Mitovi o lepoti u koje i dalje verujemo: prvi deo

U šminkanju, kao i u životu, potrebno je da sama donosiš svoje odluke. Međutim to je mnogo teže kada nam se pored istinitih makeup saveta nameću i oni koji su ustaljeni a nisu tačni. Oni se često prenose s kolena na koleno, možeš ih videti u mnogim časopisima, na blogovima i drugim portalima. Takvi mitovi o lepoti su mnogobrojni, a mi ti ih razotkrivamo i objašnjavamo zašto bi bilo najbolje da ih zaboraviš istog momenta.

1. Hidratantna krema može zameniti prajmer za lice

Mnogima je teško da prihvate prajmer - noviji make up proizvod, koji je obavezna stavka svakog profesionalnog šminkera. Zbog toga se i proširila priča kako je hidratantna krema odlična zamena za prajmer. Međutim to nikako nije tačno! Iako i jedan i drugi proizvod hidriraju kožu, samo prajmer ima formulu zbog koje će ti šminka biti duže na licu, dok će krema samo hidrirati tvoju kožu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by L'Oréal Paris Makeup (@lorealmakeup) on

2. Korektor uvek mora biti svetliji od boje tvog tena

Ova tvrdnja je takođe netačna! Postoji veliki broj korektora u različitim bojama, čija namena se razlikuje. Pa tako, ukoliko je tvoj cilj da prekriješ bubuljice, biraj nijansu korektora koja je ista kao boja tvog tena ili onaj u zelenoj boji, koji je baš za to namenjen. Ako poslušaš lošiji savet - da je samo bitno da bude svetliji, onda ćeš postiči suprotan ekefat i samo ćeš još više naglasiti bubuljice, a koža će ti izgledati flekavo. Isto tako, korektori u boji lavande mnogo će bolje prekriti žućkaste kolutove oko očiju, nego obični svetliji korektor, dok su korektori u žutoj boji namenjeni tamnim kolutovima oko očiju.

 

 

3. Tečni puder se nanosi samo uz pomoć četke za puder

Sa porastom broja bjuti portala, blogova i influensera proširilo se i mišljenje kako je jedini ispravni način za nanošenje tečnog pudera uz pomoć četke za šminkanje. Ovo takođe nije tačno, jer se ne odnosi na sve pudere. Popularni dugotrajni puderi koji spadaju u grupu full coverage pudera najbolje se nanose isključivo prstima. I to zbog toga što će toplota tvojih prstiju pomoći puderu da se lakše i bolje stopi sa tvojom kožom, zahvaljujući njegovoj specifičnoj strukturi.

 

4. Puder treba birati u odnosu na nijansu lica

Ako i ti kao većina devojaka biraš puder u odnosu na boju lica, onda će te možda iznenaditi kako je ovo takođe još samo jedan mit o lepoti. Pogrešno je birati puder u odnosu na nijansu lica! Naše lice je uvek najviše izloženo suncu, pa je samim tim obično i dosta tamnije u odnosu na ostatak našeg tela. Najbolje je da vršiš odabir pudera u odnosu na boju svog vrata, grudi ili ramena.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by L'Oréal Paris Makeup (@lorealmakeup) on

5. Crveni karmin nije baš za svakoga

Koliko si samo puta čula kako crveni karmin ne pristaje baš svakome i da se naročito ne preporučuje riđokosim devojkama i devojkama koje imaju tanke usne. Međutim, to su takođe samo neistine koje su se proširile u neverovatnim razmerama.

Pre svega, prva tvrdnja nema apsolutno nikakve osnove, baš iz razloga što postoji čak preko 200 nijansi crvene boje. Apsolutno svakome može da pristaje crvena boja karmina, samo je bitno da se odabere prava nijansa crvene.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NYX Professional Makeup Serbia (@nyxcosmetics_serbia) on

Izjava da crvenokose devojke ne treba da nose crvene karmine je potpuno neosnovana. Zašto ne bi mogle!? Njima samo preporučujemo da se opredele za neki od narandžastih nijansi ili boje kajsije i izgledaće sjajno.

Tanke usne nisu nikakva prepreka da staviš crveni karmin. Baš naprotiv, njih je uz pomoć odgovarajuće olovke za usne mnogo lakše vizuelno povećati i na njima će podjednako dobro izgledati bilo koja crvena nijansa. Naročito ako su u pitanju neke svetlucave teksture, a ne mat formule.

Mitovi su oduvek bili deo kulture, pa tako i ne čudi što ih ima i u makeup svetu. Kaži nam u komentarima za koji mit o lepoti si ti još čula pa da i druge poštediš pogrešnih saveta ;)

Pročitaj još: Ruž za usne kroz istoriju

Za ovaj izgled preporučujemo

 • L'Oréal Paris Infaillible Primer Anti-Fatigue

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Age Rewind

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Master Camo Color Correcting Kit 1 - Light

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Infaillible 24 Hour Fresh Wear True Beige

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup HD Studio Photogenic Foundation

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Eyeshadow Base White Pearl

  Poručite odmah
 • YSL Rouge Tatouage Couture

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Color Rich Matte Smile

  Poručite odmah

Povezane teme: šminka, crveni karmin, formalna šminka, karmin, ruž, tečni puder, puder, usne, mat, dnevna šminka, pribor za šminkanje, zimski make-up, crveni ruž, crveni karmin, iscrtavanje usana, olovka za usne, korektor, šminka za posao, color-blocking, četke za šminkanje, zima, krema za lice, prajmer

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Kako da prepoznaš puder koji će odgovarati potrebama tvoje kože?

Puder makeup proizvod koji se bira pažljivo, evo kako da izabereš onaj koji odgovra potrebama tvoje kože...