Senke za oči od A do Š

Ni jedan makeup proizvod vam neće omogućiti da tako brzo i toliko drastično promenite svoj izgled kao što će to učiniti senka za oči. Malo boje, četkica i kapci umesto platna - zvuči jednostavno, zar ne? I biće jednostavno, ali tek kada dobro upoznate pravila te prefinjene i tajanstvene igre senki!

Ako naivno pomislite da će uspeh doći bez prethodne teoretske pripreme, možemo vam reći samo jedno: varate se! Ne kažu džabe da je znanje zlato, zato savladajte ovih par lekcija i sa ponosom ponesite titulu “doktora” za senke!

Boja očiju određuje boju senke

Jedan pogrešan korak, boja ili nijansa, učiniće da umesto lica sa naslovnice, dobiijete lice iz rubrike “makeup promašaj dana”. Osigurajte savršen look i uživajte u jednom od najzabavnijih i najkreativnijih koraka kada je reč o šminkanju.

Tamnookim damama pristaju skoro svi tonovi. Zlatna, bronzana i zelena su uvek dobar izbor, ali je ljubičasta pun pogodak. Smeđe oči su stvorene za smaragdno zelenu, šampanj, zemljane, kafene i čokoladne tonove, kao i boju šljive. Plavim očima podarite bronzane i sedefaste senke, boju breskve i narandžastu, a svetloplavim pastelno pink i srebrnu. Zelenooki su privilegovani sami po sebi, pa će lagani dodir ljubičaste ili boje lavande biti više nego dovoljan.

Oblik oka određuje stil

Male oči - Izbegavajte tamne senke i kombinacije sa više boja kako ne biste još više zatvorili pogled. Koristite svelte i što prirodnije nijanse.

Krupne oči - Za razliku od malih, tamne senke su apsolutno odgovarajuće za ovaj oblik oka. Koristite mat senke i izbegavajte sedefaste i svetlucave.

Okrugle oči – Tamne nijanse nanosite u ugao oka, ka slepoočnici, vodeći računa o tome da ne pređete krajnju tačku obrva. Oči će na ovaj način delovati duguljastije.

Blizu postavljene oči - Vizualno povećajte razmak koristeći svetlu senku od unutrašnjeg ugla oka, sve do sredine kapka; a od sredine, ka slepoočnici nanesite tamniju senku.

Razmaknute oči - Razdaljinu smanjite kontra postupkom - tamnija u unutrašnji ugao kapka, svetlija u spoljnji. 

Svaka vrsta senke ima svoju svrhu

Kremaste su najbolje u situacijama kada na kapke želite da nanesete samo jednu boju. One u formi gela odlična su zamena za ajlajner, dok su senke u prahu savršene za blendovanje različitih boja, pravljenje prelaza i postizanje ombre efekta. Sedefaste ili frosted senke koje u sebi sadrže obilje štrasa, najviše pristaju mlađim ženama. Na zreloj koži uglavnom samo pojačavaju bore. S druge strane, shimmer senke su dobro rešenje za zrelu kožu, jer je sjaj u njima daleko diskretniji, pa nema dodatnog isticanja bora. Mat senke ne sadrže sjaj i daju licu prirodniji izgled. Odlično definišu oko, a možete ih koristiti i kao podlogu za druge senke. Ako želite dramatičan look, koristite metalik senke.

Naučite da rukujete paletom

Bez obzira što se palete senki međusobno razlikuju, onu najsvetliju boju uglavnom koristite kao osnovu - od trepavica do obrva, a sledeću najsvetliju nanesite na sam kapak. Srednje tamnu senku upotrebite za konturisanje i predeo između obrva i kapka, a onu najtamniju aplicirajte tik uz gornji red trepavica.

Ne umanjujte značaj četkica!

Iako senke uglavnom možete nanositi i prstom, pravilno korišćenje četkica učiniće da vaš makeup bude savršen.

Klasična četkica služi za bojenje celog kapka.

Uglasta je idealna za izvlačenje linija i njom ćete najlakše kreirati cat eye look.

Meke, pufnaste četkice su najbolje za blendovanje.

Četkica sa kratkim dlačicama su savršene za nanošenje pigmentovanih senki.

Prirodne se uglavnom koriste za nanošenje senki u prahu, a sintetičke za kremeste senke i prajmer za oči.

Važno!

Ne zaboravite da su četkice leglo bakterija. Ukoliko svakodnevno koristite senke, perite ih bar jednom nedeljno! Osim zdravstvenih razloga, imajte na umu da će boja naneta čistom četkicom biti mnogo intenzivnija.

*Blendovanje - tehnika koja pravi razliku između lošeg, dobrog i besprekornog makeup-a. Budite kreativni, neutrališite oštre linije i pravite maštovite prelaze boja.

*Prajmer je obavezan ukoliko želite da obezbedite postojanost i jaku pigmentisanost senke. Naročito je koristan leti, jer sprečava da sa prvim tragovima vrućine senka nestane s kapka.

* Redosled šminkanja: Prvo oči pa sve ostalo! Zapravo, posle prajmera, pudera i korektora, šminkanje započnite nanošenjem senke, a ako slučajno preterate sa količinom, višak proizvoda jednostavno uklonite pamučnim štapićem za uši.

Pročitajte više o: Smokey eye uz pomoć tečnog ajlajnera

Za ovaj izgled preporučujemo

  • Maybelline New York Lemonade Craze Eyeshadow Palette

    Poručite odmah
  • L'oreal Paris La Petite Palette

    Poručite odmah
  • L'oreal Paris Cherry My Cheri Eyeshadow Palette

    Poručite odmah

Povezane teme: senke za oči, oči, večernja šminka, dnevna šminka, stil, pribor za šminkanje, tutorial, četke za šminkanje, smoky eye

0/5
Samo ulogovani korisnici mogu da ocenjuju

Komentari ( 0 )

Registrujte se / Ulogujte se se da biste ostavili komentar

Registrujte se / Ulogujte se

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Saznaj sve o Marvel x Maybelline kolekciji i gde je možeš naći

Kako bi neki makeup proizvod dobio status superheroja transformišućih moći, on mora biti izuzetan, nepobediv i neustrašiv saveznik onih koji iskazuju ...