Menopauza i nega kože– Svetski dan menopauze

Danas je Svetski dan menopauze, jedini dan u godini kada se mediji i web portali okrenu ovom problemu koji, oko pedesete godine života, čeka svaku od nas. Čak i ako ti menopauza ili perimenopauza deluju decenijama daleko, to su ipak razdoblja koja će neminovno doći. Pored problema menopauze o kojima se često priča, poput valunga i promena raspoloženja, tu je i jedan problem koji se nešto ređe spominje – na koji način menopauza utiče na kožu.

Hormoni su krivi za sve

Kako nivo hormona opada tako dolazi do velikih promena u organizmu, a ne zaboravimo, koža je najveći organ u ljudskom telu. Menopauza donosi neminovno sušenje, rastezanje i istanjivanje kože. Međutim, sa pravilnom negom, ovi simptomi mogu biti skoro pa neprimetni.

Menopauza i nega kože– Svetski dan menopauze

Staračke fleke i ostala oštećenja od sunca

Duži boravak na suncu bez adekvatne zaštite za kožu doći će na naplatu u menopauzi u vidu staračkih fleka. Mogu se pojaviti na licu, rukama, vratu, šakama, ali i na grudima. Ako si još daleko od menopauze, imaj u vidu da se zaštita od sunca isplati na duže staze. Zbog toga, krema sa zaštitnim faktorom treba da bude nezaobilazna stavka u tvojoj dnevnoj rutini. Nanesi je svaki dan pre šminkanja, a možeš koristiti i pudere sa zaštitnim faktorom. Ako si već zakoračila u pedesete, osim zaštitnog faktora, možeš koristiti kreme koje će ove pojave ublažiti.

Menopauza i suva koža

Osim fleka na koži, simptomi menopauze mogu biti i suva i rastegnuta koža. To se dešava jer koža gubi sposobnost zadržavanja vode, pa koža postaje veoma suva. Ovaj problem je naročito primetan kada je vlažnost vazduha nešto niža. Ako već imaš suvu kožu, sigurno znaš ove simpotome – osećaj zatezanja, peckanje i nelagodnost.

Kako se boriti protiv suve kože

Da bi se otarasila osećaja suve kože, moraš koristiti adekvatne proizvode. Nega kože jedna je od najvažnijih stvari u menopauzi. Prvo, izbegavaj jake sapune, već biraj nežna sredstva za čišćenje lica. Sigurno si i ti, kao većina nas koristila baby sapun u tinejdž danima kako bi se otarasila akni. Međutim, već od sredine dvadesetih, pređi na specijalne proizvode za čišćenje koji ne isušuju kožu. Hidrantne kreme definitivno su ključ očuvanja elastičnosti i hidriranja kože. One sa hijaluronom ili glicerinom naročito pomažu.

Menopauza i nega kože– Svetski dan menopauze

Ne zaboravi da uživaš!

Menopauza, perimenopauza, valunzi, suva koža... Sve su to prirodne stvari koje se uz adekvatne proizvode mogu ublažiti, ali ono što je definitivno presudno jeste pozitivan i vedar duh. Dakle, ukoliko si u menopauzi, ne zaboravi da uživaš u svakom danu, sa osmehom na licu! I srećan Svetski dan menopauze!

Pročitaj još: Bore oko očiju: zaustavi prerano starenje

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Vichy Neovadiol Nuit

  Poručite odmah
 • Vichy Neovadiol Compensating Complex for Dry Skin

  Poručite odmah
 • Vichy Neovadiol Compensating Complex for Normal Skin

  Poručite odmah
 • Vichy Neovadiol

  Poručite odmah
 • Vichy Neovadial Magistral

  Poručite odmah
 • Vichy Neovadiol Gf

  Poručite odmah

Povezane teme: nega, anti-age, Vichy, nega lica

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Želiš blistavu kožu? Vreme je za letnju dozu Vitamina C!

Blistava koža je letnji imperativ! A evo i kako do nje...