Kako naneti kompaktni puder: 4 jednostavna trika

Jedna od neizostavnih stavki prilikom šminkanja su svakako puderi. Već znamo da oni dolaze u različitim oblicima i da svaki ima svoj doprinos pri stvaranju onog idealnog makeup izgleda. Takođe, sigurno znaš bar jedan način za nanošenje tečnog pudera ili pudera u prahu, ali da li znaš čemu služi i kako naneti kompaktni puder?

Ako nisi sigurna, ne brini, pripremili smo 4 jednostavna trika za baršunasti, nežan izgled kože koji se može postići nanošenjem ovog tipa pudera.

 

Pre svega: hidratacija kože

Pre nego što na svoje lice naneseš bilo koji makeup proizvod, veoma je bitno da koži prethodno pružiš odgovarajuću hidrataciju. Hidratantne kreme su važne, jer hrane kožu, štite je od spoljašnjih uticaja, ali i stvaraju odgovarajuću podlogu za šminkanje.

Ne zaboravi na prajmer i korektor

Nakon detaljne hidratacije, na lice prvo treba da naneseš prajmer uz koji ćeš postići efekat glatke i zategnute kože. Prajmer će učiniti da šminka na tvom licu duže izgleda sveže i uredno. Nakon prajmera, sledi prekrivanje svih nesavršenosti korektorom odgovarajuće nijanse.

Vreme je za kompaktni puder

Veoma je bitno zapamtiti da kompaktni puder obavezno treba nanositi nakon nanošenja korektora, a zatim i tečnog pudera, kako bi se postigao željeni, što prirodniji izgled.

Drugim rečima, nakon što si prekrila sve nesavršenosti korektorom, nanesi prvi sloj kompaktnog pudera preko celog lica koristeći sunđerasti aplikator. Sunđerom ravnomerno utrljaj proizvod na kožu lica, a potom pažljivo izblendiraj. Ova tehnika omogućava detaljno prekrivanje nesavršenosti i čini kožu baršunastom i besprekornom. Tek nakon ovog koraka nanesi tečni puder, a potom i drugi sloj kompaktnog pudera.

Ako nisi sigurna kako naneti kompaktni puder pomoću sunđera, imaj u vidu da postoji i četka za njegovo nanošenje. U tom slučaju, vodi računa da sa četke otreseš višak pudera, a zatim počni sa nanošenjem od sredine lica, tako što ćeš detaljnim tapkanjem četkom preći preko cele površine lica. Pažljivo izblendiraj deo između lica i vrata, kako razlika u nijansi ne bi bila vidljiva.

Prilagodi izbor svojoj koži

Pri nanošenju kompaktnog pudera treba voditi računa o tipu kože. Recimo, ukoliko imaš suvu kožu, puder nanesi samo na T-zonu i ispod očiju, izbegavajući obraze i delove oko nosa.

S druge strane, devojke koje imaju masnu kožu, kompaktni puder bi trebalo da nanose preko celog lica, dok će u suprotnom postići neuredan i neujednačen izgled. Takođe, devojkama sa masnim tipom kože se savetuje nanošenje dodatnog sloja kompaktnog pudera na T-zonu.

Ne zaboravi, od velike važnosti je i odabir prave nijanse kompaktnog pudera. Biraj onu nijansu koja je najbliža tvom tenu, jer ukoliko se odlučiš za previše svetlu nijansu, tvoja koža će posle izvesnog vremena početi da deluje neprirodno.

Hajde da sumiramo…

Iako nije popularizovan, kompaktni puder predstavlja brzo rešenje za popravku šminke, kao i savršen alat za ujednačen makeup izgled. Uz savete koje smo ti dali, izaberi onaj koji najviše odgovara tvom tipu kože. Kompaktni puder će fiksirati i spojiti sve prethodno nanete slojeve šminke kako bi ona izgledala sveže i postojano tokom celog dana.

Ne znamo za tebe, ali za nas su ovo dovoljni razlozi da posedujemo jedan kompaktni puder u svojoj torbici.

 

Pročitaj još: Kako našminkati oči banana tehnikom?

Za ovaj izgled preporučujemo

 • La Roche-Posay Toleriane Teint Mineral

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Fit Me Compact Powder Buff Beige 130

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris True Match Powder

  Poručite odmah
 • Yves Saint Laurent All Hours Powder B20

  Poručite odmah

Povezane teme: šminka, tečni puder, puder, dnevna šminka, prirodni look, masna koža, suva koža, makeup sunđer

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Da li znaš pravu razliku izmedju iluminatora I hajlajtera?

Pre nego što ti otkrijemo sve benefite hajlajtera i iluminatora, važno je da razešimo glavnu misteriju, a to je da ova dva proizvoda nisu isto...