Greške u šminkanju preplanule kože

Bez obzira na to da li ste već nabacili preplanuli ten ili vas izležavanje na plaži tek čeka, bilo bi dobro da kada pocrnite promenite svoj stil šminkanja.

Žene često zaboravljaju da bi lepu i preplanulu boju trebalo što više isticati, a ne sakrivati  ispod slojeva “teškog” makeup-a. Zbog ovakve greške, ne samo što ćete izgledati mnogo starije, već ćete na licu stvoriti “efekat maske”, a to priznaćete niko ne želi! Zato je važno da obratite pažnju na sledeće:
 

Puder

Pre šminkanja, lice obavezno namažite hidrantnom kremom, jer sunčanje isušuje kožu. Umesto “teških” pudera birajte preparate sa laganom i transparentnom teksturom. Važno je da nijansa tečnog pudera odgovara trenutnoj boji vaše kože. Kako će ten vremenom bledeti, najbolje bi bilo da pri ruci imate i svetliju i tamniju nijansu, pa da ih mešanjem prilagođavate trenutnom stanju.

Prajmer

Na preplanuloj koži eventualni nedostaci mnogo manje dolaze do izražaja, pa prevelike “intervenicije” zaista nisu neophodne. Matirajući prajmer može da posluži kao idealna podloga, jer će fiksirati šminku i sprečiti da se razmazuje pod talasima vrućine.

Bronzer ili rumenilo


U slučaju da ste baš preplanuli, najbolje rešenje za vas je bronzer. Nanesite ga na one delove lica koji prirodno najviše pocrne na suncu, dakle: na vrh jagodičnih kosti, nos i čelo. To će vašem licu dati dodatnu svežinu.

Ako ste plavi i ne tamnite mnogo, najbolje je da zaboravite na bronzere i odlučite se za rumenilo u koralnocrvenoj, ružičastoj ili boji breskve. Jako je važno da znate da bi na suvu kožu trebalo da nanosite svetlucava rumenila ili bronzere, dok bi mešovitoj i masnoj, morali da obezbedite mat teksturu. 

Ruž

Grešite ako mislite da su tamne boje dobro rešenje. Naprotiv, one će se stopiti s licem i pokvariti opšti utisak. Bez obzira da li koristite sjaj ili karmin, birajte nežne i živahnije nijanse, jer leto prosto poziva na kontrast! Rozikasti, narandžasti i sedefasti sjajevi su idealni za dan, jer će još više istaknuti lepo osunčani ten. Za večernje prilike birajte svetloroze ili karmine boje breskve.

Senke

Leti nema potrebe da insistirate na senkama, jer na preplanulom tenu oči same po sebi dolaze do izražaja. Ako se ipak odlučite da ih koristite, ne bi bilo zgoreg da znate da za razliku od karmina, smeđe i bronzane senke koje se stapaju sa kožom, dodatno ističu lepotu očiju. Blago osunčanim osobama savršeno pristaju koralne i zlatne, dok bi za izrazito preplanuo ten trebalo birati sve nijense plave i roze, ljubičastu, pa čak i narandžastu. Vodootporna maskara je must, ali nikako ne preterujte sa slojevima. Naša preporuka je da umesto senki, leti eksperimentišete sa maskarama u boji.

Pravilna nega i hidratacija produžavaju vek preplanulom tenu


Osim grešaka pri šminkanju, veoma su rasprostranjene greške koje se odnose na pravilnu negu i hidrataciju preplanule kože. Da biste produžili vek svom potamnelom tenu i pomogli koži da izgleda blistavo, sveže i zdravo, neophodno je da poštujete određena pravila:

- Pre kontinuiranog izlaganja suncu uradite piling. Tako će koža lakše tamniti, a vi ćete biti duže preplanuli.

- Koristite kreme za sunčanje sa visokim faktorom zaštite. Postepeno dobijena boja je uvek postojanija u odnosu na boju koja nastaje kada izgorite. O zdravstvenom aspektu da i ne govorimo! 

- Ključ je u hidrataciji! Nakon sunčanja koži morate povratiti vlažnost, pa svako veče pred spavanje nanosite hidrantni losion ili mleko za telo. Ovi preparati su neophodni i posle svakog tuširanja, jer će sprečiti sušenje kože i perutanje. Osim spoljne nege, neophodna je i nega iznutra, zato preko celog dana unosite dovoljnu količinu tečnosti u organizam.

- Vruća voda isušuje kožu, zato se tuširajte mlakom.

- Ako vas posle tuširanja mrzi da čekate da se osušite prirodno na vazduhu, probajte sa blagim tapkanjem peškirom, ali nikako ne trljajte.

Pročitajte još o: Najblistaviji letnji look je na samo korak od vas

Za ovaj izgled preporučujemo

 • L'Oréal Paris Infaillible Mattifying Primer

  Poručite odmah
 • L'oreal Paris Glow Mon Amour Liquid Highlighter

  Poručite odmah
 • L'oreal Paris Color Riche Shine High on Craze

  Poručite odmah
 • True Match L'Oreal Paris

  Poručite odmah

Povezane teme: šminka, senke za oči, oči, leto

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Profesionalno šminkanje: korak po korak

Želiš da se našminkaš kod kuće a da to izgleda kao da te je šminkao pravi makeup artist, ovo su koraci kojih treba da se pridržavaš i uspeh je zagaran...