Puder u kamenu: sve što ste ikad želeli da znate

Puder u kamenu – Nekada dominantan u svetu šminke

Bez ovog malog makeup pomagala nije se mogla zamisliti svakodnevnica. Mnogo pre nego što su podloge, tečni puderi, kreme u boji i prajmeri stupili na scenu, puder u kamenu dominirao je u svetu ulepšavanja. Kako je ljudima šminka oduvek bila jedan od načina da iskazuju svoj status, tako su ga prvo koristili samo vladari i imućni ljudi. Boja pudera bila je izuzetno svetla, jer je samo svetla put označavala stvar prestiža. Bogati slojevi društva nikako nisu smeli da se izlažu suncu i imaju tamniji ten, pa im je ova mala kutijica uvek bila pri ruci gde god bi se kretali.

Kasnije, kako se svest o šminkanja razvijala, tako se i popularnost ovog proizvoda proširila i van vladajućih slojeva i postala obavezna stavka svake ženske torbice. Mada je često korišćen u tajnosti i bio zamaskiran da se na prvi pogled ne razaznaje šta je, pomama za njim je samo rasla.

Puder u kamenu: sve što ste ikad želeli da znate

Puder za lice, koji je do tada bio u prahu, često se rasipao i nije bio zgodan za nošenje, pa se vremenom i njegova forma transformisala i puder u prahu je kompresovan, a njegovo nanošenje i nošenje je postalo mnogo lakše i praktičnije. Kutijica pudera u toku istorije se takođe menjala i postajala sve kompaktnija, a i dodato joj je i ogledalo, pa odatle i drugi naziv ovog pudera – kompaktni puder. Prvi kozmetičari koji su uočili značaj i potencijal ovog proizvoda i unapredili ga kako bi postao ono što je danas, bili su francuski kozmetički stručnjaci.

Uloga pudera u kamenu u kozmetičkoj industriji

Danas je značajna i pozitivna uloga ovog proizvoda za šminkanje nepravedno zapostavljena.

Setovanje prethodno nanetog tečnog pudera

Najčešće se koristi samo za setovanje šminke, odnosno prethodno nanetog tečnog pudera. Postoji nekoliko stvari na koje treba da obratiš pažnju pre nego što ga staviš nakon tečnog pudera. Prvo i osnovno je da vodiš računa o nanošenju tečnog pudera, jer ni jedan puder u kamenu, bez obzira na njegov kvalitet neće uspeti da ispravi grešku loše nanetog tečnog pudera. Isto tako nemoj čekati da prođe neko vreme nakon stavljanja tečnog pudera, već odmah nakon njega lice fiksiraj puderom u kamenu.

Puder u kamenu: sve što ste ikad želeli da znate

Sakrivanje i matiranje sjaja na T zoni lica

On će odlično matirati sjaj koji se javlja kod kože lica, pretežno na čelu, nosu i bradi. Njegova lagana tekstura biće postojana tokom čitavog dana, a koža lica će disati.

Zamena tečnog pudera u potpunosti.

Ako misliš da kameni puder nije dovoljan i da ne može da se uporedi sa bilo kojim tečnim puderom pa ga zato izbegavaš, znaj da grešiš! Danas na tržištu postoje mineralizovani puderi u kamenu čija pokrivna moć odgovara pokrivnoj moći koju imaju tečni puderi. Ovakvi puderi, pored sjajne moći pokrivanja sadrže i najmanje potencijalnih alergena i pogoduju osetljivoj koži lica, pa su odlični ukoliko se opredeliš za puder za osetljivu kožu lica u ovoj formi, a ne tečni puder.

Kako da odabereš idealan puder u kamenu za sebe?

Odredi svoj tip kože

Kako bi odabrala najbolji puder za sebe prvo je neophodno da se posavetuješ sa svojim dermatologom i odrediš svoj tip kože.

Puder u kamenu: sve što ste ikad želeli da znate

Puder u kamenu naročito se preporučuje onima koji imaju problematičnu kožu i masnu kožu lica. Za razliku od tečnog pudera koji začepljuje već proširene pore, puder za masnu kožu lica u kamenu je idealno rešenje. Često je koža koja se lako masti sklona burnim reakcijama na neki od sastojaka tečnog pudera. Puder u kamenu ne ostavlja masne tragove na koži i ne začepljuje pore, već omogućava koži da diše i bude baršunasta i nežna. 

