HR eksperti ti otkrivaju : nepogrešiv izgled na razgovoru za posao

IStock

U čemu najčešće grešimo kada se spremamo za intervju za posao, da li je jaka šminka dobar izbor,  da li da stavimo parfem ili  ne – toliko je nedoumica!  Rešava ih za tebe Maja Gabrijan, HR direktorka  I&F McCann Grupe.

Prvi utisak

Smatra se da tokom razgovora vizuelni utisak učini oko 60% ukupne impresije. Dakle, "ako bilo šta skreće pažnju ili je preterano upadljivo, odvlačiće pažnju i sa suštine", kaže Maja. "Muškarcima je svakako lakše da se doteraju za intervju, dok dame treba da povedu računa o mnogo toga".

Najčešća greška

Preterana šminka je jedna greška, a podjednako problematično može biti i pojavljivanje bez šminke. Jer poslovni razgovor podrazumeva i određeni bonton. "Najbolji je savet -  izgledati uredno i čisto, a takva treba da bude i  šminka. Puder, rumenilo, sjaj i maskara biće sasvim dovoljni" , – otkriva nam mlada HR direktorka.

Previše parfema?

Ovo definitivno može biti otežavajuća okolnost, jer "postoje ljudi kojima preintenzivan miris  neće prijati, iako se tebi dopada. Dakle – umereno. I to je ključna reč i za parfem i za sve ostalo" . 

Za koju poziciju konkurišeš?

Kako na razgovoru treba da izgledaš zavisi i od toga u koju firmu i za koju poziciju konkurišeš.  "Ako ste kandidat za posao programera, u redu je da garderoba ili šminka budu manje formalni. Ako je u pitanju posao u kreativnoj industriji, dozvoljen je lični pečat koji otkriva ponešto i o vašoj ličnosti. Ako je, pak u pitanju pozicija sekretarice, izgled treba da bude neutralan, umeren, da odaje utisak osobe uklopljive u svaku organizaciju."

Možda samo jedan atraktivan detalj?

"Jedna stvar koja privlači pažnju je ok. Pet takvih – nije" – kaže Maja Gabrijan. Dakle, jedan zanimljiv broš na svedenu odevnu kombinaciju izgledaće lepo, ali onda bez dodatnog upadljivog nakita.

Crveni karmin – da ili ne?

"Crveni karmin može biti odličan izbor ", kaže Maja, "ali samo ako ga i inače nosiš i osećaš kao deo sebe." Onda će na tebi delovati baš kako treba.

 

Poštovanje ovih nekoliko pravila ne garantuju da ćeš posao i dobiti, na finalnu odluku ipak će uticati tvoje znanje i kvalifikacije.  Ali će ti sigurno pomoći da ne ostaviš pogrešan utisak, a tvoje profesionalne vrline istaknuti u prvi plan. 

Za ovaj izgled preporučujemo

  • Color Riche Rouge 377 Perfect Red

  • Superstay 24h by Maybelline New York

  • Nyx Butter Lipstick Bit of Honey

    Poručite odmah
  • Superstar False Lashes L'Oreal Paris

Povezane teme: šminka, maskara, crveni karmin, formalna šminka, puder, parfem

Registrujte se / Prijavite se