Da li znate koji je rok trajanja sminke? by @Dunja Jovanić

U poslednih par godina je šminka neverovatno zastupljena, gde god da pogledate priča se o tome koji puder najbolje pokriva, koja maskara daje najbolji volumen, međutim, jako malo se govori o tome koji je rok trajanja šminke. Čak sada kad razmišljam na ovu temu, pitam se zašto na kozmetičkim proizvodima ne piše rok trajanja? Na primer rok trajanja: 3 meseca od otvaranja. Dok ovako, s obzirom da nigde nije posebno naglašeno koliko ovi proizvodi ustvari treba da se koriste, mi se opustimo i koristimo proizvode mnogo duže nego što bismo trebali, a to je najčešće dok ne potrošimo proizvod do kraja. 

Smatram da svi treba da povedemo mnogo više računa o ovome. A sad ću vam navesti neke generalne rokove trajanja proizvoda. 

Tečni puder i korektor

Prosečan vek trajanja tečnih pudera, kao i korektora je između 6 meseci i godinu dana. Ako primetite da je tekstura proizvoda drugačija, te da se odvaja 'ulje' od pigmenta, vreme je da proizvod bacite. 

Puderi koji imaju pumpicu su mnogo više higijenski, nego u slučaju bočica bez pumpice, gde raznosite bakterije po celom puderu. Najbolje je da puder pomoću pumpice stavite na gornju stranu dlana i odatle nanosite na lice. Takođe preporučljivo je da jednom nedeljno celu bočicu, a pogotovo pumpicu očistite alkoholom. 

Maskara

Rok trajanja maskare je obično 6 meseci od otvaranja. Ako istovremeno kupite/ dobijete više maskara, nemojte ih sve otvoriti od jednom, nego otvorite jednu, potrošite je, pa onda sledeću. 

Savet što se tiče maskare jeste da kada je nanosite ne umačete češljić više puta u samu maskaru, jer na taj način unosite kiseonik u formulu i maskara će brzo propasti. 

Takođe, nemojte deliti maskaru ni sa kim, jer je dokazano da se na taj način šire bakterije. 

Rumenila i puderi u kamenu

Ova vrsta proizvoda traje i do 2 godine, samo je važno da ih držite na suvom i hladnom mestu, kao i da koristite čiste četkice, kako ne biste raznosili bakterije. 

Ruževi i sjajevi

Što se tiče ruževa, njihov rok trajanja je i do dve godine, dok je za sjajeve to godinu dana. Ako primetite da je sjaj postao suviše lepljiv ili da je ruž postao previše kremast, vreme je da ga bacite. 

Mini savet - kada u prodavnici isprobavate ruževe, nemojte nikako da ih isprobavate na usnama, već na ruci. 

Lakovi za nokte 

Rok trajanja lakova za nokte je godinu dana do dve godine. Kada vidite da je lak počeo da se razdvaja, vreme je da ga bacite. Takođe ako primetite da se mnogo zgusnuo, takođe biste trebali da ga bacite. 

Parfemi

Verovali ili ne, parfemi imaju rok trajanja od 8 do 10 godina! Wow! Ovo je bilo iznenađenje i za mene. Preporuka je da parfem držite podalje od sunčeve svetlosti, odnosno na hladnom i mračnijem mestu, kako bi vam što duže trajao. Ako primetite da je parfem promenio miris, vreme je da ga bacite. 

 

I na kraju još jedan savet generalno za svu šminku koju koristite, a to je da šminku držite podalje od kupatila. Prvo iz razloga što para u kupatilu može da ošteti šminku, ali takođe i zbog toga što su kupatila leglo bakterija. 

Pročitajte više: Maybelline novogodišnji GIVEAWAY by Dunja Jovanić (VIDEO)

 

Do narednog puta, 

Ljubim vas, 

Dunja

Povezane teme: šminka, imfashionbabe

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Predstavljamo tečni puder koji odoleva svakodnevnim izazovima

Stiže nam renovacija poznatog tečnog pudera brenda L'Oréal Paris uveliko hvaljenog od strane domaćih i stranih influenserki. U pitanju je Infaillible ...