7 stvari koje možda niste znali o SPF-u

Prolećno sunce je odavno tu, a letnje samo što nije stiglo. Iako se prognozi „sunce, more, leto“ svi radujemo, ona najavljuje i sve veći UV indeks koji nije bezazlen. Kako bismo zaštitili kožu od njegovih štetnih uticaja i posledica koje ostavlja na kožu, zaštita od sunca je najvažniji korak u rutini nege kože. Ovaj put nećemo previše o tome, jer se o UV zaštiti mnogo priča i zna. Bez obzira na učestalost ove teme, dosta je pitanja na koja se ređe odgovara i zato nam neka od najčešćih donosi Ana Marija, Kiehl's savetnica za negu kože koja se svakodnevno susreće sa njima:

- Da je zaštita od sunca važna, znaju više-manje svi i moram priznati da mi je drago što u zadnje vreme primećujem veći nivo svesti o njoj. Bez obzira na to, svakodnevno se susrećem sa brojnim pitanjima o kojima se ne priča toliko često i zato donosim odgovore na njih.

7 stvari koje možda niste znali o SPF-uŠto označavaju oznake poput SPF, PA++++, UVA i UVB?

Kada se priča o UV zracima, bitno ih je razdvojiti na UVA i UVB, jer potpuno drugačije deluju na kožu. UVB zraci (B kao „burn“) su odgovorni za preplanulost i opekotine. Ne prodiru kroz oblake i leti su izraženije. Sa druge strane, UVA zraci (A kao „ageing“) su podjednako jaki tokom cele godine, ne blokiraju ih ni oblaci ni staklo, pa su za razliku od UVB zraka bezbolne. Iako neće uzrokovati peckanje i nelagodnost, one vrlo duboko prodiru i dugoročno uzrokuju starenje, hiperpigmentacije i razvoj raka kože. Kako bi se koža zaštitila od jednih i drugih, koristi se zaštita od sunca koju često skraćeno zovemo – SPF. Ta reč se odomaćila u svakodnevnom govoru, iako možda većina ne zna sa sigurnošću njeno značenje. Reč je o skraćenici reči Sun Protection Factor koja okvirno prikazuje koliko se vremena može provesti na suncu, a da se koža ne izloži oštećenjima u odnosu na vreme provedeno bez zaštite. Drugim rečima, ako koži bez zaštite u proseku treba 5 do 30 minuta da izgori (to zavisi od tipa kože, dobu dana i lokacije), faktor 30 će omogućiti 30 puta duži boravak na suncu. Recimo, ako je UV indeks visok, već 10 minuta će biti dovoljno za pojavu opekotina, a ako nanesemo SPF 30 u adekvatnoj količini, dobićemo 300 minuta odnosno 5 sati boravka na suncu bez opekotina. Na ovaj način se mogu gledati samo opekotine, jer se SPF odnosi samo na UVB zrake. Nivo UVA zaštite je prikazan sa PPD oznakom, pa recimo na Kiehl's zaštitnim faktorima možete videti oznaku PA++++, što je oznaka najvišeg nivoa zaštite.

7 stvari koje možda niste znali o SPF-u

Koja je razlika između hemijskog i mineralnog zaštitnog faktora?

Hemijski zaštitni faktor je hranljiva, hidratantna formula koja se može koristiti samostalno ili nakon seruma bez potrebe za kremom, dok mineralni faktor nema moć hidratacije, već je čista zaštita od sunca, pa se zato nanosi na kraju uobičajene rutine nege. Najveća razlika je ipak u načinu delovanja. Dok hemijski zaštitni faktor razgrađuje UVA i UVB zrake, mineralni stvara fizičku barijeru, pa ih reflektuje od sebe poput ogledala. Baš zato što stvara fizičku barijeru, potrebno ga je naneti nešto više. Mineralni zaštitni faktor je odličan izbor za osetljivu kožu i/ili kožu sklonu aknama, a tu mogu izdvojiti Kiehl'sov Ultra Light Daily Mineral Sunscreen SPF 50 sa sto posto prirodno dobijenim mineralnim filterima i nekomedogenom formulom kakvu posebno traže osobe sa takvom kožom. On je i blago toniran zbog čega će nežno „blurovati“ kožu i ujednačiti ten. 

7 stvari koje možda niste znali o SPF-u

Koliko SPF-a treba naneti za adekvatnu zaštitu od sunca?

Iako često kažemo da je „manje-više“ kada je u pitanju apliciranje proizvoda, to se nikako ne odnosi na kreme sa zaštitnim faktorom. Kako bismo sačuvali kožu od UVA i UVB zraka, potrebna nam je veća količina kreme. Da biste bili sigurni da ste na celo lice i vrat naneli dovoljnu količinu proizvoda, kremu nanesite na kažiprst i srednji prst celom dužinom, a to je otprilike ekvivalentno jednoj napunjenoj kafenoj kašičici. U suprotnom ćete sa zaštitnim faktorom 50 eventualno dobiti 25.

Koliko često tokom dan treba obnavljati zaštitu?

