Senke za oči od A do Š

Toliko veliki izbor različitih boja i tekstura nema gotovo ni jedan makeup proizvod, kao što je to slučaj sa senkama. I zato senke za oči opravdano spadaju u jedan od omiljenih proizvoda za šminkanje velikog broja žena. A njegova primena posebno dolazi do izražaja u vreme koje je pred nama – vreme Novogodišnjih praznika!

Ako misliš da nisi dovoljno vešta u nanošenju senki, donosimo ti nekoliko lekcija, pomoću kojih ćeš sa ponosom ponesi titulu “doktora” za senke! Potrebno ti je samo malo boje, četkica i dobra volja, kako bi istakla oči na najbolji način i našminkala se za svaku priliku.

Senke za oči od A do Š

Boja senke prema boji očiju

Devojke sa zelenim očima su privilegovane same po sebi, pa će lagani dodir ljubičaste ili boje lavande biti više nego dovoljan.
Plavim očima pristaju bronzane i sedefaste senke, kao i boja kajsije i narandžasta, a svetloplavim pastelno roze i srebrna.
Tamnookim devojkama pristaju skoro svi tonovi. Zlatna, bronzana i zelena su uvek dobar izbor, ali je ljubičasta pun pogodak.
Smeđe oči su stvorene za smaragdno zelenu, šampanj, zemljane, braon i čokoladne tonove, kao i boju šljive.

Cilj ulepšavanja očiju, bez obzira na njihovu boju jeste da pogled bude zapamćen i iskonski.

Oblik oka određuje stil

Krupne oči - Za razliku od malih, tamne senke su apsolutno odgovarajuće za ovaj oblik oka. Koristi mat senke i izbegavaj sedefaste i svetlucave.
Okrugle oči – Tamne nijanse nanosi u ugao oka, ka slepoočnici, vodeći računa o tome da ne pređeš krajnju tačku obrva. Oči će na ovaj način delovati duguljastije.
Blizu postavljene oči - Vizualno povećaj razmak koristeći svetlu senku od unutrašnjeg ugla oka, sve do sredine kapka. A od sredine, ka slepoočnici nanesi tamniju senku.
Razmaknute oči - Razdaljinu smanji kontra postupkom - tamnija u unutrašnji ugao kapka, svetlija u spoljašnji.
Male oči - Izbegavaj tamne senke i kombinacije sa više boja kako ne bi još više zatvorila pogled. Koristi svetle i što prirodnije nijanse, koje će ti omogućiti postizanje što prirodnijeg izgleda.

Svaka vrsta senke ima svoju svrhu

Mat senke ne sadrže sjaj i daju licu prirodniji izgled. Odlično definišu oko, a možeš ih koristiti i kao podlogu za druge senke. Ako želiš dramatičan look, koristi metalik senke.
Sedefaste ili frosted senke koje u sebi sadrže obilje štrasa, najviše pristaju mlađim ženama. Na zreloj koži uglavnom samo pojačavaju bore. S druge strane, shimmer senke su dobro rešenje za zrelu kožu, jer je sjaj u njima daleko diskretniji, pa nema dodatnog isticanja bora.
Kremaste su najbolje u situacijama kada na kapke želiš da naneseš samo jednu boju. Dok su senke u prahu savršene za blendovanje različitih boja, pravljenje prelaza i postizanje ombre efekta.

Nauči da rukuješ paletom

Bez obzira što se palete senki međusobno razlikuju, onu najsvetliju boju uglavnom koristi kao osnovu - od trepavica do obrva, a sledeću najsvetliju nanesi na sam kapak. Srednje tamnu senku upotrebi za konturisanje i predeo između obrva i kapka, a onu najtamniju apliciraj tik uz gornji red trepavica.

Postoje rzličite vrste četkica

Nakon što naučiš da izabereš senke koje ti najbolje pristaju, potrebno je da naučiš i kako da ih pravilno naneseš. Postoji nekoliko vrsta četkica, koje će ti pomoći da što lakše savladaš tehniku šminkanja očiju.

Klasična četkica služi za bojenje celog kapka, najčešće za nanošenje neutralnih senki, koje služe kao podloga. Dok su koso sečene četkice idealne za izvlačenje preciznih linija. Pomoću njih ćeš najlakše kreirati cat eye look.
Meke, pufnaste četkice su idealne za neutralisanje oštrih linija između senki, tačnije za blendovanje.
Četkice sa kratkim dlačicama su savršene za nanošenje pigmentovanih senki.
Prirodne se uglavnom koriste za nanošenje senki u prahu, a sintetičke za kremeste senke, kao i prajmer za oči.

Dodatni saveti:

Blendovanje – Ako želiš savršen izgled kapaka, neophodno je da savladaš ovu tehniku. Ona pravi razliku između lošeg, dobrog i besprekornog makeup-a. Budi kreativna, neutrališi oštre linije i pravi maštovite prelaze boja.

Prajmer je obavezan ukoliko želiš da obezbediš postojanost i jaku pigmentisanost senke. Naročito je koristan za posebne prilike koje zahtevaju postojanost šminke tokom čitavog dana.

Redosled šminkanja: Posle prajmera, korektora i pudera, šminkanje nastavi nanošenjem senke, a ako slučajno preteraš sa količinom, višak proizvoda jednostavno ukloni pamučnim štapićem za uši ili tupferom i micelarnom vodom.

Pročitaj još: Krema za područje oko očiju: Koju izabrati i kada?

Za ovaj izgled preporučujemo

 • NYX Professional Makeup Ultimate Utopia Shadow Palette

  Poručite odmah
 • L'Oreal Paris Emotions Nude

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Burgundy Bar Palette

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Pigment Primer

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Eye Shadow Base

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup x La Casa De Papel El Profesor

  Poručite odmah
 • Urban Decay Eyeshadow Primer Potion

 • Urban Decay Naked Cyber

Povezane teme: senke za oči, oči, večernja šminka, dnevna šminka, pribor za šminkanje, tutorial, četke za šminkanje, smoky eye, Urban Decay, Loreal Paris, Maybelline New York, primer, NYX Professional Makeup

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Kako treba da izgelda tvoj makeup ako nosiš šiške

Promena frizure podrazumeva i promene u tvojoj makeup rutini, šiške imaju svoj veliki come back pa je logično da je neophodno da svoj makeup prilagodi...