Senke za oči od A do Š

Nijedan makeup proizvod ti neće omogućiti da tako brzo i toliko drastično promeniš svoj izgled kao što će to učiniti senka za oči. Malo boje, četkica i kapci umesto platna - zvuči jednostavno, zar ne? I biće jednostavno, ali tek kada dobro upoznaš pravila te prefinjene i tajanstvene igre senki!

Ako naivno misliš da će uspeh doći bez prethodne teoretske pripreme, možemo ti reći samo jedno: varaš se! Savladaj ovih par lekcija i sa ponosom ponesi titulu “doktora” za senke!

Boja očiju određuje boju senke

Tamnookim devojkama pristaju skoro svi tonovi. Zlatna, bronzana i zelena su uvek dobar izbor, ali je ljubičasta pun pogodak.

Smeđe oči su stvorene za smaragdno zelenu, šampanj, zemljane, kafene i čokoladne tonove, kao i boju šljive.

Plavim očima pristaju bronzane i sedefaste senke, boju breskve i narandžastu, a svetloplavim pastelno pink i srebrnu.

Zelenooke su privilegovane same po sebi, pa će lagani dodir ljubičaste ili boje lavande biti više nego dovoljan.

Paleta senki koja pristaje svima: Lancome x Chiara Feragni Fashion Flirty

Cilj ulepšavanja očiju, bez obzira na njihovu boju jeste da pogled bude zapamćen i iskonski. Baš to je moguće postići sa ovom jednom multifunkcionalnom Fashion Flirty paletom, koja se sastoji iz 8 različitih nijansi senki koje odgovaraju svakoj boji očiju i koje će dodati dozu luksuza u svaki makeup look. Pored senki u ovoj paleti možeš pronaći i podloge za senke, 2 hajlajtera, kao i univerzalni bronzer i rumenilo.

Oblik oka određuje stil

Male oči - Izbegavaj tamne senke i kombinacije sa više boja kako ne bi još više zatvorila pogled. Koristi svetle i što prirodnije nijanse.

Krupne oči - Za razliku od malih, tamne senke su apsolutno odgovarajuće za ovaj oblik oka. Koristi mat senke i izbegavaj sedefaste i svetlucave.

Okrugle oči – Tamne nijanse nanosi u ugao oka, ka slepoočnici, vodeći računa o tome da ne pređeš krajnju tačku obrva. Oči će na ovaj način delovati duguljastije.

Blizu postavljene oči - Vizualno povećaj razmak koristeći svetlu senku od unutrašnjeg ugla oka, sve do sredine kapka; a od sredine, ka slepoočnici nanesi tamniju senku.

Razmaknute oči - Razdaljinu smanji kontra postupkom - tamnija u unutrašnji ugao kapka, svetlija u spoljašnji.

Svaka vrsta senke ima svoju svrhu

Kremaste su najbolje u situacijama kada na kapke želiš da naneseš samo jednu boju. One u formi gela odlična su zamena za ajlajner, dok su senke u prahu savršene za blendovanje različitih boja, pravljenje prelaza i postizanje ombre efekta.

Sedefaste ili frosted senke koje u sebi sadrže obilje štrasa, najviše pristaju mlađim ženama. Na zreloj koži uglavnom samo pojačavaju bore. S druge strane, shimmer senke su dobro rešenje za zrelu kožu, jer je sjaj u njima daleko diskretniji, pa nema dodatnog isticanja bora.

Mat senke ne sadrže sjaj i daju licu prirodniji izgled. Odlično definišu oko, a možeš ih koristiti i kao podlogu za druge senke. Ako želiš dramatičan look, koristi metalik senke.

Nauči da rukuješ paletom

Bez obzira što se palete senki međusobno razlikuju, onu najsvetliju boju uglavnom koristi kao osnovu - od trepavica do obrva, a sledeću najsvetliju nanesi na sam kapak. Srednje tamnu senku upotrebi za konturisanje i predeo između obrva i kapka, a onu najtamniju apliciraj tik uz gornji red trepavica.

Ne umanjuj značaj četkica!

Iako senke uglavnom možeš nanositi i prstom, pravilno korišćenje četkica učiniće da tvoj makeup bude savršen:

Klasična četkica služi za bojenje celog kapka.

Uglasta je idealna za izvlačenje linija i njom ćeš najlakše kreirati cat eye look.

Meke, pufnaste četkice su najbolje za blendovanje.

Četkica sa kratkim dlačicama su savršene za nanošenje pigmentovanih senki.

Prirodne se uglavnom koriste za nanošenje senki u prahu, a sintetičke za kremeste senke i prajmer za oči.

Važno!

Ne zaboravi da su četkice leglo bakterija. Ukoliko svakodnevno koristiš senke, peri ih bar jednom nedeljno! Osim zdravstvenih razloga, imaj na umu da će boja naneta čistom četkicom biti mnogo intenzivnija.

*Blendovanje - tehnika koja pravi razliku između lošeg, dobrog i besprekornog makeup-a. Budi kreativna, neutrališi oštre linije i pravi maštovite prelaze boja.

*Prajmer je obavezan ukoliko želiš da obezbediš postojanost i jaku pigmentisanost senke. Naročito je koristan leti, jer sprečava da sa prvim tragovima vrućine senka nestane s kapka.

* Redosled šminkanja: Prvo oči pa sve ostalo! Zapravo, posle prajmera, pudera i korektora, šminkanje započni nanošenjem senke, a ako slučajno preteraš sa količinom, višak proizvoda jednostavno ukloni pamučnim štapićem za uši ili tupferom i micelarnom vodom.

Za ovaj izgled preporučujemo

 • NYX Professional Makeup Ultimate Utopia Shadow Palette

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Eye Go Wild Eyeshadow

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Ultimate Edit Mini Utopia

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Ultimate Utopia

  Poručite odmah
 • YSL Eye Palette Collector Fall Look

  Poručite odmah
 • Giorgio Armani Eyes To Kill Quattro

 • Urban Decay Stoned Vibes Eyeshadow Palette Stoned Vibes

 • Lancome x Chiara Ferragni all-in-one Fashion Flirty Palette.

Povezane teme: senke za oči, oči, večernja šminka, dnevna šminka, stil, pribor za šminkanje, tutorial, četke za šminkanje, smoky eye

0/5
Samo ulogovani korisnici mogu da ocenjuju

Komentari ( 0 )

Registrujte se / Ulogujte se se da biste ostavili komentar

Registrujte se / Ulogujte se

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Vodič za savršene obrve: Na 3 načina do idealno popunjenih obrva

Više nego ikad, makeup fokus je na očima, naročito na divljim i razbarušenim obrvama koje su apsolutni hit godine! U nastavku saznaj kako da se sa 3 p...