Četke za šminkanje: sve što ste želeli da znate a niste imali koga da pitate

Bez alata nema ni zanata. To apsolutno važi i za šminkanje. Kako bi svoje makeup performanse mogla slobodno i uspešno da izvodiš, potrebne su ti četke za šminkanje. Koliko njih, za koju namenu, kakvog oblika, gustine i čvrstine? Rešavamo za tebe sve dileme kada su u pitanju četke za šminkanje.

Četke za šminkanje: sve što ste želeli da znate a niste imali koga da pitate

Četka za rumenilo

Velika, bujna, okrugla četka za nanošenje rumenila verovatno je prva koju si smestila u svoj organizer za šminku. Jedan je od osnovnih komada za šminkanje za početnike i svakako jedna od najvažnijih. Možeš je koristiti i za nanošenje bronzera. Da bi ti dugo (i bezbedno) služila, važno je održavanje: redovno pranje bebi sapunom i temeljno sušenje. Ovo važi za ovu, ali i za sve ostale četke za šminkanje. Prosto, stekni naviku da pribor za šminkanje opereš nakon svakog korišćenja i onda će tvoja šminka za svaki dan biti uvek spremna. 

Iskošena četka za rumenilo

Još jedna varijanta nešto preciznije i možda nepravedno manje popularne četke za rumenilo je - iskošena četka. Ova četka za šminkanje pomoći će ti da naneseš rumenilo preciznije, u luku koji jasno prati jagodične kosti. Veća je od obične četke za rumenilo, pljosnata je, a na vrhu je koso sečena. Lako ćeš je prepoznati, a lako i zavoleti.

Četka za puder

Ova četka zapravo izgledom podseća na okruglu četku za rumenilo, ali važno je da ne koristiš istu za obe namene. Zašto? Pa da ne bi završila sa ostacima rumenila po celom licu! Dakle, za finiš i nanošenje mat kamenog pudera ili pudera u prahu odlično će ti poslužiti četka za puder. Naša je preporuka da odabereš onu od prirodnih materijala, koja je naročito nežna prema licu.

Četke za šminkanje sve što ste želeli da znate a niste imali koga da pitate

 

Četka za tečni puder

Postoji nekoliko načina za nanošenje tečnog pudera. Verovatno je najrasprostranjeniji onaj stari dobri metod nanošenja prstima. Mi te ipak ohrabrujemo da u svoj organizer za šminku smestiš i četku za tečni puder. Uz njenu pomoć lako ćeš ravnomerno razmazati tečni puder po celom licu, i to od sredine lica ka spoljašnjim delovima lica. Četka za tečni puder je pljosnata, ali punija i može imati zaobljen vrh. Isprobaj je, a mi verujemo da će postati deo rutine koju čini tvoja šminka za svaki dan.

Blender za tečni puder

Jedna od relativno novijih spravica koja nije četka za šminkanje u klasičnom smislu, ali ima istu namenu, je blender za tečni puder. Izrađena je od sunđerastog, fleksibilnog materijala, a omogućiće ti da ravnomerno rasporediš puder preko čitavog lica i ujednačiš mu teksturu. Ekstra savet bio bi kvašenje blendera pre no ga upotrebiš, tako što ga pod mlazom vode stisneš nekoliko puta.

Četka za korektor

Ova spravica će ubrzati, olakšati i unaprediti nanošenje korektora. Uz pomoć četkice za korektor izbeći ćeš izgled bele fleke na licu nakon nanošenja korektora na željeno mesto, budući da je ova tanka četkica sunđeraste strukture izuzetno precizna. Dakle, možda nije neophodna, ali je vrlo korisna stvar za tvoj organizer za šminku, naročito ukoliko spadaš u pedantne makeup korisnike.

Četkica za karmin

 

Četkicu za karmin apsolutno moraš imati. Tanka, mekana četkica za karmin olakšaće ti nanošenje omiljenog ruža za usne, bilo da je on čvrste ili tečne teksture. Zgodnih je dimenzija, pa će stati i u najmanju tašnu za izlazak. Četkica za karmin posebno je korisna kada na red dođu jače boje, gde je preciznost najvažnija. Njome možeš najpre uokviriti usne, a zatim laganim pokretima postepeno popunjavati celu površinu usana do željenog rezultata. Ako do sada nisi probala četkicu za nanošenje karmina, učini to i bićeš oduševljena.

Četkice za senke za oči

Nanošenje senki za oči nezamislivo je bez ovih četkica. Najrasprostranjenije su sunđeraste četke za šminkanje očiju.  Zašiljene, manje površine idealne su za precizno nanošenje senke za oči u vidu tanje ili punije linije, kao i za uokvirivanje očiju. One nešto veće površine koristi se za nanošenje senke na ceo kapak, a mogu biti i sunđeraste ili od dlačica, pljosnate i ravno sečene. Postoje i četkice za senke koje se koriste za blendanje boje, pa su korisne kod svih oblika senčenja kapaka.

 

Četkica/češalj za obrve

Ovo je zgodna četkica koja će ukrotiti podivljale obrve. Može se koristiti i sama, ali i u kombinaciji sa olovkom ili senkom za obrve. U drugoj varijanti, najpre naneseš senku ili olovku, a zatim raščešljaš obrve. Želiš praktičan savet? Četkica od istrošene maskare može poslužiti za oblikovanje i fiksiranje obrva, samo ne zaboravi da je prethodno opereš.

Četka za finiš

Profesionalni šminkeri imaju na gomile četki za šminkanje. Do sada nabrojane će tebi biti više nego dovoljne za ono što zahteva tvoja šminka za svaki dan. Ipak jedna od četki za šminkanje koju najčešće koriste profesionalci, a vrlo je korisna je – četka za finiš. Pre no krenu sa šminkanjem očiju, profesionalni šminkeri nanesu na deo iznad jagodica malo veću količinu pudera u prahu. Kada završe sa kompletnim šminkanjem, ovo lepezastom četkom u nekoliko pokreta uklone sav višak šminke sa lica, zajedno sa eventualnim tragovima senki za oči koje su pale na jagodice I obraze tokom šminkanja. Dakle, vrlo korisno! Preporuka da spakuješ u svoj organizer za šminku!

Da li jedva čekaš da odrolaš svoj organizer za šminku, gde su i sve tvoje četke za šminkanje i kreneš u svoj slikarski makeup poduhvat? Samo napred! Sada imaš sve što ti treba!

Pročitaj još i o tome kako pravilno da čistiš svoje četke za šminkanje: Kako pravilno i koliko često čistitii aksesoar za nanošenje šminke

Za ovaj izgled preporučujemo

 • L'oreal Paris La Petite Palette

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Infallible Blush Paint Palette

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Color Sensational Powder Matte Lipstick 10

  Poručite odmah
 • Affinitone Foundation by Maybelline New York

  Poručite odmah

Povezane teme: šminka, pribor za šminkanje, tutorial, dnevna rutina, četke za šminkanje

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Probali smo sjaj za usne obogaćen hijaluronskom kiselinom koji će ti biti omiljeni ovog leta!

Jesi li čula za trend glaziranih usana? Ovaj trend će biti posebno popularan tokom leta, a uključuje samo jedan proizvod – sjaj za usne...