Da li znaš šta je to mikropigmentacija?

Mikropigmentacija ili trajna šminka je jedna od najtraženijih estetskih procedura u svetu lepote. Namenjena je ulepšavanju, menjanju ili korigovanju specifičnih nepravilnosti lica ili tela. Najpoznatiji trendovi mikropigmentacije kod nas vezani su za trajnu šminku obrva i usana. Tebi su možda poznatiji kao tattoo obrve, japansko iscrtavanje obrva, puder obrve i trajna šminka usana.

Ono što je karakteristično, za tretman mikropigmentacije, jeste da se za njega opredeljuju i mlađe i starije žene. Uz pomoć trajne šminke, žene u godinama mogu uspešno kamuflirati pojedine ožiljke, podmladiti izgled lica i osvežiti ten, dok se mlađe uglavnom odlučuju za ovaj tretman iz estetskih razloga, kako bi više istakle određene delove lica.

 

Međutim, ovaj tretman ima i pojedine nedostatke, koje ćemo spomenuti u objašnjavanju procedure mikropigmentacije, na koje moraš obratiti pažnju ukoliko se razmišljaš da je isprobaš.

Kako se radi mikropigmentacija

Procedura mikropigmentacije predstavlja unošenje specijalnih pigmenata pod kožu uz pomoć specijalnih aprata u obliku olovke, na čijem vrhu se nalazi mala iglica kojom se unosi pigment pod kožu. Uz pomoć ovih ultratankih akupunkturnih iglica, ukoliko je urađen pri pravim uslovima i uz pomoć ljudi koji su obučeni za ovakve procedure, ovaj tretman je uglavnom bezbolan. Međutim, pojedinim devojkama može biti manje prijatan nego što su očekivale.

Efekat mikropigmentacije

Mikropigmentacija nije u potpunosti trajna, već posle nekog vremena izbledi. Ovo se dešava zbog toga, što je u prirodi tvog imunog sistema da izbacuje pigmente iz kože. Sve zavisi od toga na koju regiju lica ili tela ga primenjuješ i kakvog je tipa tvoja koža. Kod onih koji imaju masnu kožu i pojačano lučenje sebuma na T zoni lica, može da se desi da boja brže izbledi. Sami efekat tretmana može trajati počev od nekoliko meseci, pa do godinu dana i više, ali je neophodno ponavljanje procedure, ukoliko želiš da efekat bude postojan kao od prvog dana.

 

Ukoliko želiš da ga ukloniš na brži način, a ne da čekaš određeni period kako bi efekat mikropigmentacije izbledeo, onda se za to koriste posebni tipovi lasera uz pomoć kojih se u potpunosti uklanja pigment.

Da li je tretman mikropigmentacije rizičan?

Svaki tretman ili estetska procedura u salonima nosi sa sobom i određeni rizik. Zato je neophodno da se ova procedura obavlja sa isključivo sterilizovanim materijalom i da se igle uz pomoć kojih će se pigment ubacivati pod tvoju kožu, budu otvorene pred tobom, kao i da obratiš pažnju na higijenu prostora u kome će se obavljati taj tretman.

Dakle, ukoliko neki od ovih uslova nije ispunjen, rizikuješ određene alergijske reakcije na koži i druge potencijalne problema sa kožom, a ukoliko ga obavlja osoba koja nije dovoljno stručna za obavljanje ove procedure, rizikuješ da ti korekcije koje si uradila izgledaju neprimereno tvojim godinama, neprirodno i previše upadljivo.

 

Izgled kože nakon tretmana

Pravilna nega kože, nakon ovog tretmana, u periodu od minimum 10 dana je jako bitna! Nakon ove procedure, ona može biti malo iziritirana i crvena, pa se u tom periodu predlaže izbegavanje sauna, solarijuma i izlaganja jakom suncu, kao i agresivnih kozmetičkih prearata. Dermatolozi preporučuju da na tretirano područje redovno nanosiš kreme koje će pospešiti regeneraciju kože i da se umivaš toplom vodom.

Pročitaj još: Laminacija obrva: sve što ste želeli da znate

Za ovaj izgled preporučujemo

 • L'Oréal Paris Micro Tattoo Brow Artist Blonde

  Poručite odmah
 • Maybeline New York Tattoo Brow Pomade 03 Medium Brown

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Micro Brow Pencil

  Poručite odmah
 • Lancôme Monsieur Big Brow

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Color Riche Nudes No Doubts

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Superstay Ink Crayon 45 Hustle In Heels

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Suede Matte Lipstick - Spicy

  Poručite odmah
 • YSL Rouge Pur Couture The Slim

  Poručite odmah

Povezane teme: šminka, usne, obrve, Yves Saint Laurent, Lancome, Loreal Paris, Maybelline New York, NYX, estetska hirurgija, NYX Professional Makeup , olovka za obrve, oblikovanje obrva, olovke za obrve, gel za obrve, ruž za usne u olovci, laminacija obrva, trajna šminka, mikropigmentacija

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

UNICEF u Srbiji i Maybelline New York udružili snage da mladi koji se suočavaju sa mentalnim problemima dobiju podršku

Adolescencija je period suočavanja sa raznim teškoćama koje mogu da se odraze na mentalno zdravlje. To je i period u kojem se može učiniti mnogo toga...