Puder u kamenu najmanje pogoduje samo izuzetno suvoj koži lica jer će njegovim nanošenjem suvi predeli biti još više izraženi, pa je najbolje da ukoliko je to slučaj sa tobom odabereš tečni puder za suvu kožu lica

Odredi pravu nijansu pudera za sebe

Puder u kamenu sve što ste ikad želeli da znate

Jako je važno da odabereš odgovarajuću nijansu. Preporučujemo ti da odabereš nijansju pudera u kamenu koja je najpribližnija boji tvog tena. Ukoliko se ipak odlučiš za neku tamniju ili svetliju nijansu od svoje boje kože, u tom slučaju nemoj da se iznenadiš ako ti šminka bude delovala neprirodno a lice kao da si stavila masku.

Kako i uz pomoć čega se nanosi puder u kamenu?

Uobičajeno je da uz proizvod dobiješ i neki sunđerčić za nanošenje, ali stručnjaci preporučuju da ipak ne koristiš njega, već četku za šminkanje. Najbolja i najpraktičnija četka je pufnasta četka, ona širokog oblika, koja je gusta i koja će najbolje pokriti sve nesavršenosti i rasporediti puder preko celog lica. Prilikom nanošenja pudera u kamenu nema potrebe da pritiskaš četkicu i da puder grubim pokretima utrljavaš na lice. Pufnastom, širokom četkicom za šminkanje, lagano počni da stavljaš puder počev od T zone, prema ostalim delovima lica.

Puder u kamenu: sve što ste ikad želeli da znate

Puder u stiku – Još kompaktniji puder u kamenu

Zadnjih godina su mnoge kozmetičke kuće izbacile svoje prizvode pudera u stiku. Kao što si videla i u istoriji razvoja pudera u kamenu, samo unapređuju načine da ovaj proizvod bude efikasniji i kompaktniji. Puderi u stiku manji su od onih u kutijici i veličine su karmina za usne. Oni često imaju i višestruku namenu pa su odlična zamena i za druge proizvode kao što su korektor, puder i hajlajter. Ako nisi već isprobala, preporučujemo ti da ga obavezno svrstaš u obavezne dnevne makeup proizvode koji su ti uvek pri ruci.

Trikovi profesionalaca – Druge namene pudera u kamenu

Za kraj ovog vodiča ti otkrivamo još i makeup trikove profesionalaca uz pomoć pudera u kamenu:

- Oni ga nanose i na kapak, pre nanošenja senke za oči, naročito kada šminkaju nekoga sa masnom kožom. Na ovaj način matiraju kožu kapka i sprečavaju razlivanje tečnog ajlajnera

- Šminkeri kompaktni puder često nanesu i nakon prvog sloja maskare, uz pomoć tanke četkice, pre nego što nanesu drugi sloj maskare. Zahvaljujući ovom triku, trepavice će biti mnogo većeg volumena, a i dužine.

Pročitaj još: Kako šminka i frizura mogu da učine da izgledaš mlađe

Za ovaj izgled preporučujemo

 • L'Oréal Paris True Match Powder

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Superstay Multi Use Foundation Stick

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Fit Me Compact Powder Buff Beige 130

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Studio Finishing White

  Poručite odmah
 • Lancôme Loose Setting Powder

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Fit Me Matte

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Mineral Matte Finishing Powder

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Superstay Pro Tool Foundation Stick Warm Beige

  Poručite odmah

Povezane teme: šminka, puder, večernja šminka, dnevna šminka, pribor za šminkanje, tutorial, prirodni look, Lancome, šminka za posao, Loreal Paris, Maybelline New York, NYX, NYX Professional Makeup

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Napokon smo probale puder idealan za hladnije dane, a evo i šta nas je osvojilo kod njega

S obzirom da nam se jesen opasno približava, ovo je mali podsetnik da je pravo vreme da probaš idealan tečni puder za hladnije dane...