Kratka istorija maskare

 


Njena istorija seže skoro 6000 godina unazad. Ipak, postoji mnogo činjenica i detalja koji su vam, sasvim sigurno, nepoznati.

Stari Egipat

Još oko 4000. godine pre nove ere, žene su u Starom Egiptu koristile mešavinu različitih biljnih ulja kojima su potamnjivale obrve i naglašavale svoje trepavice. Zanimljivo je, međutim, da su u to vreme i muškarci ukrašavali oči, i to tako što su uz pomoć sitnih životinjskih kosti nanosili smesu biljnih ulja na trepavice.

Prva maskara


Maskara, nalik onoj koja se danas koristi, nastala je početkom 19. veka, kada je jedan francuski hemičar koristeći petrolej gel napravio proizvod za kojim su kasnije poludele sve pripadnice lepšeg pola. Kasnije, 1913. godine T. L. Vilijams je osmislio nešto slično za svoju sestru Mejbel. Vilijams je kasnije, pokrenuo kompaniju koja se bavila proizvodnjom maskare, a koja je nosila ime njegove sestre. Zvuči vam poznato? Maybelline!

Malo preciznija varijanta

Iako vrlo popularne, maskare su u to vreme bile prilično nezgodne za precizno nanošenje. Tako vremenom ovaj proizvod doživljava razne transformacije i polako evoluira u savremeniju varijantu – „cake“ maskaru, napravljenu na bazi sapuna i uglja. Kotistila se tako što se specijalna četkica umakala u smesu i nanosila na trepavice.

Pedesete i četkica kakvu danas poznajemo


Prva četkica u obliku sličnom današnjem, nastala je 1957.godine. Malo kasnije, sedamdesetih godina dvadesetog veka, maskara postaje hit u svetu zahvaljujući poznatoj Tvigi, čije guste i dugačke trepavice i danas inspirišu žene širom sveta. Tačnije, 1971. godine Maybelline New York predstavlja svoju Great Lash maskaru, koja i nakon toliko godina ne prestaje da oduševljava sve ljubitelje ovog proizvoda za ulepšavanje.

Danas


Teško da možemo da nabrojimo tipove i oblike maskara koje danas možemo naći na svakom koraku. Veliki izbor maskara zadovoljava ukuse i zahteve i najizbirljivijih devojaka. I nakon tolikih godina i svih promena kroz koje prolazi, maskara ostaje jedan od najboljih izuma mekeup industrije, neizostavni deo ženskog nesesera, kao i jedan od najboljih poklona za dame.

Pročitaj još: Make Up in the City 2: 12. epizoda – Bitka maskara (VIDEO)

Za ovaj izgled preporučujemo

  • Maybelline New York Great Lash

    Poručite odmah
  • Maybelline New York Lash Sensational Limited Edition

    Poručite odmah
  • Maybelline New York The Colossal Big Shot Volum’ Express Mascara

    Poručite odmah

Povezane teme: maskara, oči

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Upoznaj Marvel x Maybelline New York superheroje

Pravo je vreme da makar na neko vreme odlutaš u drugi svet i podsetiš se heroja Marvel univerzuma i njihovih supermoći...