Samo loš dan ili nešto ozbiljnije?

Samo loš dan ili nešto ozbiljnije

U nimalo jednostavnom životnom periodu, mladi imaju mogućnost da sve ono što ih zbunjuje i plaši istraže kroz edukativne tekstove, a ukoliko osete potrebu i da anonimno razgovaraju sa stručnjacima.

„Samo se opusti i misli pozitivno, sve je to normalan deo odrastanja.“ Koliko mladih osoba se požalilo bliskim ljudima na osećaj tuge, straha ili odbačenosti i dobilo baš ovakav odgovor? Tada se najčešće povlače u sebe, a to je najgori izbor koji mogu da naprave za svoje mentalno zdravlje, jer je prvi korak ka rešenju nekog problema upravo priča o njemu.   

Da li je to što osećaju depresija ili tuga? Kako da se suoče sa sopstvenim identitetom? Kako da ponovo zavole život i onda kada se čini nepodnošljivim? Odgovore na ova i slična pitanja pronaći će na platformi ,,Sve je ok’ i, što je još važnije, na istom mestu mogu besplatno i potpuno anonimno dobiti pomoć psihologa, putem četa ili telefona.

Evo kratkog vodiča kroz ovu platformu, koju je 2021. godine pokrenuo UNICEF sa partnerima i koju je podržao Maybelline sa incijativom Brave Together.

TVOJ PRVI BOLJI DAN MOŽDA JE BAŠ DANAS

Edukativni tekstovi u sekciji Mladi pokrivaju razne teme – od straha od neuspeha, preko nesnalaženja u školi ili na fakultetu, sve do ozbiljnijih osećanja poput anksioznosti i depresije. Adolescenti će iz njih naučiti i kako da prepoznaju i prijave nasilje, pobede osećaj usamljenosti i izgrade zdrave emotivne veze. Pročitaće i lične ispovesti hrabrih mladih ljudi koji su se usudili da se suoče sa svojim problemima i svi imaju istu poruku: okej je i da nije sve okej, odvaži se da pričaš o tome i tvoj prvi bolji dan možda je baš danas.

Čak i ako nisi siguran da je tvoj problem ozbiljan, ne ustručavaj se da zatražiš stručnu pomoć. Profesionalac će bolje moći da proceni tvoje stanje i preporuči šta možeš da učiniš da se osećaš bolje.

Ako imaš od 16 do 30 godina, svakog dana od 18 do 22 sata četuj sa psihologom u realnom vremenu na Svejeok.rs, a ako ti je pomoć potrebna hitno, u svakom trenutku možeš pozvati 116111.

BESPLATAN I ANONIMAN ČET ILI RAZGOVOR SA PSIHOLOGOM

„Šta ako neko sazna da sam bio kod psihijatra/psihologa?“ Ovo pitanje često muči adolescente zbog stigme koja i dalje vlada u vezi sa mentalnim zdravljem. Klikom na narandžastu traku u donjem desnom uglu na platformi se otvara prozor za anonimni čet sa psihologom  u realnom vremenu, dok sekcija SOS centar vodi do brojeva telefona za psihološku podršku, takođe anonimnu. U oba slučaja, sa druge strane veze je stručna osoba, spremna da strpljivo sasluša i što pre pruži adekvatnu podršku u borbi protiv neprijatnih misli i osećanja.

RODITELJI, UPOZNAJTE SE SA PROBLEMIMA SVOG DETETA

Samo loš dan ili nešto ozbiljnije

Posebna sekcija platforme namenjena je roditeljima, sa mnoštvom stručnih tekstova koji će im pomoći da se bolje upoznaju sa problemima koji muče njihove tinejdžere i adolescente. Saznaće kako da im budu podrška u slučaju gubitka drage osobe ili prilikom razvoda, na koji način mogu da im pomognu da prebrode osećaj zabrinutosti i slično. 

I NASTAVNICI MOGU DA POMOGNU

Zbog olakog odbacivanja njihovih briga kao trivijalnih i prolaznih, veliki broj adolescenata nerado se poverava bliskim ljudima iz okruženja. Važna karika u lancu podrške mogu da budu i nastavnici, kao i školski psiholozi i pedagozi. Oni će u sekciji Saradnici pronaći korisne savete kako da ovladaju efikasnijim načinima za komunikaciju sa ovom „zahtevnom” grupom. Dobra komunikacija sa odraslima omogućava mladima da se osete sigurnije i stavlja im do znanja da uvek imaju kome da se obrate ukoliko im zatreba pomoć.

Samo loš dan ili nešto ozbiljnije

Ako si u periodu prelaska u odraslo doba i čini ti se da problemi s kojima se suočavaš nadilaze tvoje snage, ako ste zabrinuti roditelj ili nastavnik koji nikako ne može da prevaziđe trenutnu nezgodnu situaciju, znajte da je prvi korak ka njihovom prevazilaženju razgovor, a stručnjaci sa platforme ,,Sve je ok’’ tu su da saslušaju i pomognu.

Prvi bolji dan i zaista može biti danas ako priteknemo jedni drugima u pomoć koliko već danas.

 

Povezane teme: UNICEFxMNY, BarveTogether

Registrujte se / Prijavite se