Nega kose u letnjim danima: Trikovi u koje ćete se odmah zaljubiti

Leto je godišnje doba tokom kojeg naša kosa postaje razmaženija i samim tim zahtevnija i traži posebnu negu. Kupanje u morskoj vodi ili u bazenu svakako je štetno za vlasi, ali i sunčevi zraci se ubrajaju u negativan faktor, tako da ukolko želite da vaša kosa ostane zdrava i negovana, neophodno je da joj pružite posebnu negu. Mi imamo par trikova u koje ćete se odmah zaljubiti i vi, ali i vaša kosa. Osnova svake dobre nege kose jeste hidratacija. So i hlor isušuju kosu, baš kao i sunčevi zraci, a ukoliko ste pomislile da su šamponiranje i takozvano pakovanje kose dovoljni da sačuvate sjaj i zdravlje svojih vlasi, prevarile ste se. Prvo i osnovno pravilo jeste da kosu posle svakog kupanja u moru ili bazenu isperete slatkom vodom! Ne dozovolite da se vaša kosa suši natopljena morskom solju ili hlorom. Nije neophodno da pri ispiranju koristite šampon, dvoljno je samo da blagim pokretima masirate kožu kožu glave kako biste bili sigurni da je čista.


Nakon ispiranja, nanesite leave in proizvod koji sadrži hranljive materije. Izaberite one ne bazi prirodnih ulja i bez sulfata (sulfat bi trebalo da izbegavate pri odabiru bilo kog preparata za kosu, baš kao i alkohol, jer dodatno isušuju vlasi). Ukoliko ste ljubiteljka ulja, maslinovo ili kokosovo ulje su odličan odličan izbor. Oba pomenuta ulja možete nanositi samo na krajeve kose, dok je ricinisuovo ulje možete umasitrati u koren, jer pospešuje rast kose. Zaštitite svoju kosu od sunca tako što ćete nositi kašket, šešir ili maramu, a ukoliko je vaša kosa dovoljno duga ispletite kike ili napravite punđu. Pomenute frizure ili asesoari će smanjiti broj vlasi koje su izložene suncu. Za dame koje farbaju svoju kosu poželjno je da izbegavaju kvašenje kose pri svakom kupanju, zbog ispiranja boje, ali i štetnih faktora.  Nakon celodnevnog boravka u vodi i na suncu, neophodno je da operete kosu šamponom i pustite je da se prirodno osuši. Poželjno je da tokom leta češće menjate šampone i ostale proizvode poput pakovanja i regeneratora, leave ina, kako se vaša kosa ne bi zasitila hranljivim materijama. 


Kovrdžave lepotice mogu da izbegnu i šamponiranje kose i isprobaju cowash metodu baš tokom letnjih dana. Cowash podrazumeva pranje kose isključivo regeneratorom (bez sulfata) i ispiranje hladnom vodom. Kovrdžave će postati sjajnije i definisanije. 


Bonus savet: Pred spavanje nanesite pakovanje na kosu i potom napravite pletenice ili punđu. Na plaži kosu poprskajte isključivo slatkom vodom i pakovanje isperite tek uveče. Toplota će stimulisti vlasi da upiju sve hranljive sastojke iz pakovanja, a vaša kosa će biti blistava i sjajna poput svile.


Zapamtite, na letovanju ne možete oporaviti svoju kosu, ali je možete sačuvati i održati u najboljem mogućem stanju ukoliko brinete o njoj na pravi način. Odmah nakon završetka odmora posetite frizera i rešite se ispucalih krajeva ili osvežite svoju boju.


Pružite vašoj kosi neophpodnu negu i gledajte kako vam se zahvaljuje kroz rast i sjaj!

Pročitajte još: Nega stopala u letnjim danima!

Povezane teme: nega, frizura, leto

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Sve što treba da znas o kiselinama i njihovim blagodetima vezano za negu tvoje kože

Sigurno si primerila da sve češće u skincare proizvodima uočavaš neku vrstu kiseline, svaka ima svoje benefite i zato je vreme da čuješ nešto o onim n...