Nauči kako da kombinuješ boje u šminkanju

Kako bi bila sigurna da si odabrala pravi makeup za sebe ili nanela odgovarajuću nijansu senke, koja pristaje baš tvojoj boji očiju, vodi se trikom profesionalnih šminkera i kombinuj boje na njihov način. Naredni saveti za boje i njihovu upotrebu u makeup-u će ti pomoći u tome.

Točak boja

Kao što je za slikare nephodno da poznaju boje, pravila njihovog kombinovanja i nijansiranja, kako bi postigli harmoniju boja u slikarstvu, tako je i za one koji žele da se posvete profesionalnom šminkanju važno da znaju kako da primene ta pravila kombinovanja boja u makeup-u. Zato je bitno da razlikuješ primarne od sekundarnih boja, kao i koje boje nastaju njihovim mešanjem. 

Primarne boje su crvena, žuta i plava i od njih nastaju sve ostale boje iz spektra. Sekundarne boje nastaju mešanjem primarnih boja i one su zelena ljubičasta i narandžasta. Svaka od ovih boja ima svoje nijanse od najsvetlije do najtamnije i njima možeš dodatno da se poigravaš u toku šminkanja.

 

Šta su komplementarne boje?

Komplementarne boje su boje koje su direktna suprotnost jedna drugoj na točku boja i one u slikarstvu naglašavaju jedna drugu. Kod šminkanja komplementarnim bojama važe malo drugačija pravila. One se koriste i za isticanje i za prekrivanje, u zavisnosti o kom delu šminkanja se radi.

Uklapanje senke sa bojom očiju

Kada je u pitanju šminkanje očiju korišćenjem komplementarnih boja, onda se one koriste kao i u slikarstvu, za naglašavanje boje očiju. Dakle, bilo bi dobro da znaš koja senka odgovara tvojoj boji očiju.

Braon oči

Kod nanošenja prave boje senki za braon oči, šanse za grešku su veoma male i njima pristaju skoro sve nijanse. Zato je korišćenje palete senki sa različitim spektrom boja, poput Maybelline New York Lemonade Craze palete senki, pun pogodak. Ova paleta sadrži čak 12 različitih nijansi, intenzivnih boja koje se nanose u jednom potezu. Pogledaj samo kako je Marija samo pomoću ove  jedne palete kreirala 4 potpuno različita look-a i kako to dobro izgleda:

Plave oči

Kako bi plava boja očiju bila još zapaženija upotrebljavaj senke koje su zlatnih, bakarnih i narandžastih nijansi. One će plavim očima pružiti neophodnu dozu topline i učiniti ih još razigranijim. 

Zelene oči

Zelene oči naglašavaj crvenim i ljubičastim nijansama. Tu spadaju mahagoni, burgundi i bakrene. Ako zelenu boju očiju želiš da ističeš zelenom bojom, onda se trudi da odabereš najtamniju nijsanu zelene iz palete.

 

Dobijanje pastelnih i zagasitih nijansi senki za oči

Dodavanjem bele boje u tamniju nijansu dobijaju se svetlije nijanse, ali dodavanjem bele boje u svetliju nijansu dobijaju se još toplije pastelne nijanse te boje. Ako crnu boju dodaš bilo kojoj nijansi, ona će automatski postati dublja i zagasitija. Najbolje je da zagasite nijanse koristiš kod isticanja pregiba kapka, a svetlije za prekrivanje ostatka kapka.

Prekrivanje nepravilnosti na licu

Sve nepravilnosti koje su crvene boje na licu prekrivaćeš zelenom bojom, odnosno korektorom u zelenoj boji. Ukoliko odabereš neku drugu boju iz spektra za prekrivanje crvenila, to neće biti tako uspešno i samo ćeš dobiti zamuljanu nijansu.

Nadamo se da će ti od danas u mislima, tokom šminkanja biti točak boja i da ćeš ih još uspešnije kombinovati nego inače.

Pročitaj još: Nauči da se našminkaš kao profesionalni šminker: uvod

Za ovaj izgled preporučujemo

 • L'Oréal Paris Color Queen Eyeshadow 11 Worth It

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Color Queen Eyeshadow 06 Ferocious

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Color Queen Eyeshadow 37 Extraordinnaire

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Eye Go Wild Eyeshadow Mega Palette

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Lemonade Craze Eyeshadow Palette

  Poručite odmah
 • Maybelline New York The Blushed Nudes Palette

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Burgundy Bar Palette

  Poručite odmah
 • Maybelline New York The Nudes Palette

  Poručite odmah

Povezane teme: šminka, senke za oči, senčenje lica, oči, konturisanje, trend, večernja šminka, dnevna šminka, nude, tutorial, korektor, smoky eye, Loreal Paris, Maybelline New York, NYX, tehnika šminkanja, NYX Professional Makeup Can't Stop Won't Stop

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Magični sastojak retinol, zašto treba da ga koristiš!

Retinol, magični sastojak koji čini čuda kada govorimo o negovanju i podmlađivanju kože, njegovi benefiti su ogromni i vreme je da saznaš sve što do s...