Rok trajanja šminke: kada je vreme za novu?

U ovom periodu smo se više posvetili nezi kože nego ranije i cilj nam je da imamo pre svega čisto, negovano i lepo lice ispod zaštitne maske. Međutim, uporno zaboravljamo na jednu važnu stavku. Ukoliko želiš čisto lice, pored pravilne nege, moraš koristiti i čist pribor za šminku, ali i obratiti pažnju na rok trajanja šminke.

Jasno je da se omiljenog ruža za usne nije lako odreći, a da ljubičastu olovku za usne dosta retko koristiš, pa tako godinama tavori u tvom neseseru. Kada je ipak trenutak da se stare šminke oslobodiš? I da li znaš kakve sve rizike nosi korišćenje šminke kojoj je istekao rok? Evo zato par korisnih podataka koji će ti pomoći da znaš koji je rok trajanja šminke, i to svakog makeup proizvoda ponaosob.

 

Na svojim omiljenim makeup proizvodima možda nećeš naći označen rok trajanja i zato je važno znati kada određene proizvode više nije poželjno koristiti. Ne postoji univerzalni odgovor na pitanje koliki je rok trajanja šminke, već se rok trajanja razlikuje od proizvoda do proizvoda. Tako je recimo rok trajanja otvorene maskare kraći od roka trajanja maskare, a ovaj opet kraći nego rok trajanja ruža za usne. Treba ipak imati na umu da većina makeup proizvoda treba da bude iskorišćena u periodu od 3 do 12 meseci nakon otvaranja.

Rizici od korišćenja šminke kojoj je istekao rok trajanja

Stručnjaci savetuju da treba biti naročito obazriv sa makeup proizvodima na bazi vode, zbog rizika od bakterijske kontaminacije koja može voditi do infekcije oka, ovog naročito osetljivog i važnog organa. Definitivno je da ne želiš da na kožu lica nanosiš pokvarenu šminku, jer postoji mogućnost od infekcija i alergijskih reakcija. Zato je odgovor na pitanje koji je rok trajanja šminke važniji nego što na prvi pogled izgleda. Verovatno je najbezbedniji način upotrebiti šminku do nekoliko meseci nakon otvaranja.

 

A evo i kako ćeš bakterije zadržati podalje od svog nesesera i tako produžiti rok trajanja svoje šminke:

- Peri ruke pre nanošenja šminke

- Nemoj deliti svoju šminku

- Nemoj dodavati vodu u šminku

- Drži svoju šminku na suvom mestu, van domašaja direktne toplote i sunčevih zraka

- Redovno peri četkice za šminkanje

Kada je vreme da baciš neki makeup proizvod

 

Ukoliko sumnjaš da je istekao rok trajanja nekom makeup proizvodu koju imaš u neseseru, evo kako to i neposredno možeš proveriti:

- Očigledna je promena u boji i teksturi

- Miris proizvoda se promenio

- Bio je izložen dugotrajnoj toploti

- Vidljivi su tragovi buđi

Rok trajanja šminke po proizvodima

  MASKARA

  3 - 6 meseci

  TEČNI PUDER I KOREKTOR

  6 - 12 meseci

  KREMASTO RUMENILO I SENKE ZA OČI

  6 - 12 meseci

  KOMPAKTNO RUMENILO I SENKE ZA OČI

  1 godina

  AJLAJNER I OLOVKA ZA USNE

  do 2 godine

  TEČNI AJLAJNER

  do 6 meseci

  RUŽ ZA USNE

  1 godina

  KREME I PREPARATI ZA NEGU LICA

  1 – 2 godine

Naravno, ova pravila važe samo u slučaju pravilnog održavanja šminke, o kome smo u tekstu pisali. Dakle, pravilno korišćenje može produžiti rok trajanja šminke, ali posle isteka vremena naznačenog u tabeli je najbezbednije zameniti je. Uživaj zato odgovorno u svojim šminkerskim igrarijama, i imaj u vidu rok trajanja svojih omiljenih makeup proizvoda.

Pročitaj još: Šta je serum za lice i zašto treba da ga koristiš

Za ovaj izgled preporučujemo

 • L'oreal Paris Infaillible Caramels 102 Caramel Blondie

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Fit Me Matte Clay 120

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris infaillible More Than Concealer

  Poručite odmah
 • Garnier Pure Active BB Cream

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris True Match 4N

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris False Lash Bambi Eye Mascara Extra Black

  Poručite odmah
 • L’Oreal Paris Revitalift Filler Hyaluron serum

  Poručite odmah
 • Lancome x Chiara Ferragni All In One Fashion Flirty Palette

Povezane teme: šminka, maskara, senke za oči, crveni karmin, formalna šminka, senčenje lica, ajlajner, oči, karmin, ruž, sjaj za usne, bb krema, tečni puder, puder, konturisanje, usne, mat, večernja šminka, dnevna šminka, obrve, pribor za šminkanje, zimski make-up, zimski trendovi, tamni ruževi, mat usne, rumenilo, korektor, Yves Saint Laurent, bronzer, Lancome, hajlajter, četke za šminkanje, kompaktni puder, Loreal Paris, Maybelline New York, zima, NYX

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Parfemi koje ćeš nositi u 2023 godini

Nova godina ti donosi puno novih makeup proizvoda, beauty novina i mirisnih nota koje će rasplamsati maštu i stvoriti nove uspomene ...