10 zapovesti senki za oči

Oči su možda najvažniji deo lica, zbog čega je veoma važno usavršiti tehnike njihovog ulepšavanja i istaći ih na pravi način. Ključno oružje u tome svakako jeste senka za oči, ali njeno nanošenje nije jednostavno koliko zvuči. Jedan pogrešan korak poput neprikladne nijanse ovog makeup proizvoda može učiniti neprivlačnim nešto što je moglo da bude sjajan look.

Međutim, upotreba senki za oči nije i ne treba da bude nevolja - ovo je možda i najzabavniji deo šminkanja i prilika da pokažemo kako svoju kreativnost tako i to koliko poznajemo svoju kožu, ten i lice uopšte!

Da biste u svakom trenutku bile zadovoljne svojim makeup izdanjem, usvojte sledećih deset zlatnih pravila:

1. Imajte na umu boju svojih očiju


Pri izboru nijanse senke za oči, obratite pažnju na prirodnu boju svojih očiju. Izgledaćete neuporedivo bolje i imati još intenzivniji pogled ukoliko se opredelite za senku koja će naglasiti vaš prirodni adut. Tako, recimo, tamnooke devojke mogu da nose gotove sve tonove, premda će najlepše izgledati ako odaberu zlatne, dok su za plavooke idealne one nijanse koje se kreću od bronzane do boje breskve. Za devojke zelenih očiju nema boljeg izbora od tamnoljubičaste.

2. Uvek pripremite kapke

Proizvodi za šminkanje često imaju mnogostruku namenu pa tako možete svoje kapke pripremiti za nanošenje senki ni manje, ni više nego prethodnim nanošenjem hajlajtera. Tako ćete dobiti čistu i finu podlogu za senku, pa i za dalje stavljanje ajlajnera ili krejona. Zahvaljujući ovom proizvodu, šminka na očima će vam trajati duže!

3. Odredite oblik svojih očiju

Baš kao i njihova boja, oblik očiju je nešto sa čim se rađamo i što ne možemo da promenimo. Zbog toga bi trebalo utvrditi najbolju tehniku za njihovo ulepšavanje u skladu s tim jesu li oči veće, sitnije, udaljenije ili bliže postavljene.

4. Naučite da rukujete paletom

 

A post shared by @_mymakeup__ on


Iako deluje primamljivo otvoriti paletu senki za oči i eksperimentisati sa svim bojama na sve moguće načine, važno je znati koji delovi palete se koriste za koji deo oka. Iako se palete razlikuju, uglavnom je najsvetlija boja osnova koja se nanosi od linije gornjeg kapka pa sve do obrva, a ponekad i za unutrašnji ugao oka. Zatim, druga najsvetlija nijansa koristi se za sam kapak, dok je druga po redu najtamnija prikladna za konturisanje i najčešće se nanosi na deo lica u kojem se obrva sreće s kapkom. Na kraju, najtamnija nijansa u paleti se često upotrebljava kao ajlajner i nanosi na liniju gornjeg kapka tik uz trepavice.

5. Blendovanje nikad nije naodmet

Iako to često ponavljamo, ovaj savet je toliko važan da ćemo ga ponovo podeliti s vama: blendovanje je nešto što pravi razliku između lošeg i dobrog, kao i dobrog i besprekornog makeup izgleda. Dakle, četkicu u ruke i nežno izblendujte sve oštre linije!

6. Ne štedite na četkicama

Četke su veoma važan alat pri šminkanju, a verovatno najvažniji kada je u pitanju nanošenje senke za oči. Uz to treba znati koja se četkica koristi za koju fazu šminkanja: uglasta je idealna za nanošenje senke u vidu linija, punija, mekša i pufnastija četkica odlična je za blendovanje, dok se klasična četkica primenjuje za bojenje čitavog kapka.

7. Redovno perite četkice

Iako je ova stavka verovatno na dnu vaše liste ka savršenom izgledu, ona je možda i ključna: ne samo što ćete biti sigurne da bakterije ne prilaze osetljivom delu tela kakvo je oko, nego će i boja biti intenzivnija ukoliko se nanosi čistom četkicom.

8. Mudro birajte senke

 

A post shared by @_mymakeup__ on


Najčešće se koriste klasične senke u kamenu jer su sigurna opcija koja ne podrazumeva čišćenje nereda, a idealne su ako imate nešto masniju kožu. Međutim, ne treba potceniti ni kremaste, masne senke za oči, koje pružaju fenomenalan izgled, posebno ukoliko želite svetlucav pogled koji hipnotiše.

9. Pažljivo kad kreirate jednobojan look

Tamnoljubičasta senka za oči učiniće čuda za vaš izgled, a ako tome dodate tamnoljubičasti karmin i haljinu iste nijanse - svi će gledati u vas. Tako je, ali ne iz dobrih razloga! Budite smele i poigravajte se bojama sve dok ne postignete moćnu i dobitnu kombinaciju.

10. Nadogradite moć senki

Stavile ste omiljene senke za oči i niste nastavile sa njihovim šminkanjem? Velika greška - čak i tanka ajlajner linija i malo maskare učiniće da postanete zvezda večeri!

Pročitajte još: Konturisanje očiju prema njihovom obliku

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Maybelline New York The Burgundy Bar Palette

  Poručite odmah
 • Maybelline New York The 24karat Nudes Palette

  Poručite odmah
 • Maybelline New York The Nudes Palette

  Poručite odmah
 • Maybelline New York The Blushed Nudes Palette

  Poručite odmah
 • Maybelline New York The Rock Nudes Palette

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Sensational Liner

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Lash Sensational Limited Edition

  Poručite odmah

Povezane teme: senke za oči

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Make-up in the City: Tehnike i trikovi šminkanja s Lanom

Odvaži se i ti i uz njihovu pomoć i kombinuj tamnu senku i tamni ruž kao od šale...