Ako se proizvod nanese u dovoljnoj količini i pravilno, on će štititi onako kako je deklarisan. Najlakše ćete izračunati po formuli iz prvog pitanja. Iz iskustva većine osoba, većina njih ne nanosi preporučenu količinu, pa da bi se umanjio rizik za zdravlje, preporuka je obnavljati svaka 2 sata, pogotovo ako se sunčamo, jako znojimo ili smo bili u moru ili bazenu. Kada su u pitanju Kiehl's zaštitni faktori koji imaju SPF 50, nanošenje u sklopu jutarnje rutine će biti dovoljno, osim ako nije reč o intenzivnom izlaganju suncu, pa bi tom slučaju tokom dana trebalo nadograditi zaštitu.

Hoće li koža potamneti kada koristimo visoki faktor zaštite?

Koristeći visoki zaštitni faktor, koža će svakako potamneti. Da, znatno sporije, ali mnogo zdravije, pa će samim tim i boja biti dugotrajnija i postojanija. Ona izuzetno brzo stečena tamna boja kože koju dobijemo nakon što smo se bez zaštite izlagali suncu će nestati istom brzinom kojom je došla, a ono što koža time pretrpi ostavlja dugoročne posledice, od veoma narušenog imuniteta i zdravlja kože do prevremenog starenja. Možda će vas iznenaditi činjenica da samo 20% kože stari prirodnim putem, a ostalih 80%  znakova starenja čine, između ostalo i sunčeve zraci. Zato, iako svi volimo preplanuli ten, on se može postići i na nežniji način.

Može li se pocrveneti ako je oblačno?

7 stvari koje možda niste znali o SPF-uItekako se može pocrveneti! Oblaci mogu da nas zavaraju, jer prekrivaju sunce i tada ne osećamo toliku vrućinu, pa imamo utisak da je blokiran uticaj UV zraka, ali 80% UVA zraka ipak prolazi kroz oblake. Slična zabluda važi i za vodu. Kada plivate, iako osećate osveženje, refleksija UV zračenja na vodi i pesku je takođe značajna. Važno je znati da opasnost od UV zraka ne preti samo od Sunca, već da se jedan deo UV zračenja odbija i od tla.

Osim zaštite, koje su poželjne karakteristike kreme za sunčanje?

Lagana tekstura je jedan od najčešćih zahteva, jer niko ne voli teške, masne kreme, naročito u toplijem delu godine. Složiću se sa tim, ali ja ipak preporučujem lagane teksture zbog onoga što sam već ranije pomenula - veće količine proizvoda koji moramo naneti za adekvatnu zaštitu. Uz laganu formulu to neće biti problem, niti ćete osećati težinu. Recimo Kiehl'sov Ultra Light Daily UV Defense SPF 50 je izuzetno lagan, iako uz zaštitu ima i karakteristike hidratantne kreme. Takva krema je prvenstveno SPF, a sekundarno hidratantna krema i obično nema potrebe za nanošenjem hidratantne podlogu, a ako osećate da vam koža ipak traži još hidratacije, biće dovoljan lagani serum.

Zahteva naravno još ima dosta, od dodatnih sastojaka poput vitamina E koji štiti od slobodnih radikala i zagađenja iz okoline, do prilagođavanja prema tipu kože. Tako će masnija i mešovita koža preferirati fluidne, najlaganije formule poput Aqua Gela iz spomenute linije Ultra Light Daily UV Defense, a normalna i suva koža traže formulacije obogaćene lipidima. Neki vole i tonirane kreme koje osim zaštite i hidratacije, takođe menjaju puder, takozvani 3-u-1 proizvodi. Za takve klijente imamo CC kremu koja uz sve ranije navedeno ima i srednju moć prekrivanja.

7 stvari koje možda niste znali o SPF-u 

Ako niste sigurni koji zaštiti faktor odabrati, svratite u najbližu Kiehl's prodavnicu ili se javite putem Kiehl's društvenih mreža, jer će vam Kiehl's savetnici za negu rado dati preporuku.

Kiehl’s, legendarni brend koji stoji iza brojnih visoko-kvalitetnih proizvoda za negu kože i kose, specifičan je, osim po proizvodima, i po svojoj usluzi personalizovanih konsultacija  i edukaciji samih kupaca kako bi svako, pre svega razumeo potrebe svoje kože.

Bilo da posetite jednu od Kiehl's prodavnica u tržnom centru Ada Mall ili Galerija Belgrade ili ih kontaktirate putem društvenih mreža, možete računati na personalizovan pristup i savete uz preporuku proizvoda.

Pročitaj još: Top 7 makeup proizvoda koji uključuju SPF faktor

Za ovaj izgled preporučujemo

  • Kiehl's Ultra Light Daily UV Defense Sunscreen

  • Kiehl's Ultra Light Daily UV Defense Mineral Sunscreen

  • Kiehl's Ultra Light Daily UV Defense Aqua Gel

  • Kiehl's Ultra Light Daily UV Defense CC Cream

Povezane teme: zaštita kože, zaštita od sunca, nega lica, krema za sunčanje

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Kako da zaštitiš kožu tokom zime?

Ako ove sezone želiš da svojoj koži pružiš hidrataciju, za tebe smo izdvojili fenomenalne preparate sa kojima ne možeš da pogrešiš...