Podizanje kapaka šminkom: korak po korak

Iako možemo razlikovati više tipova očiju, spušteni kapci pre podrazumevaju karakteristiku nego oblik oka. Najčešće se vezuju za zrelu dob, jer sa godinama tonus mišića i kože opada, ali spuštene kapke mogu imati i mladi. Ako tvoj pogled često izgleda tužno ili umorno, ne deprimiraj se - tu je šminka!

Podizanje kapaka šminkom: korak po korak

Prvo i osnovno pravilo je da naučiš kako da svoju manu pretvaraš u prednost, sa krajnjim ciljem da vizuelno podigneš kapke. Predstavljamo ti trikove koju će ti u tome pomoći.

Ništa bez prajmera

Prvo u šta moraš da investiraš i to bez oklevanja je kvalitetan prajmer. Ljudi koji imaju spuštene kapke dobro znaju da se šminka neće dugo zadržati na oku ako je ne obezbedimo adekvatnim proizvodom. Da bi izbegla razmazivanje makeupa i izgled tužnog klovna (da ne kažemo Džokera), ne započinji šminkanje bez prajmera!

Nanošenje senke

Svetliju senku nanosi od linije trepavica nagore, sve do pregiba na kapcima, a onu tamniju nijansu tik iznad mesta na kom se nalazi pregib i dalje ka obrvama. Tako će se boja videti i kada otvoriš oči, tačnije, neće ostati skrivena pod viškom kože spuštenih kapaka. Pažljivo blendaj prelaze između nijansi kako ne bi ostali oštri.

Još jedan dobar savet je da šminku nanosiš otvorenih očiju, jer pronalaženje prirodnog pregiba u tvom slučaju može biti nemoguća misija ukoliko su oči zatvorene, a imaš prirodno spuštene kapke.

Podizanje kapaka šminkom: korak po korak

Trik sa maramicom

Ako si početnik u nanošenju senki, a imaš problem sa spuštenim kapcima, ovaj trik će ti biti od velike pomoći. Uzmi maramicu i prisloni je od vrha nozdrve do spoljne ivice obrve, kako bi na kapku izvukla super ravnu liniju. Nanesi senku od sredine oka do maramice, pod uglom koji sama odrediš ali tako da boja bude vidljiva kada otvoriš kapke. To će stvoriti iluziju da su oči podignute i budne. U ovom slučaju možeš naneti i malo senke tik ispod donjeg kapka.

Mat ili šimer?

Ako želiš da smanjiš upadljivost kosti ispod obrva, drži se mat senki. Bilo koja šimerasta nijansa će reflektovati svetlo i učiniti da taj deo lica izgleda još veće i dominantnije nego što ustvari jeste. Da bi skrenula pažnju sa spuštenih kapaka šimerastu senku koristi samo na centru (pokretnom delu) kapka ili u unutrašnjim uglovima, jer ćeš tako stvoriti utisak “otvorenog” oka.

Cat-eye je definitivno najveći izazov kada imaš spuštene kapke, pa ukoliko nije od životne važnosti, ovaj look je najbolje izbegavati u širokom luku. S druge strane, srebrni smokey-eye je više nego poželjan, baš kao i onaj u bakarnim nijansama.

Podizanje kapaka šminkom: korak po korak

Pravi primer da je manje više

Kada imaš spuštene kapke nema potrebe da gomilaš slojeve senki različitih boja. Umesto toga, prajmerom obezbedi da senka celog dana ostane postojana, nanesi par slojeva neutralne senke u nijansi koja laska boji tvog tena i preskoči svetle, “otkačene” i jarke boje.

Šta sa ajlajnerom?

Iako se načelno ne preporučuje u slučajevima spuštenih kapaka, postoje cake zahvaljujući kojima nećeš u potpunosti morati da odustaneš od ovog makeup proizvoda.

Ako ga već koristiš, gledaj da njegova tekstura bude tečna, a linija koju izvlačiš bude što tanja i smeštena uz samu ivicu trepavica. Da bi postigla mačkasti izgled, važno je da liniju ne zakrivljuješ na gore, jer će je kapak bukvalno preklopiti i razmazati. Umesto toga liniju samo produži ka slepoočnici, vodeći računa da ne prelazi prirodni nabor kapka.

Opšte pravilo za ajlajner je da se držiš samo gornjeg kapka. Ako oivičiš i donju liniju, postići ćeš efekat “uramljivanja” i tako još više privući pažnju na ono što si u startu želela da sakriješ. Izbegavaj debele, teške linije i nikada ne crtaj vodenu liniju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NYX Professional Makeup Serbia (@nyxcosmetics_serbia) on

Fokus na trepavicama

Zapamti, uvijač i maskara su tvoji najbolji prijatelji. Nanesi par izdašnih slojeva maskare za izduživanje na prethodno uvijene trepavice. Kada imaš spuštene kapke, trepavice najverovatnije uvek dodiruju kost iznad kapka i zato se boja konstantno preslikava na kožu, meša sa senkom i pravi opšti haos na licu. Da se to ne bi dešavalo, koristi vodootpornu maskaru. Dugačke i pre svega uvijene trepavice savršeno podižu kapke.

Oblikovanje obrva

Protiv tužnog i umornog izgleda možeš se boriti i obrvama. One uvek moraju biti uredne i oblikovane tako da otvaraju pogled. Unutrašnji deo (uz nos) je deblji i postepeno se sužava ka sredini da bi u krajnjoj spoljašnjoj tački obrve bile najtanje.

Podizanje kapaka šminkom: korak po korak

Hajlajter – svetlo na kraju tunela

Jedan od onih bjuti proizvoda koji može da ti promeni život! Ništa ne pruža instant fejslifting kao “donošenje” svetla na one delove lica koji su pod senkom. Trunka hajlajtera u uglovima očiju, tik ispod i iznad obrva dobitna su kombinacija!

Pročitaj još: Ove proizvode u januaru moraš isprobati!

Za ovaj izgled preporučujemo

 • NYX Professional Makeup Glitter Primer

  Poručite odmah
 • Karl Lagerfeld x L'Oréal Paris Eyeshadow Palette

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Matte Signature Eyeliner Burgundy

  Poručite odmah
 • Maybelline New York The Nudes Palette

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris False Lash Bambi Eye Mascara

  Poručite odmah
 • YSL Couture Brow Slim

  Poručite odmah
 • YSL Touche eclat Luminous Radiance

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Eyeshadow Palette Ultimate Multifinish

  Poručite odmah

Povezane teme: šminka, maskara, senke za oči, oči, Yves Saint Laurent, Loreal Paris, Maybelline New York, prajmer, baza, NYX, trepavice, Karl Lagerfeld x L'Oréal Paris

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Regenerator i maska za kosu: pravilna upotreba i sve što bi trebalo da znaš o njima

Regenerator i maska za kosu dele zajednički cilj – intenzivno hidriranje i oporavak kose. Otkrij primarne razlike između ova dva proizvoda i saznaj ko...