10 zapovesti mat šminke

Već nekoliko godina, jesenja i zimska sezona donose nam fenomenalan makeup trend: mat šminku. Od usana preko senki do tena - sve je lišeno sjaja i izgleda fenomenalno...Međutim, ovakav način šminkanja može biti svojevrsna zamka ukoliko ne znate ključna pravila, posebno ako su baš svi tragovi sunčanja i letnjeg sjaja kože odavno nestali.

1. Priprema je najvažnija


Pravilo da redovno radimo piling kože lica posebno je važno ukoliko je naš izbor za ovu sezonu mat šminka. Pored uobičajene eksfolijacije lica, ne sme zaboraviti ni piling usana, koji je najbolje izvoditi mekšim četkicama za zube.

Eksfolijacija pre nanošenja mat karmina je važna jer ovaj proizvod „ne prašta“ lako kao što to čini sjaj za usne, pa se svaka nesavršenost jasno vidi.

2. Odaberite pravu nijansu

Još jedna zamka mat šminke svakako je nijansiranje. Ukoliko odaberete isuviše bledu boju karmina ili pudera, vašem licu će faliti živosti, a nijanse koje su previše tamne, s druge strane, ostavljaju loš utisak.

Zato je veoma važno da pažljivo birate boju pudera, karmina, rumenila i ostalih makeup proizvoda upoređujući ih s bojom svog tena.

3. Obavezno dodajte hajlajter

Čak i kad nemate vremena za, recimo, nanošenje senki, obavezno izdvojte koji trenutak za hajlajter. Na taj način će vaš mat look biti dodatno naglašena, pa će sveukupni utisak biti još jači.

4. Slobodno odaberite mat rumenilo


Znamo, mat rumenilo deluje pomalo zastrašujuće, ali rezultat može biti odličan ukoliko se nanese pravilno. Trik je u tome da ga stavite malo ispod jagodica i preko njih, kao i da imate kvalitetnu četkicu za blendovanje.

5. Oprezno sa senkama

Pre nego što se izveštite i oslobodite s mat senkama, počnite korak po korak. Najsigurnija varijanta su svetliji zemljani tonovi jer su suptilni i elegantni i mnogo manje zastrašujući nego, recimo, pastelne boje.

6. Fiksator šminke je obavezan

Nakon što savršeno nanesete mat proizvode, ključ za besprekoran izgled je da oni ostanu na svom mestu. Dakle, kompaktni puder se jednostavno mora naći u vašem neseseru!

7. Ne počinjite bez prajmera


Mat puder ne vredi mnogo ako imate izuzetno masnu kožu. Zato je prajmer jedan od najvažnijih proizvoda u procesu ovakvog šminkanja. On će sprečiti razmazivanje mat pudera i sprečiti nesavršenosti i prirodna ulja u koži da izbiju na površinu.

8. Usne uvek moraju biti uokvirene

Mat usne zahtevaju savršenu liniju. Najbolji način da to izvedete jeste da najpre nanesete karmin, pa tek onda olovku za usne.

9. Imate suvu kožu? Ovu lekciju usvojte što pre

Ako želite mat šminku, morate brinuti o svojoj koži jer je to osnova za sve što ide dalje.

To je potpuno logično: svaki puder se kruni ukoliko je koža lica suva, a to je posebno vidljivo u slučaju mat proizvoda. Dakle, redovno koristite hidratantne kreme i vaš mat look biće besprekoran.

10. Ne zanemarite „alat“


Vodeći eksperti za šminkanje preporučuju da za nanošenje pudera koristite veću četku za šminkanje, a zatim beauty blenderom „doterate“ linije pudera uz liniju kose, na vilici i, naravno, na vratu.

Na taj način postići ćete da vam šminka ne stoji kao maska i dobiti impresivan mat izgled.

Pročitajte još o: Savršeno šminkanje braon očiju: Kako da kreirate kompletan look?

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Maybelline New York Fit Me 110 Classic Ivory

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Fit Me 120 Classic Ivory Powder

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Master Blush

  Poručite odmah
 • Maybelline New York The Burgundy Bar Palette

  Poručite odmah
 • Maybelline New York SuperStay Matte Ink Loyalist

  Poručite odmah

Povezane teme: šminka, oči, karmin, tečni puder, puder, mat

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Saveti kako da osvežiš svoj prolećni look i zaobiđeš prolećni umor na licu.

Iako se većina ljudi oseća energično i poletno kada stigne proleće pojedinci se mogu osećati baš suprotno, iscrpljeno i bezvoljno, reč je o prolećnom ...