Kako izabrati bronzer za lice prema tonu i podtonu kože

Lepo vreme i sunčani dani uveliko su tu! Ovo je ujedno i razlog zbog kojeg priželjkujemo leto, osunčan ten i svež izgled lica. Zbog ovog osećaja, mnoge od nas su već krenule da posećuju solarijume, da nanose kreme za samopotamnjivanje i da otkrivaju druge načine za postizanje efekta preplanulog izgleda kože. Međutim, postoji i lakši način. Nauči kako da odabereš i koristiš bronzer za lice, koji će instantno učiniti da tvoje lice izgleda sveže, preplanulo i neodoljivo u svakoj prilici.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maybelline New York (@maybelline) on

Šta je to podton, a šta ton kože?

Prilikom odabira bilo kog makeup proizvoda trebalo bi da obratiš pažnju na svoj ton i podton kože, odnosno da ih uklopiš sa njima na odgovarajući način. Ovo pravilo odnosi se i na odabir bronzera.

Podton kože je u stvari nivo topline tvog tena i on se određuje prema boji koja preovladava u njemu. Pa tako razlikujemo topao, hladan i neutralan podton kože. U topao podton kože ubrajamo žućkasti i maslinasti ten. Kod hladnog podtona kože preovladava roze nijansa, a kod neutralnog nije posebno izražena ni jedna od pomenutih nijansi.

Ton kože predstavlja nijansu tvog tena koja je svima očigledna. Odnosno, odnosi se na to da li imaš svetliju ili tamniju boju kože. Za razliku od podtona koji je nepromenjiv, ton kože može da se menja u osnosu na promenu sezona. Dakle, leti je koža prirodno tamnija, a zimi prirodno svetlija.

Kako izabrati bronzer za lice prema tonu i podtonu kože

Odaberi odgovarajući bronzer za lice u odnosu na boju tvog podtona kože

Hladni podton kože

Ako spadaš u one sa hladnim podtonom kože trebalo bi da odabereš bronzer u nekoj malo svetlijoj ili roze nijansi, koja je maksimalno dva puta tamnija u odnosu na boju tvog tena kože.

Topao podton kože

Ako si u grupi koja ima topao podton kože onda ti preporučujemo da radije biraš bronzere zlatnih nijansi koji su za nijansu tamniji u odnosu na tvoj ton kože.

Neutralni podton kože

Ovaj podton kože je najzahvalniji, jer uz njega možeš da odabereš bilo koju nijansu bronzera i svaka će ti pristajati odlično.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maybelline New York (@maybelline) on

Sada kada znaš kako da odabereš odgovarajuću nijansu, bilo bi dobro da znaš i kako se koristi bronzer. Bronzeri u kamenu su najpraktičniji i najjednostavniji za upotrebu, pa ti je za njihovo nanošenje potrebna samo velika pufnasta četka za lice, kojom ćeš ga naneti na jagodice, čelo, nos i bradu. Ne zaboravi da odstraniš višak bronzera sa četkice, kako ne bi preterala sa količinom. Bronzer se nikada ne stavlja na čitavo lice, pa ostatak lica nemoj čak ni da pređeš ovlaš sa četkicom, kao što to imaš naviku kada stavljaš rumenilo.

Bronzer ne služi za konturisanje lica!

Jedan od najčešćih razloga za izbegavanje bronzera je i to što ga mnogi koriste na neodgovarajući način i zbog toga ne postignu efekat kakav su želeli. Ne treba koristiti bronzer za konturisanje lica! Zašto je to tako? Struktura bronzera nije primerena za konturisanje, jer bronzeri uglavnom sadrže onaj shimmer, koji pruža lagani sjaj tvom licu. Dok su ostali proizvodi, poput pudera za konturisanje lica isključivo mat i bez ikakvog sjaja i šljokica, pa uspešno sakrivaju sve nedostatke na licu, bronzer ih ističe, zbog čega ga ne bi trebalo koristiti u svrhe konturisanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maybelline New York (@maybelline) on

Bronzer preporuka

Naša bronzer preporuka ovog puta se ne odnosi na određene proizvode, već na to na šta da pripaziš prilikom kupovine bronzera za lice, ali ne samo u smislu odabira nijanse u odnosu na podten kože, već i u odnosu na tip kože:

- Ako imaš masniju kožu lica biraj bronzere u kamenu ili u prahu

- Ako vodiš borbu sa suvom kožom onda radije biraj tečne i kremaste bronzere

- Ako imaš vidljive i proširene pore, biraj bronzere sa što manje sjaja, da bi sprečila njihovo dodatno isticanje

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maybelline New York (@maybelline) on

Da li koristiš bronzer za lice? Da li si znala za ova pravila za uklapanje bronzera i podtona kože? Piši nam u komentarima!

Pročitaj još: Šminka za venčanje: kako da odabereš pravog šminkera

Za ovaj izgled preporučujemo

 • NYX Professional Makeup Matte Bronzer Light

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Master Sculpt

  Poručite odmah
 • YSL Couture Highlighter

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Master Chrome

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Master Contour Duo

  Poručite odmah
 • Lancôme Custom Strobing Drop Champagne Glow

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Can't Stop Won't Stop Brush

  Poručite odmah
 • Maybelline New York x Puma Chrome Highlighter

Povezane teme: šminka, senčenje lica, konturisanje, tutorial, bronzer, četke za šminkanje

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Kako uklopiti šminku i frizuru za najluđu noć?

Donosimo ti nekoliko saveta kako da najbolje uklopiš šminku i frizuru i postigneš izgled kojim ćeš očarati prvo sebe, pa i sve druge...