Kratka istorija ajlajnera

Makeup proizvodi su one sitnice koje nam pomažu ne samo da izgledamo lepše, već da se tako i osećamo. Pomoću njih možemo potpuno promeniti izgled i svom licu dati definiciju kakvu želimo. Zato i ne čudi činjenica da su još od davnina žene eksperimentisale različitim beauty ritualima. Jedan od makeup proizvoda koji ima veoma dugu istoriju je svakako svemoćni ajlajner, koji se prvi put pojavio još u doba starog Egipta i Mesopotamije...


Drevni Egipat

Pre 12.000 godina, jednu vrstu ajlajnera upotrebljavali su podjednako i muškarci i žene, time pokazujući pripadnost visokom staležu. Korišćen je ne samo da istakne oči, već i da im pomogne u borbi s prvim znacima starosti – bora koje su se pojavljivale od uticaja jakog sunca i pustinjskog vetra. Osim toga, drevni Egipćani su verovali da ih ajlajner štiti od delovanja zlih sila.

U smesu koju su koristili za ovu svrhu, Egipćani su dodavali malu količinu soli, kako bi izbegli neželjene infekcije oka. Kako su godine prolazile, ajaljaner je postajao sve popularniji i sve više su ga koristili i pripadnici nižih klasa. U vreme kada je Egipat postao provincija Rimskog carstva, ajlajner je već uveliko bio prepoznatljivi simbol svih Egipćana. S padom Egipatskog carstva, u zaborav pada i upotreba ajlajnera. Svoj veliki povratak na makeup scenu, ajlajner doživljava u doba renesanse.

Holivudski povratak

Tokom dvadesetih godina prošlog veka, sve više pripadnica lepšeg pola odbacuje viktorijanski stil oblačenja i šminkanja, a inspiraciju za ulepšavanje dobija od poznatih glumica Holivuda. Upravo u to vreme, sve velike kozmetičke kuće počinju s proizvodnjom novih proizvoda i povratkom starih na beauty scenu. Tokom 1922. goduine, kada je prvi put otvorena Tutankamonova grobnica, svet je ponovo video lepotu naglašenih očiju. Od tada, ajlajner postaje omiljeni makeup proizvod žena širom sveta.

Šta nas čeka u budućnosti?

Danas, ne postoji devojka koja nije makar jednom u životu koristila ajlajner. Može se naći u mnogo različitih oblika, boja i formula. Pitamo se kako će se menjati i kako će izgeldati za nekih sto godina, ali smo sigurni da će se i dalje naći u neseserima mnogih lepotica.

Pročitajte još: Kratka istorija maskare

Za ovaj izgled preporučujemo

  • Maybelline New York Sensational Liner

    Poručite odmah

Povezane teme: ajlajner, oči

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Sve što možda nisi znala o beauty brendu NYX Professional Makeup

Poreklom iz Amerike, tačnije Los Anđelesa, ovaj globalni brend posluje na više od 70 tržišta, poznat je po proizvodima koji zadovoljavaju visoke krite...