Neseser za šminku: prolećno čišćenje

Neseser za šminku nije tek tamo neka torbica za odlaganje, već je on odraz tvoje brige o sebi, tvome licu i tvojim makeup navikama. Došlo je vreme da se zapitaš „Da li moj neseser zaslužuje jedno čišćenje?“

 

Ukoliko se ne sećaš kada si zadnju put pogledala rok trajanja proizvoda za šminkanje i ako ti na dnu nesesera čami braon olovka za usne koju se ne sećaš kada si poslednji put koristila – Odgovor je da, naravno!

Obrati pažnju na rok trajanja proizvoda u neseseru

Iako na mnogim proizvodima za šminkanje nema označenog roka trajanja, važno je da znaš da svaki od njih zasebno ipak ima predviđeni rok trajanja i da nakon njegovog isteka nije poželjno više da ih koristiš.

 

Ako budeš na lice nanosila pokvarenu šminku postoji velika mogućnost od infekcija i alergijskih reakcija. Obrati posebnu pažnju na proizvode na bazi vode, zbog rizika od bakterijske kontaminacije, koja može dovesti do infekcije najosetljivijeg dela lica - oka. Preporučljivo je da većinu makeup proizvoda iskoristiš u periodu od 3 do 12 meseci nakon otvaranja.

U narednoj tabeli pogledaj koliki je optimalni rok za trajanje šminke po proizvodima:

MASKARA

3 – 6 meseci

TEČNI AJLAJNER

KREMASTO RUMENILO I SENKE ZA OČI

6 – 12 meseci

TEČNI PUDER I KOREKTOR

RUŽ ZA USNE

1 godina

KOMPAKTNO RUMENILO I SENKA ZA OČI

OLOVKA ZA USNE I AJLAJNER

1 – 2 godine

KREME I PREPARATI ZA NEGU LICA

 

Pokvarene makeup proizvode možeš prepoznati i po njihovoj očiglednoj promeni u boji i teksturi, neprijatnom i čudnom mirisu i naravno vidljivim tragovima buđi. Sada kada si saznala koliki je predviđeni rok trajanja šminke, vreme je da zaviriš u neseser i izbaciš iz njega sve proizvode koji mogu da naškode tvome licu.

Pribor za šminkanje koji stoji u neseseru

Iako bi bilo poželjno da pribor za šminkanje držiš van svog nesesera i na posebnim predviđenim mestima za njihove odlaganje, često se desi da to nije slučaj i da su samo zgurane među proizvodima u neseseru. Ukoliko je to slučaj i u tvom neseseru, onda je vreme za neke promene.

Pribor za šminkanje, bez obzira da li su to četkice za šminkanje ili bjuti blender, ne smeš nikako vratiti u neseser pre nego što ih dobro očistiš i još bolje osušiš, mada bi bilo najbolje da za njih imaš posebne posudice i da ih tamo odlažeš nakon čišćenja. Prljav i neuredan pribor, pravi je raj za bakterije, koje ćeš kasnije nesvesno naneti na lice ukoliko ih ne budeš čistila nakon svakog šminkanja.

Jedini način da izbegneš alergijske reakcije, crvenilo na koži, perutanje lica i pojavu bubuljica i mitesera jeste jednostavnim i redovnim održavanjem svog pribora za šminkanje, a naročito ako ti stoji u neseseru.

Bonus savet

Ukoliko držiš svoj neseser za šminku u kupatilu onda je vreme da mu pronađeš novo mesto.

 

Svu šminku i pribor moraš držati na suvom mestu, van domašaja toplote (vlage) i van domašaja sunčevih zraka. Najbolje je da ga držiš na noćnom stočiću. Uvek se trudi da ga ne prenatrpavaš, a ukoliko želiš da budeš još bolje organizovana i da ti sve bude više pregledno i dostupno kako ne bi gubila dragoceno vreme tražeči ono što ti je potrebno, onda umesto nesera isprobaj da koristiš akrilne organizatore.

Pročitaj još: 10 zapovesti korišćenja prajmera

Za ovaj izgled preporučujemo

 • NYX Professional Makeup Full Coverage Can't Stop Won't Stop Medium Buff

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Can't Stop Won't Stop Contour Concealer Neutral Tan

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Hyper Easy Pitch Black Eyeliner

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris False Lash Bambi Eye Mascara Extra Black

  Poručite odmah
 • Lancome Genifique

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Ultimate Shadow Phoenix

  Poručite odmah
 • YSL Rouge Pur Couture The Slim Matte Lipstick

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Superstay Matte Ink Inspirer

  Poručite odmah

Povezane teme: šminka, maskara, senke za oči, crveni karmin, ajlajner, oči, karmin, ruž, pribor za šminkanje, rumenilo, dnevna rutina, večernja rutina, Yves Saint Laurent, Lancome, osetljiva koža, Loreal Paris, Maybelline New York, nega lica, NYX, NYX Professional Makeup Can't Stop Won't Stop

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

4 koraka do punijih usana

Bez obzira da li su ti usne prirodno tanke pa želiš da ih dodatno istakneš, ovo su tajni trikovi koji će ti pomoći da brzo i lako dobiješ pune usne, ...