5 makeup proizvoda koje verovatno pogrešno koristite

Korektor, hajlajter, karmin, olovka za obrve, ajlajner... Koliko puta ste bar jedan od ovih kozmetičkih proizvoda upotrebili pogrešno? Ako mislite da niste, ne bi bilo loše da razmislite još jednom, možda samo niste svesne svojih grešaka...

Pre nego što vam pružimo “prvu pomoć”, odgovorite iskreno: Da li ste se ikada zapitali kako je moguće da druge žene tako dobro izgledaju posle šminkanja, dok u vašem slučaju taj čarobni makeup efekat često izostane? Potvrdan odgovor ne znači da niste talenotvani, već da nešto ne radite kako treba. Nije smak sveta, naprotiv, danas je dan vašeg novog početka. Od sada ćete biti jednako lepe i efektno našminkane kao i žene kojima potajno zavidite...

Korektor

Nanosite ga na lice pre pudera? Fatalna greška! Korektor nije podloga, on služi da pokrije ono što puder nije uspeo! Ovo pravilo je strogo samo kada je reč o podočnjacima, jer sve ostale korektore koje koristite za prikrivanje akni ili drugih nepravilnosti, možete naneti i ispod pudera. Ako dok prikrivate tamne krugove na podnočnjacima korektor nanosite u formi tačkica ili linija, prestanite, jer će krugovi biti još izraženiji, samo ovog puta ne tamni, već beli! Najbolje bi bilo da korektor nanosite ispod očiju u obliku torugla. Tako će se stopiti sa bojom obraza, a lice će poprimiti mladalački, svež izgled. 

Zapamtite: Struktura korektora za podočnjake mora biti kremasta, zato gusti korektor kojim prikrivate bubuljice nikako ne koristite za područje ispod očiju! Prilikom kupovine birajte jednu nijansu svetliju od vašeg tena (ne od boje podočnjaka), i ne zaboravite da ga koristite u malim količinama.

Hajlajter

Konturisanje lica hajlajterom je već nekoliko sezona apsolutni makeup trend, koji nema nameru da se povuče. A i zašto bi? Savršeno krasi lica miliona žena i čini ih prelepim, samo postoji jedan mali problem. Mnoge dame pogrešno upotrebljavaju hajlajter, i tako umesto prirodnog, postižu suprotan efekat od željenog – veštački! Verovatno najveća greška nastala je iz verovanja da hajlajter služi za prikrivanje nedostataka na licu. Sad ćemo još jednom ponoviti: u te svrhe koristite gore pomenuti korektor! Uloga hajlajtera je sasvim suprotna - da naglasi određene delove lica tako što će ih posvetliti. Kako vam se ne bi dogodilo da istaknete ono što ustvari želite da priikrijete, vodite računa na koji deo lica ga nanosite i u kojoj količini.

Zapamtite: Hajlajter se nanosi na centralni deo čela, po sredini nosa (efekat suženja), ispod obrva, oko unutrašnjeg ugla oka, na vrhu jagodičnih kostiju i iznad sredine gornje usne (efekat punijih usana). Najčešće se nanosi četkicom ili sunđerom, ređe jagodicama prstiju, i to pri samom kraju procesa šminkanja, dakle, na već matirano lice.

Karmin


Ovaj magični kozmetički proizvod od davnina pomaže ženama da izgledaju samouvereno i seksi. Nažalost, jednostavno nanošenje karmina se često može pretvoriti u potpuni debakl! Ako ste iskusile nešto slično, sigurni smo da su ovo bili razlozi…

Zapamtite: Kao što vodite računa o pravilnoj nezi lica i tela, tako morate znati da je i usne neophodno hidrirati, a povremeno ih i častititi dobrim pilingom. Kada nanosite karmin na glatke usne, boja će biti postojanija, a usta senzualnija. Ne zaboraviite olovku za usne! Ona daje dubinu boji i pomaže u isticanju. Mora biti iste nijanse kao i karmin, u suprotnom, izgledaćete kao da ste se vremeplovom vratili iz “devedesetih”. A taj retro trend u šminkanju još uvek nije vaskrsnuo, i nadamo se da još dugo neće.

Nanošenje karmina uvek započnite na sredini usana, a onda pomerajte levo-desno, kako bi se boja ravnomerno rasporedila. Ne stavljajte previše karmina. Kad dospe na šoljicu kafe ili na zube, već je kasno, jer ste tako prenašminkane obišle pola grada.

Poslednje, ali jednako važno: Pažljivo birajte boje!

Olovka za obrve

Svetske zvezde su nas u poslednje vreme naterale da odložimo pincetu i opremimo se adekvatnim olovkama i senkama za obrve. Konturisanje obrva u potpunosti može da transformiše lice, ali i da ga upropasti. Sigurni smo da redovno srećete devojke koje su preterale sa iscrtavanjem i potamnjivanjem obrva. Prenaglašenost je jedna od najčešćih grešaka, zato je važno da tačno odredite koja količina proizvoda vam je potrebna.

Zapamtite: Ako pri konturisanju uglavnom koristite olovku, znajte da će još boljem izgledu doprineti i par poteza senkama ili specijalnom maskaroom za obrve. Ali nikako ne koristite sva tri proizvoda istovremeno! Mnogo slojeva će učiniti da izgledate grubo i neprirodno. Zato se držite pravila - ne više od dva proizvoda.

Potrudite se da olovka uvek bude dobro naoštrena, kako biste izbegli debele i neprecizne crte. Olovke sa tvrdim vrhom su idealne za krajeve, dok su one sa mekšim vrhom savršene za popunjavanje praznina u sredini obrve.

Ajlajner

Ko može da se pohvali da uvek izvlači savršenu crtu ajlajnerom? Ako ste među njima, skidamo kapu! Ako niste, verovatno pravite neku od ovih grešaka

Zapamtite: Prvo savladajte olovku, pa tek onda pređite na tečni ili gel ajlajner. Povlačenje kapka dok crtate zaista zvuči logično, ali, na taj način ćete se pre zamazati nego što ćete dobiti željenu liniju. Zato prstom samo blago pridržavajte kapak. Ako cat eye iscrtavate zatvorenih očiju, vreme je da progledate! Kako bi linija bila jednaka na oba kapka, oči moraju sve vreme biti otvorene.

Nanosite crni ajlajner na donju vodenu liniju? Razlozi zbog kojih to ne bi trebalo da radite su brojni, ali neka bude da ovim potezom dodatno “usitnjavate” oči. Dakle, ukoliko su vaše oči prirodno sitne, izbegavajte ovu metodu u širokom luku.

Pročitajte više o: Make–up policija: Kakve make-up momente smo zapazili na ulicama

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Maybelline New York Age Rewind

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Master Strobing Stick Highlighter

  Poručite odmah
 • Loreal Color Riche Shine Trending

  Poručite odmah
 • L`Oreal Paris Brow Artist Xpert 105 Brunette

  Poručite odmah
 • Maybelline Hyper Precise Eyeliner

  Poručite odmah

Povezane teme: šminka, ajlajner, karmin, ruž

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Serum za negu kože u korektoru: Otkrivamo beauty novitet koji je pokupio sve naše simpatije!

S obzirom na “prašinu” koju je podigao na društvenim mrežama, nismo mogli da ne isprobamo novi Bare With Me serum za negu kože u korektoru brenda NYX ...