Kako izabrati pravu nijansu tečnog pudera?

Ako se tvoja potraga za savršenim tečnim puderom završi i pre nego što je počela, nisi sama. Tečni puder predstavlja važnu makeup investiciju, ali mnoge devojke imaju problem da pronađu svoju idealnu nijansu. Ovaj problem se najčešće javlja zbog nedovoljnog broja nijansi u ponudi, ali i zato što većina žena nisu sigurne kako da odrede podton svoje kože. U tim situacijama, sve mi izaberemo onaj puder koji nam se učinim odgovarajućim, a potom kasno shvatimo da to ipak nije nijansa idealna za naš ten.

Hajde da više ne ulažemo u pogrešne tečne pudere, već izaberemo onaj pravi – pažljivo isprati naredne korake i izbegni najčešće greške pri kupovini tečnog pudera!

Kako odrediti osnovnu nijansu tena?

Nijansa tečnog pudera je pored njegovog kvaliteta i teksture najbitnija stavka pri kupovini pudera. Pre nego što izabereš nijansu, veoma je važno da saznaš kakav je ten i podton tvoje kože, naročito za situacije kada testeri nisu dostupni u radnji ili ako proizvod kupuješ online.

Porcelanski ten:  Odlike ovog tena su izuzetno bleda koža osetljiva na sunčeve zrake. Osobe porcelanskog tena uglavnom imaju svetle oči i teško dobijaju preplanuli ten, ali zato lako izgore na suncu. Zbog toga se njima i preporučuje da koriste puder koji u svojoj formuli sadrži i SPF faktor.

Svetao ten:  Ako tvoja koža nije drastično svetla i ako kada si dovoljno uporna možeš da pocrniš, imaš svetao ten. Osobe svetlog tena mogu imati i svetle i tamne oči. Ukoliko je tvoj ten svetao, ne bi trebalo da koristiš pudere koji su pretamni za tvoju kožu, bez obzira koliko želiš da izgledaš preplanulo.

Srednje svetao ten:  Devojke koje imaju ovakav ten najčešće su smeđooke, a njihova koža nije ni previše svetla ni previše tamna i lako podnosi sunčeve zrake. Naziva se još i neutralan ton kože, a devojke sa ovim tenom će najlakše naći proizvode za sebe.

Taman (maslinasti) ten:  Ako tvoj ten konstantno izgleda preplanulo, lako podnosiš sunce i imaš tamne oči, onda imaš sreću da imaš maslinasti ten. Samo je važno da ne zaboraviš da je taman ten sklon hiperpigmentaciji više od ostalih tonova kože, pa zato obavezno koristi SPF zaštitu.

Nadamo se da smo prvi korak do pronalaska idealne nijanse sve uspešno završile, ali tu nije kraj! Sledeći korak je ključan, a tiče se određivanja podtona.

Kako odrediti podton kože?

Podton kože predstavlja nivo topline tvog tena i on se određuje prema boji koja preovladava u njemu. Ako tečni puder koji trenutno koristiš na tebi ima sivkastu nijansu, znači da ne koristiš proizvod namenjen tvom podtonu kože.

Postoje tri vrste podtonova kože – hladan (oznake C-cold), topao (oznake W-warm) i neutralan (oznake N-neutral). Iako se, po difoltu, pretpostavlja da svetla kože ima hladan, a tamna topao podton, dok srednje svetla koža ima neutralan podton, to nije uvek tako. Kako bi bila sigurna kojoj vrsti tvoj podten pripada, na prirodnom svetlu pogledaj u svoje vene na nadlaktici, odnosno obrati pažnju na njihovu boju. 

Hladan podton: Tvoje vene su plave ili ljubičaste.

Topao podton: Tvoje vene su zelene ili plavo-zelene.

Neutralan podton: Ukoliko nisi sigurna koje boje su tvoje vene.

Kako izabrati pravu nijansu tečnog pudera?

Kakav nakit nosiš?

Verovala ili ne, nakit koji nosiš ti može dodatno pomoći kod određivanja podtona kože. Ako ti bolje pristaje srebro od zlata, tvoj podton je hladan, a ako preferiraš zlatne nijanse, tvoj podton je topao. Neutralnom tenu dobro stoji i srebrni i zlatni nakit.

Nadamo se da smo ti olakšali i da sada razumeš kako izabrati pravu nijansu tečnog pudera kada ga kupuješ u svojom omiljenoj drogeriji, ali i online.

Proveri naučeno!

Vreme je za vežbu! Ispod ovog teksta ćeš pronaći 8 odličnih pudera različitih brendova. Na osnovu prethodnih koraka, koji tečni puder i nijansu bi izabrala za svoj ten? Piši nam u komentarima na našoj FB stranici MakeUp Srbija!

Pročitaj još: Profesionalno šminkanje: korak po korak

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Maybelline New York Affinitone

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Fit Me

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris True Match

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Infaillible

  Poručite odmah
 • Vichy Dermablend

  Poručite odmah
 • La Roche Posay Toleriane

  Poručite odmah
 • Lancôme Teint Idole Ultra Wear

  Poručite odmah
 • YSL Touche Éclat Le Teint

  Poručite odmah

Povezane teme: šminka, tečni puder, puder, Yves Saint Laurent, Lancome, La Roche-Posay , Vichy, Loreal Paris, Maybelline New York

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Ovo su idealani puderi za lice koji će prkositi zimi!

Ukoliko ste ljubitelji makeup-a onda sigurno znate koliko je teško održati blistav ten tokom hladnih zimskih dana, bitno je da izabereš pravi puder za...