Kako da očistiš četkice za šminku

U ovom periodu kada provodiš najviše vremena kod kuće, odmarajući svoju kožu od svakodnevne šminke i pružajući joj dodatnu dozu nege, bilo bi poželjno da stekneš i nekoliko korisnih navika, koje si možda ranije zapostavljala, a koje se tiču higijene pribora za šminkanje. Da li možeš da se setiš kada si zadnji put očistila četkice za šminku?

 

Svakodnevna upotreba četkica za šminku

Mnoge od nas su navikle da jutro započinju nanošenjem korektora i pudera i drugih makeup proizvoda po želji, i to ne prstima, već upotrebom četkica za šminkanje, kao i uz pomoć bjuti blendera. Lakše je, brže je i ne rizikuješ da će ti ostaci makeup-a, koji su ti se možda zadržali ispod noktiju, uprljati garderobu koju si spremila za taj dan. Na njima obično i ne štedimo, jer znamo koliko se isplati investirati u kvalitetne četkice, koje ne grebu kožu i koje ravnomerno nanose proizvod.

Međutim, kada vratiš četkice za šminku na njihovo mesto, da li se zapitaš koliko su one u stvari važan, da ne kažemo elementarni deo, održavanja higijene lica. Bez obzira na to da li redovno pilinguješ svoju kožu, hidriraš je i održavaš je čistom, ukoliko zaboravljaš na čišćenje četkica za šminku, sav ostali trud pada u vodu!

Zašto je čišćenje četkica za šminku toliko važno?

Četkice za šminku, a naročito četke za puder, rumenilo i senke, prilikom svake upotrebe, zadržavaju jedan deo proizvoda na svojim dlačicama. Nakon svakog njihovog sledećeg korišćenja, ta mala količina proizvoda koja je ostala na njima pomeša se sa viškom sebuma iz kože, koji se prirodno luči kod svakoga i onda se na njima stvori savršena površina za razvoj bakterija.

Kada se na njima razvije mnoštvo bakterija, pa ih ti nesvesna toga, sledećim korišćenjem četke za šmikanje naneseš na svoju kožu lica, e tada nastaju oni problemi sa kožom lica za koje do sada nisi imala objašnjenje. Tada se pojavljuju alergijske reakcije, crvenilo na koži, perutanje lica, kao i miteseri i bubuljice.

 

Ako ti možda sada padaju na pamet i sutuacije, kada si puder ili korektor nanosila na lice, kako bi prekrila neke bubuljice, onda znaš koliko puta je čitavu situaciju mogla da pogorša prljava četkica za šminkanje. Zato je izuzetno važno da održavaš svoje četkice za šminku i to na pravi način.

Mnogi ovako čiste četkice za šminku

Mnogi četkice čiste u ruci, tako što ih jednom rukom pritiskaju o dlan druge ruke, pod toplim mlazom vode, dok sva nečistoća ne izađe iz njih, ali na ovaj način rizikuju da im se oblik četkice izdeformiše, kao i da drška četkice odpadne sa njih.

Dlačice na četkicama su jako osetljive i ukoliko ih pritiskaš možeš ih oštetiti, a ukoliko voda dospe do lepka koji spaja dršku četkice sa samom četkicom, on će onda popustiti i drška se onda može odvojiti i učiniti četkicu neupotrebljivom.

 

Kako pravilno očistiti četkice

Kako bi pravilno očistila prljave i više puta korišćene četkice za šminku potrebni su ti:

- posuda (šira čaša ili šolja će odgovarati) u kojoj ćeš oprati sve svoje prljave četkice

- šampon za bebe ili šampon na biljnoj bazi

- topla voda

- peškir

U posudu u kojoj ćeš oprati sve svoje četkice za šminkanje, sipaj malo tople vode i stavi malu količinu bejbi šampona ili šampona na biljnoj bazi(supena kašika otprilike) i onda postavi četkice u nju, pazeći da ih ne pritiskaš u posudi, kako se ne bi izdeformisale njihove dlačice.

Ostavi ih u posudi da odstoje 20 minuta, zatim svako četkicu posebno samo stavi okrenutu na dole pod topli mlaz vode, ne pritiskajući je o dlan, već samo da ispereš ostatke prljavštine sa nje. Nakon toga, četkicu obuhvati laganim pritiskanjem kako bi odstranila višak vode. Ostavi četkice da se osuše na peškiru, a one veće četkice postavi tako da njihove dlačice ne dodiruju nikakvu podlogu, već da stoje na ivici nekog stola ili komode, kako se ne bi izdeformisale.

Kako da očistiš četkice za šminku

Koliko vremena treba da se četkice osuše nakon pranja?

Sušenje većih šetki za šminku, može trajati i ceo dan, dok manje četkice mogu biti suve i već nako 3 do 4 sata. Zato ti predlažemo da ovo radiš minimum jednom nedeljno pred spavanje, kako bi ti se i jedne i druge osušile u toku noći.

Pravilnim održavanjem pribora za šminkanje, učinićeš dobro svojoj koži, ali ćeš i produžiti vek trajanja svojih četkica za šminku. Sada, kada znaš koliko je ovo važno, nadamo se da će ti ovo postati deo nedeljne bjuti rutine.

Kako ti održavaš svoj pribor za šminkanje? Piši nam u komentarima!

Pročitaj još: Puder u kamenu: sve što ste ikad želeli da znate

Za ovaj izgled preporučujemo

 • NYX Professional Makeup Pro Beauty

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Pro Dual Fiber Powder Brush

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Can't Stop Won't Stop Foundation Brush

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Total Control Drop Foundation Buf

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Born To Glow Neutral Tan Concealer

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Fit Me Blush 25 Pink

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Burgundy Bar Palette

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Master Chrome

  Poručite odmah

Povezane teme: šminka, senke za oči, senčenje lica, nega, tečni puder, puder, konturisanje, zaštita kože, pribor za šminkanje, rumenilo, korektor, hajlajter, osetljiva koža, četke za šminkanje, čišćenje lica, Maybelline New York, nega lica, NYX, NYX Professional Makeup Can't Stop Won't Stop, set šminke, bjuti blender, četkice za šminku

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Svakodnevna borba protiv starenja: Pravilna nega kože u tridesetim!

Kada zakoračiš u tridesete dešavaju se razne promene na koži, da li su upravo tridesete pravo vreme da se borimo protiv ranih znakova starenja, vreme ...