Greške sa senkama za oči koje najčešće pravite

Kada je reč o šminkanju, čini se da ništa ne donosi toliko muka kao nanošenje senki za oči – veoma je lako preterati i napraviti grešku zbog koje će ceo look propasti. Zbog toga, mnogi odustaju od korišćenja senki i drže se ajlajnera – oprobanog recepta za instant svečani izgled.

To je prava šteta jer, ukoliko se nanese pravilno, senka za oči može da bude pokretač neverovatne tranformacije: definiše liniju oka, daje svež izgled, pojačava efekat koji ima vaša prirodna boja očiju...

Zato slobodno stavljajte ovaj popularni i fenomenalni proizvod, ali pritom obratite pažnju na sledeće:

Greška 1: Ne blendujete dovoljno


Blendovanje je najvažniji deo šminkanja, makar kada su konturisanje i nanošenje senki za oči u pitanju. Često je upravo blendovanje ono što pravi razliku između amaterskog i profesionalnog šminkanja jer su bez njega linije preoštre, pa bi makeup izgledao preterano.

Greška 2: Stavljate previše senke


Ovaj proizvod definitivno spada u one s kojima preterujemo, zar ne? To posebno važi u slučaju smoky eyes tehnike.

Zato bi trebalo da se držite krilatice „manje je više“ i uzdate se u pomenuto blendiranje kao način da vaša senka dođe do izražaja bez suvišnih slojeva.

Greška 3: Vaša taktika je prevaziđena


Postoji toliko načina da svoj pogled učinite zavodljivim i seksepilnim da ne morate uvek biti isto našminkani. Čak i ukoliko je makeup tehnika koju ste odabrali stara i veoma zastupljena, možete promeniti raspored svetlih i tamnih tonova ili dodati neku boju koju ranije niste koristili i dobićete svež i fenomenalan izgled.

Greška 4: Preteška je ispod očiju


Pre nekoliko godina, makeup stručnjaci su savetovali da nikada ne stavljamo senku ispod očiju – ovaj proizvod bio je rezervisan za gornje kapke.

To se, srećom, promenilo, a jedan od najvećih trendova je rasprostiranje senke u rasponu od 360 stepeni u predelu očiju. Međutim, ukoliko preterate sa senkom ispod očiju, dobićete umoran izgled, a oči će vam izgledati sitnije.

Greška 5: Preteška je iznad luka gornjeg kapka


Iako je neizblendovana linija na vrhu kapka odavno prevaziđena, trebalo bi je na neki način naglasiti jer pruža dramatičan izgled. Ipak, obratite pažnju na to koliko ste senke stavili jer previše čini da izgledate pomalo agresivno.

Greška 6: Preterujete sa senkom u unutrašnjem uglu oka


Sve popularnija tehnika jeste nanošenje daška senke blizu korena nosa, ali pazite da to ne bude previše blizu jer ćete tako izgledati prenašminkano i neuredno.

Takođe, ovde možete staviti kako tamnu senku, tako i neku svetlucavu varijantu, ali u tom slučaju pažljivo kombinujte s ostalim bojama jer, ako ne budete oprezni, efekat može biti prenaglašen makeup look.

Greška 7: Boja senke i vaših očiju je ista


Ovo je jedna od najčešćih grešaka. Imate plave oči i, logično, automatski stavljate plavu senku, bez previše razmišljanja.

Međutim, sve više stručnjaka smatra da je to najlošije što možete da uradite za svoj izgled jer tako ljudi više obraćaju pažnju na šminku nego na prirodnu lepotu vaših očiju, a to je sasvim suprotno od onoga što želite da postignete. Izuzetak su devojke s braon očima – one mogu da nose sve!

Greška 8: Stavljate previše boja


Sjajno je biti kreativan, ali postoji razlika između kreativnog šminkanja i klovnovskog izgleda. To, naravno, ne znači da treba uvek da igrate na sigurno i odaberete monoton izgled, već samo da se ne odlučite za više od dve, tri nijanse.

Greška 9: Senka nije usklađena sa ostakom vaše šminke


Tajna je u uravnoteženosti, kao i kada je reč o ostatku šminke. Ukoliko je senka za oči prejaka i birate intenzivne boje, bićete štedljiviji i umereniji s karminom i rumenilom, a ukoliko ste se opredelili za manje efektnu senku – slobodno budite veoma kreativni.

Bonus savet: Jaka senka ne bi trebalo da se kombinuje s velikim minđušama.

Više na: Tri najbolja načina da nosite sive senke za oči

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Maybelline New York The Nudes Palette

  Poručite odmah
 • Maybelline New York The Blushed Nudes Palette

  Poručite odmah
 • Maybelline New York The Rock Nudes Palette

  Poručite odmah
 • Maybelline New York The 24karat Nudes Palette

  Poručite odmah

Povezane teme: senke za oči, oči

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Kako treba da izgelda tvoj makeup ako nosiš šiške

Promena frizure podrazumeva i promene u tvojoj makeup rutini, šiške imaju svoj veliki come back pa je logično da je neophodno da svoj makeup prilagodi...