Podizanje kapaka šminkom: korak po korak

Najčešće se vezuju za zrelu dob, jer sa godinama tonus mišića i kože opada, ali spuštene kapke mogu imati i mladi. Štaviše, ovakav oblik očiju imaju i mnoge poznate dame, i starije i mlađe. Uzmimo za primer popularne svetske glumice Kate Winslet i Blake Lavely ili simpatičnu Camillu Cabello.

Iako spušteni kapci važe kao sinonim za tužan pogled, to ne mora biti tako, sve dok imamo makeup! Evo kako i ti možeš izgledati mlađe i podići svoje kapke uz pomoć šminke.

Ništa bez prajmera

Prvo u šta moraš da investiraš i to bez oklevanja jeste kvalitetan prajmer za kapke. Osobe koje imaju spuštene kapke dobro znaju da se makeup neće dugo zadržati na oku ako ga ne obezbedimo adekvatnim proizvodom. Dakle, da bi izbegla razmazivanje šminke na kapcima, prvo i osnovno pravilo glasi – ne započinji šminkanje bez prajmera!

Nanošenje senke za oči

Svetliju senku nanesi od linije trepavica nagore, sve do pregiba na kapcima, a tamniju nijansu tik iznad mesta na kom se nalazi pregib i dalje ka obrvama. Tako će se boja videti i kada otvoriš oči, tačnije, neće ostati skrivena ispod pregiba karakterističnog za spuštene kapke. Pažljivo blendaj prelaze između nijansi kako bi se makeup stopio, a tvoj pogled dobio dubinu.

Još jedan dobar savet je da šminku nanosiš otvorenih očiju, jer pronalaženje prirodnog pregiba u tvom slučaju može biti nemoguća misija ukoliko su oči zatvorene, a imaš prirodno spuštene kapke.

Trik sa maramicom

Ako si početnik u nanošenju senki za oči, a imaš problem sa spuštenim kapcima, ovaj trik će ti biti od velike pomoći. Uzmi maramicu i prisloni je od vrha nozdrve do spoljne ivice obrve, kako bi na kapku izvukla super ravnu liniju. Nanesi senku od sredine oka do maramice, pod uglom koji sama odrediš, ali tako da boja bude vidljiva kada otvoriš kapke. To će stvoriti iluziju da su oči podignute i budne. U ovom slučaju možeš naneti i malo senke tik ispod donjeg kapka.

Mat ili sedefaste senke?

Ako želiš da smanjiš upadljivost kosti ispod obrva, drži se mat senki. Bilo koja sedefasta nijansa će reflektovati svetlo i učiniti da taj deo lica izgleda još veće i dominantnije nego što ustvari jeste. Da bi skrenula pažnju sa spuštenih kapaka, sedefastu senku koristi samo na centru (pokretnom delu) kapka ili u unutrašnjim uglovima, jer ćeš tako stvoriti utisak “otvorenog” oka.

Cat-eye je definitivno najveći izazov kada imaš spuštene kapke, pa je najbolje izbegavati ovaj makeup look. S druge strane, smokey-eye je više nego poželjan, i to u bakarnim nijansama.

Manje je više

Kada imaš spuštene kapke nema potrebe da gomilaš slojeve senki različitih boja. Umesto toga, prajmerom obezbedi da senka celog dana ostane postojana, nanesi par slojeva neutralne senke u nijansi koja laska boji tvog tena i preskoči svetle, “otkačene” i jarke boje.

Šta sa ajlajnerom?

Iako se načelno ne preporučuje u slučaju spuštenih kapaka, postoje trikovi zahvaljujući kojima nećeš u potpunosti morati da odustaneš od ovog makeup proizvoda.

Ako ga već koristiš, gledaj da njegova tekstura bude tečna, a linija koju izvlačiš bude što tanja i smeštena uz samu ivicu trepavica. Da bi postigla mačkasti izgled, važno je da liniju ne zakrivljuješ na gore, jer će je kapak bukvalno preklopiti i razmazati. Umesto toga liniju samo produži ka slepoočnici, vodeći računa da ne prelazi prirodni nabor kapka.

 

Opšte pravilo za ajlajner je da se držiš samo gornjeg kapka. Ako oivičiš i donju liniju, postići ćeš efekat “uramljivanja” i tako još više privući pažnju na ono što si u startu želela da sakriješ. Izbegavaj debele, teške linije i nikada ne crtaj vodenu liniju.

Fokus na trepavicama

Zapamti, uvijač i maskara su tvoji najbolji prijatelji. Nanesi par izdašnih slojeva maskare za izduživanje na prethodno uvijene trepavice. Kada imaš spuštene kapke, trepavice najverovatnije uvek dodiruju kost iznad kapka i zato se boja konstantno preslikava na kožu, meša sa senkom i pravi opšti haos na licu. Da se to ne bi dešavalo, koristi vodootpornu maskaru. Dugačke i pre svega uvijene trepavice savršeno podižu kapke.

Oblikovanje obrva

Protiv tužnog i umornog izgleda možeš se boriti i obrvama. One uvek moraju biti uredne i oblikovane tako da otvaraju pogled. Unutrašnji deo (uz nos) je deblji i postepeno se sužava ka sredini da bi u krajnjoj spoljašnjoj tački obrve bile najtanje.

Hajlajter za kraj

Jedan od onih beauty proizvoda koji može da ti promeni život! Ništa ne pruža instant face lifting kao “donošenje” svetla na one delove lica koji su pod senkom. Trunka hajlajtera u uglovima očiju, tik ispod i iznad obrva dobitna su kombinacija!

Pročitaj još: Part 2: Sve što treba da znaš o tretmanima lash lift i brow lamination

Za ovaj izgled preporučujemo

 • NYX Professional Makeup Pigment Primer

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris True Match 1.5 N

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Eyeshadow Palette Ultimate Multifinish

  Poručite odmah
 • Maybelline New York The Nudes Palette

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Tattoo Liner Smokey Gel

  Poručite odmah
 • Lancôme Custom Strobing Drop Champagne Glow

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Fill & Fluff Eyebrow Pencil

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Lash Sensational Mascara

  Poručite odmah

Povezane teme: šminka, maskara, senke za oči, oči, Yves Saint Laurent, Loreal Paris, Maybelline New York, prajmer, baza, NYX, trepavice

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Ove frizure obeležiće proleće

Opuštena atmosfera koje lepše vreme donosi, inspiriše nas da se okrenemo jednostavnim, ali chic frizurama...