Ruž za usne kroz istoriju

Obožavan, osporavan, zabranjivan – ruž za usne kroz istoriju bio je prilično turbulentan. Prvobitno simbol lepote, potom veštičarenja i nemorala, da bi na kraju postao sinonim za glamur i eleganciju.

Ruževi su odavno prerasli status običnog makeup proizvoda, pa su im u današnje vreme posvećene i brojne studije. Dok se kozmetičke kuće utrkuju koja će prva lansirati novu revolucionarnu formulu, fenomenom ovog čarobnog proizvoda bavi se čak i statistika! Neka istraživanja navode da žena tokom života pojede gotovo dva kilograma ruža za usne, dok muškarci, zahvaljujući poljupcima, pojedu bar duplo! Koliko god ovi podaci zvučali atraktivno, biće da su pomenute cifre ipak malo “napumpane” zarad marketinga, ali to nikako ne menja činjenicu da je ruž za usne najpopularniji makeup proizvod svih vremena!

A ovako je sve počelo…

 

Ruž za usne – sastojci

Prva upotreba zabeležena je u vreme sumerske civilizacije, 2500 godina p.n.e. Bio je namenjen kraljici i pravljen od latica raznobojnog cveća.

Ugledne Egipćanke mazale su usne mešavinom narandžaste gline, smole i cvetnih ekstrakta. Kleopatra je obožavala jarkocrvenu nijansu, a glavni sastojak njenog recepta bile su izdrobljene bube i riblja krljušt koja je proizvodila efekat sjaja za usne.

U Rimu je Neronova supruga bila okružena stotinama dvorskih dama koje su vodile računa o tome da carica uvek bude nakarminisana. Za nju je pripremana posebna smesa od fikusa i crvenog vina.

Viđenije Grkinje se nisu odvajale od kutijica sa bojom, a sa njima su čak i sahranjivane.

U nekim zemljama, pravljen je od buba-švaba koje su sušene i potom pretvarane u prah kojim su mazane usne.

Japanke plemenitog porekla nisu smele da se pojavljuju u javnosti bez lica “okrečenog” u belo i tamnih usana na koje je nanošena pasta od katrana i pčelinjeg voska.

 

Veštice, blud i nemoral

U srednjem veku, crkva je stavila tačku na njihovu upotrebu, a žene koje bi se oglušile o zakon, obeležavane su vešticama i brutalno kažnjavane.

Šminku među plemiće vraća engleska kraljica Elizabeta I. Po prvi put počinje da se koristi proizvod koji po svojim funkcijama i obliku podseća na današnje olovke za usne! Kreč belo lice postaje simbol lepote, a crveni ruž zaštitnik od bolesti i smrti. Sluškinje su imale obavezu da ga nanose na kraljičine usne čak i na samrtnoj postelji.

Pedesetak godina kasnije, crkva pokreće novu i nikad brutalniju hajku na našminkane žene. Muškarac je mogao da se razvede u slučaju da ga je supruga pre stupanja u brak zavela tako što svoje nedostatke prikrivala šminkom i predstavljala se lepšom nego što zapravo jeste. Ako bi to dokazao, žena je mogla da bude optužena za veštičarenje, jer se ruž za usne obavezno dovodio u vezu sa bludom i nemoralom.

 

Od giljotine do borbe za ravnopravnost

U 19. veku, ruž počinju da nose i muškarci, ali u doba francuske revolucije zbog njega se moglo stići i do giljotine! Razlozi su ovog puta bili političke prirode, a našminkani ljudi su smatrani simpatizerima aristokratije.

Dok se u Velikoj Britaniji kraljica Viktorija zalagala za „prirodan izgled” i obojene usne smatrala nepristojnim, francuska glumica Sara Bernar prkosila je lažnim moralistima, “besramno” karminisala usne i svoju hrabru misiju “prenela” preko Atlantika. Ženama koje su se u Americi borile za dobijanje prava glasa, ruž za usne postao je simbol ravnopravnosti polova.

 

Trenutak kada postaje obavezan

Prepoznatljiv oblik i ambalažu koju danas ima, ruž je dobio 1915. Metalno pakovanje dugačko oko 5 centimetara osmislio je Moris Levi, ali prava revolucija stiže tek 1950. kada američki hemičar Hejzel Bišop na makeup scenu uvodi prvi dugotrajni proizvod koji se ne razmazuje. On je zapravo preteča savremenih mat karmina.

Posle Drugog svetskog rata, ruž dobija epitet must have proizvoda. Neke kompanije idu toliko daleko da uvode pravilnike kojima obavezuju radnice da ga nose, a to je pre svega bilo karakteristično za zaposlene u avio-kompanijama.

Velikoj, možda i najvećoj popularnosti u savremenom dobu, doprinele su mu glumice Marlen Ditrih, Greta Garbo, Džoan Kraford, Rita Hejvort, Elizabet Tejlor, Merilin Monro… Ove svetske lepotice su proslavile jarko crvene usne i pretvorile ih u simbol glamura, prefinjenosti i senzualnosti.

 

Boja hrabrosti i moći

Osim crvene, sa hipi pokretom stižu i nove nijanse, pa se na usnama sve češće mogu videti narandžasta, ljubičasta, plava, zelena…

Šezdesete je obeležio i tzv. karminski rat. Najveće kozmetičke kuće takmičile su se koja će pre izbaciti bolju i revolucionarniju formulu, a sabotaže, špijunaže i krađe, postaju sastavni deo borbe za prevlast na tržištu.

Danas su crveni mat ruževi sinonim za hrabrost i moć. Nose ih obične žene kojima ne manjka samopouzdanje, koje su vatrene, misteriozne, pomalo čak i ekstravagantne. Primer za to su Rijana, Skarlet Johanson, Ema Stoun, Madona, Anđelina Džoli, Gven Stefani, Adel, Nikol Kidman, Keti Peri… Usne su nikad sočnije, nikad senzualnije i punije, a pigmenti intenzivni i postojani satima.

 

Ekstra zanimljivosti

1. Istraživanja kažu: ako žena ima roze usne, muškarac će u njih gledati 7,3 sekunde, a ako nisu nakarminisane, svega 2,2 sekunde.

2. Crvene usne podmlađuju, ali samo ako potrefiš pravu nijansu. Kad je jednom pronađeš, ona ostaje tvoja za ceo život.

3. U Americi, jedna prosečna žena u svom životnom veku na ovaj makeup proizvod potroši oko 1.780 dolara.

Pročitaj još: Sjaj za usne: veliki povratak u 2019. godini

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Maybelline New York SuperStay Matte Ink Un-Nude Ruler

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Isabel Marant Smile Palais Royal Field

  Poručite odmah
 • YSL Rouge Tatouage Couture

  Poručite odmah
 • Lancôme Matte Shaker Lipstick

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Suede Matte Lipstick - Lolita

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Color Sensational Shine Compulsion

  Poručite odmah
 • L'Oreal Paris Infaillible Lip Paint Matte 204 Red Actua

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Liquid Suede 03

  Poručite odmah

Povezane teme: šminka, crveni karmin, formalna šminka, karmin, ruž, usne, dnevna šminka, zimski trendovi, tamni ruževi, mat usne, crveni ruž, crveni karmin

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Profesionalno šminkanje: korak po korak

Želiš da se našminkaš kod kuće a da to izgleda kao da te je šminkao pravi makeup artist, ovo su koraci kojih treba da se pridržavaš i uspeh je zagaran...