Da li znaš šta je to mikropigmentacija?

Mikropigmentacija ili trajna šminka je jedna od najtraženijih estetskih procedura u svetu lepote. Namenjena je ulepšavanju, menjanju ili korigovanju specifičnih nepravilnosti lica ili tela. Najpoznatiji trendovi mikropigmentacije kod nas vezani su za trajnu šminku obrva i usana. Tebi su možda poznatiji kao tattoo obrve, japansko iscrtavanje obrva, puder obrve i trajna šminka usana.

Ono što je karakteristično, za tretman mikropigmentacije, jeste da se za njega opredeljuju i mlađe i starije žene. Uz pomoć trajne šminke, žene u godinama mogu uspešno kamuflirati pojedine ožiljke, podmladiti izgled lica i osvežiti ten, dok se mlađe uglavnom odlučuju za ovaj tretman iz estetskih razloga, kako bi više istakle određene delove lica.

 

Međutim, ovaj tretman ima i pojedine nedostatke, koje ćemo spomenuti u objašnjavanju procedure mikropigmentacije, na koje moraš obratiti pažnju ukoliko se razmišljaš da je isprobaš.

Kako se radi mikropigmentacija

Procedura mikropigmentacije predstavlja unošenje specijalnih pigmenata pod kožu uz pomoć specijalnih aprata u obliku olovke, na čijem vrhu se nalazi mala iglica kojom se unosi pigment pod kožu. Uz pomoć ovih ultratankih akupunkturnih iglica, ukoliko je urađen pri pravim uslovima i uz pomoć ljudi koji su obučeni za ovakve procedure, ovaj tretman je uglavnom bezbolan. Međutim, pojedinim devojkama može biti manje prijatan nego što su očekivale.

Efekat mikropigmentacije

Mikropigmentacija nije u potpunosti trajna, već posle nekog vremena izbledi. Ovo se dešava zbog toga, što je u prirodi tvog imunog sistema da izbacuje pigmente iz kože. Sve zavisi od toga na koju regiju lica ili tela ga primenjuješ i kakvog je tipa tvoja koža. Kod onih koji imaju masnu kožu i pojačano lučenje sebuma na T zoni lica, može da se desi da boja brže izbledi. Sami efekat tretmana može trajati počev od nekoliko meseci, pa do godinu dana i više, ali je neophodno ponavljanje procedure, ukoliko želiš da efekat bude postojan kao od prvog dana.

 

Ukoliko želiš da ga ukloniš na brži način, a ne da čekaš određeni period kako bi efekat mikropigmentacije izbledeo, onda se za to koriste posebni tipovi lasera uz pomoć kojih se u potpunosti uklanja pigment.

Da li je tretman mikropigmentacije rizičan?

Svaki tretman ili estetska procedura u salonima nosi sa sobom i određeni rizik. Zato je neophodno da se ova procedura obavlja sa isključivo sterilizovanim materijalom i da se igle uz pomoć kojih će se pigment ubacivati pod tvoju kožu, budu otvorene pred tobom, kao i da obratiš pažnju na higijenu prostora u kome će se obavljati taj tretman.

Dakle, ukoliko neki od ovih uslova nije ispunjen, rizikuješ određene alergijske reakcije na koži i druge potencijalne problema sa kožom, a ukoliko ga obavlja osoba koja nije dovoljno stručna za obavljanje ove procedure, rizikuješ da ti korekcije koje si uradila izgledaju neprimereno tvojim godinama, neprirodno i previše upadljivo.

 

Izgled kože nakon tretmana

Pravilna nega kože, nakon ovog tretmana, u periodu od minimum 10 dana je jako bitna! Nakon ove procedure, ona može biti malo iziritirana i crvena, pa se u tom periodu predlaže izbegavanje sauna, solarijuma i izlaganja jakom suncu, kao i agresivnih kozmetičkih prearata. Dermatolozi preporučuju da na tretirano područje redovno nanosiš kreme koje će pospešiti regeneraciju kože i da se umivaš toplom vodom.

Pročitaj još: Laminacija obrva: sve što ste želeli da znate

Za ovaj izgled preporučujemo

 • L'Oréal Paris Micro Tattoo Brow Artist Blonde

  Poručite odmah
 • Maybeline New York Tattoo Brow Pomade 03 Medium Brown

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Micro Brow Pencil

  Poručite odmah
 • Lancôme Monsieur Big Brow

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Color Riche Nudes No Doubts

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Superstay Ink Crayon 45 Hustle In Heels

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Suede Matte Lipstick - Spicy

  Poručite odmah
 • YSL Rouge Pur Couture The Slim

  Poručite odmah

Povezane teme: šminka, usne, obrve, Yves Saint Laurent, Lancome, Loreal Paris, Maybelline New York, NYX, estetska hirurgija, NYX Professional Makeup , olovka za obrve, oblikovanje obrva, olovke za obrve, gel za obrve, ruž za usne u olovci, laminacija obrva, trajna šminka, mikropigmentacija

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Gorući problem ispucale i suve usne! Evo kako da ih neguješ tokom hladnih dana

Otkrivamo ti tri koraka koja su jako važna u samoj nezi tvojih usana a koja će ti pomoći da na kraju dana tvoje usne budu hidrirane, negovane i lepe...