. Iskoristivši ovu ideju, njena kompanija je nedugo potom napravila je prvi komercijalni lak za nokte, u nekoliko nijansi koji je mogao da se kupi u radnjama čak i u vreme Velike depresije.

Zlatni Holivud i crveni nokti

 

A post shared by essie (@essie) on


Glamurozni crveni nokti slavu su doživeli u  Holivudu i sa filmovima u boji. Velike zvezde nosile su jarko crvene nokte, a obožavala ih je glumica Rita Hejvort. Dakle, najpre Holivud i visoka moda, a  ubrzo je lakirane nokte prihvatio ceo svet.

Još nekoliko zanimljivosti

- Za prve veštačke nokte zaslužan je jedan zubar, koji ih je napravio pedesetih godina od zubarskog materijala.

- Sedamdesetih godina nastao je danas čuveni francuski manikir

- Pank i grandž pokreti proslavili su crni lak za nokte, ovog puta i na ženskim i na muškim rukama.

Pročitajte više o: Kraljevsko venčanje: Lak za nokte koji je šokirao svet!

Za ovaj izgled preporučujemo

  • Essie Ballet Slipers

    Poručite odmah
  • Essie Licorice

    Poručite odmah
  • Essie Cute as A Button

    Poručite odmah

Povezane teme: nokti, manikir, essie

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Essie lakovi: sve što je potrebno za manikir iz snova

Ovaj američki brend, čiji počeci datiraju od 1981. godine i dan danas je prepoznatljiv po svojim kvalitentnim formulama i zabavnim nazivima nijansi, k...