Kratka istorija kompaktnog ili pudera u kamenu

Ljudima je od davnih vremena šminka bila način da pokažu svoj društveni status, odagnaju zle sile ili jednostavno, svoj izgled učine privlačnijim.

Jedno od osnovnih sredstava svakako je bio kompaktni puder. Nećemo pogrešiti ako kažemo da ovaj, danas veoma popularan proizvod, postoji od kada postoje i ljudi. Istoričari tvrde da se kompaktni puder upotrebljavao mnogo pre stvaranja Egipatske imperije, kolevke velikog broja makeup proizvoda kakve danas poznajemo.

Znak visokog društvenog statusa

 

Za vreme Kleopatrine vladavine, kompaktni puder je bio veoma popularan i često korišćen proizvod u svakodnevnom životu kako žena, tako i muškaraca.

Međutim, slobodno možemo reći da je za popularnost pudera najzaslužnija Marija Antoaneta. U doba Luja XV, svetla put je  bila stvar prestiža. Naime, ljudima je bilo bitno da im koža bude što svetlija, jer je to značilo da dolaze iz visokih društvenih slojeva. U to vreme, bogati i uticajni ljudi nisu smeli sebi da dozvole preterano izlaganje suncu, kako im koža ne bi dobila tamnu boju, koja je bila sinonim siromaštva i nižeg društvenog statusa. Za posvetljavanje kože lica koristitli su upravo kompaktni puder, i to u velikim količinama. I sama Marija Antoaneta se nikada nije odvajala od pudera, i gde god bi išla uvek je uz sebe imala dovoljno rezerve ovog dragocenog proizvoda. Kako je popularnost pudera rasla, tako su francuski kozmetičari osmislili puder u različitim bojama koji se nanosio na kapke i obraze.

Postaje dostupan i nižim slojevima

 

Tokom godina, kompaktni puder je postao sastavni deo kozmetilke torbice popularnih glumica i pevačica, što da čini dostupnim i pripadnicama srednje društvene klase. Ubrzo, postaje glavni proizvod u proizvodnji velikih kozmetičkih brendova koji se i do današnjih dana utrkuju u inovacijama i idejama za ovog „beauty čarobnjaka“.

Danas se kompaktni puder može naći u bezbroj nijansi i tekstura.

Kako je samo uzbudljiv život velikih makeup proizvoda, zar ne?   

Pročitajte više: 10 zapovesti kompaktnog pudera

Za ovaj izgled preporučujemo

  • Maybelline Fit Me Matte+Poreless Powder

    Poručite odmah

Povezane teme: puder, kompaktni puder

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Makeup In The City: Dunjin Makeup Look

Da li si spremna za jedan potpuno drugačiji doživljaj gledanja makeup tutorijala i ove specijalne Makeup In The City epizode? Prosto i jednostavno - D...