Mat šminka ili glossy šminka, pitanje je sad?

Glossy šminka je jedno vreme bila apsolutni trend. Pre samo deceniju, svaka ženska torba imala je barem jedan sjaj za usne. A onda je zavladala mat šminka i sasvim zavladala makeup svetom.  A sada? Nose se i jedna i druga, a na koji način u kojim prilikama, glossy ili mat šminka – pokušaćemo zajedno da odgonetnemo.

Zašto volimo glossy?

Svetlucavo, sjajno, iluminizirajuće. Čestice koje prelamaju svetlost, ističu lepotu lica i privlače pažnju. Zavodljivi odsjaj vinila na usnama. Blistavi ten koji zrači. Sasvim je jasno zašto smo volele i volimo glossy šminku.

 

Nekada je to bila  sedefasta paleta senki za oči, dok u savremenoj izvedbi i uz pomoć modernih senki za oči, kapci mogu biti kao lakirani. Nude glazura na usnama ili ona u jarko crvenoj boji, svaka zavodnica zna za foru kako da usne izgledaju skoro jestivo.

Kada glossy da, a kada možda ne?

Pitanje je ukusa, prilike i doba dana. Čini nam se da će glossy varijanta uvek privući malo više pažnje. Prosto, za pogled je atraktivnija svetlost koju reflektuje glossy šminka. Pa ako je to cilj, dileme nema.

Često ćete čuti profesionalce da glossy, sedefasta šminka bolje izgleda na mlađoj koži. Jednostavno, svetlucave čestice bore čine naglašenijim i dubljim nego što jesu. To nije loše imati na umu pre no se odlučiš za sedefastu senku ili glossy puder za lice.

 

Da, glossy je definitivno pre večernja no dnevna šminka. Što ne znači da mat šminka nije za noć. Jesu, obe su za večernji izlazak, ali sa glossy šminkom treba biti oprezan u dnevnim izdanjima. Možda se prosto ograničiti na jedan glossy momenat: usne ili svetlucavi strobing lica.

Intrigantni mat

Da, zaista! Poslednjih je sezona bila opšta pomama za mat šminkom. Novotarija je, nudi brojne mogućnosti poigravanja i odlično izgleda. Od brojnih nude mat izvedbi do seksi efekta koje izazove, bordo matirani ruž  - mat šminka nas je lako osvojila.

Konturisanje se kao masovni trend pojavilo nekako uporedo sa rastom popularnosti mat šminke. Mat puderi i mat bronzeri podigli su senčenje lica na sasvim novi nivo, a ten kao pliš preko noći je postao must.

 

Kada je mat šminka pravi izbor?

Masna koža?  Za tebe su mat puderi za masnu kožu najbolji drugari zauvek. Mat puder će vrlo vešto upiti višak masnoće sa lica, koje će svetlucavi puder samo dodatno naglasiti.

Isto važi za letnje mesece.

Zrelija koža? Mat šminka je bolji izbor. Mat puderi, matirani bronzer, pa i rumenilo preporuka su profesionalnih šminkera, dok ruž može biti i mat i glossy.

 

Klasičnoj garderobi više leži mat šminka. Kremasti ili matirani ruž nepogrešiv je u važnim prilikama, dok glossy može biti na ivici prikladnog. Pa i kada su poslovna šminka, a i dnevna šminka u pitanju, mat je uvek prihvatljiviji.  Ne znači da je glossy nenosiv danju, već ga samo treba vešto (i umereno) primeniti.

Nadamo se da smo bar malo rasčivijali tu mat ili glossy šminka? dilemu. Navijamo za obe, jer je svaka na svoj način lepa, a dalje je na tebi.

Pročitaj još: Makeup trikovi za svež izgled lica

Za ovaj izgled preporučujemo

  • Maybelline New York Affinitone Foundation

    Poručite odmah
  • Maybelline New York Age Rewind

    Poručite odmah
  • Maybelline New York Master Chrome

    Poručite odmah
  • Maybelline New York Countdown Palette

Povezane teme: šminka, mat, jesen, zimski make-up, šljokice, zimski trendovi, tamni ruževi, mat usne

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Serum za negu kože u korektoru: Otkrivamo beauty novitet koji je pokupio sve naše simpatije!

S obzirom na “prašinu” koju je podigao na društvenim mrežama, nismo mogli da ne isprobamo novi Bare With Me serum za negu kože u korektoru brenda NYX ...