Olovka za oči ili ajlajner?

Bez obzira da li si krenula sa drugaricama na kafu, na posao, u klub ili je pred tobom neka važna svečanost, momenat u kom si odlučila da šminkom akcentuješ oči, govori da si spremna da zaigraš na “sve ili ništa”! Bez preterivanja - od veštine šmnkanja očiju zavisi tvoj celokupni look! Čak i ako je ostatak makeup-a savršen, on ne može da “izvuče stvar” ako oči nisu besprekorne!

 

Osim što je važno da poštuješ pravila vezana za njihov oblik, poziciju i boju, imaj na umu da upravo ta jedna linija na kapku odlučuje da li ćeš izgledati odvažno, misteriozno i zavodljivo ili će se željena dramatičnost završiti neželjenom dramom.

A sad pitanje svih pitanja: olovka za oči ili ajlajner? Ako nisi sigurna šta ti više odgovara, pokušaćemo da ti pomognemo.

Olovka piše srcem

Ovaj makeup klasik se oduvek nalazi u našim neseserima i to sa razlogom! Lako se nanosi, deluje prirodno, a u zavisnosti od izgleda koji želimo da postignemo linija može biti uglađena ili neuredna. Tragovi boje nisu toliko intenzivni kao što je slučaj sa ajlajnerima i upravo je to razloga zbog čega se olovkom postiže daleko prirodniji look. Osim toga, greške u šminkanju se jednostavnije uklanjaju.

Mnogi veruju da je glavna mana ovog proizvoda obaveza da u svakom trenutku uz sebe imamo rezač, ali i taj problem je prevaziđen. Danas postoje brojne varijacije na temu, recimo olovke koje u sklopu pakovanja već imaju ugrađen rezač ili one na uvlačenje i izvlačenje. Što se tiče boja, ne zaboravi da ima i drugih sem crne! Na primer, ljubičasta odlično pristaje smeđim očima, siva i svetlo braon plavookima, dok je bela olovka za oči idealna za donje kapke, jer “otvara” pogled i podmlađuje.

Ajlajner za dramatičan finiš

Prvo pitanje koje se nameće je: gel, tečni ili flomaster? Odgovor zavisi od toga kakav efekat želiš da postigneš i koliko ti je mirna ruka. Tečni ajlajner, obezbeđuje dramatičan finiš. Sa njim možeš da izvlačiš vrlo tanke, ujednačene i iznad svega precizne linije duž kapka, a glavna mana mu je što se tragovi (samim tim i greške), teže uklanjaju. Ako tvoja veština nije na zavidnom nivou, a uz to imaš malo vremena za šminkanje, najčistiju i najbržu liniju sa savršenim krilom izvući ćeš flomasterom.

 

S druge strane, ukoliko dobro vladaš četkicom i umeš da proceniš koja količina proizvoda ti je potrebna, najefktniji je gel ajlajner. On savršeno zaokružuje svaki smokey eye, obezbeđuje apsolutno neodoljiv i smeo pogled, ne razmazuje se nakon nanošenja, a tekstura i četkica pružaju savršenu preciznost i lakoću pokreta.

Sve velike prednosti i sve male mane

Olovka za oči je idealna za početnike, potezi se lakše kontrolišu, mogućnost greške je manja i brzo popravljiva. Ako je ne oštriš redovno, znaj da praviš veliku grešku! Upotrebom rezača uklonićeš bakterije sa površine, a izvučena linija će biti mnogo tanja, preciznija i maksimalno približena korenu trepavica, zbog čega će ceo look izgledati prirodnije.

Olovka za oči ili ajlajner?

Ajlajneri ostavljaju intenzivniji pigment, ali i zahtevaju veću spretnost. Greške se teže ispravljaju, ali kada jednom pronađeš pravu tehniku, teško ćeš moći da im odoliš. Tekstura je nežna i bukvalno klizi preko kapka, pa samim tim ne ostavlja crvenilo koja se može javiti nakon upotrebe olovki, naročito onih tvrđih.

Pročitaj još: Nauči da se našminkaš kao profesionalni šminker: podloga i konturisanje

Za ovaj izgled preporučujemo

 • NYX Professional Makeup Epic Wear Liquid Liner

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Epic Wear Liquid Liner White

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Hyper Precise Eyeliner

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Tattoo Liner Intense Green

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Makeup Slide On Black Sparkle

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Jumbo Eye Pencil Sparkle Nude

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Off Tropic Pro Liner Green

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Off Tropic Pro Liner Blue

  Poručite odmah

Povezane teme: šminka, ajlajner, oči, večernja šminka, dnevna šminka, olovka za usne, smoky eye, cat eye, Maybelline New York, NYX, instagram trend, NYX Professional Makeup Can't Stop Won't Stop, ajlajner u boji

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Makeup trendovi koje nam diktiraju društvene mreže

Makeup je u 2022 godini doživeo pravu renesansu, šta nas to uzbudljivo čeka u 2023 godini...