Šminkanje očiju: šta tvoja paleta senki govori o tebi

Možda najteži, ali svakako najlepši deo šminkanja! Dramatični cat eye, smokey eye, upadljive ili pak neutralne nijanse senki… Za šta god da se odlučiš, budi svesna da ćeš upravo pogledom jasno i nedvosmisleno poručivati svetu kako se osećaš, šta misliš i čemu težiš. Šminkanje očiju govori mnogo više nego što mislimo, pa ukoliko bi nešto da sakriješ i zadržiš za sebe, bilo bi dobro da znaš šta paleta senke otkriva o našem karaketeru i navikama.​ ​

Ljubičaste palete

Ljubičaste nijanse na kapcima namenjene su posebnim ljudima. Simbolizuju težnju i ka slobodi, ali istovremeno i ka vezivanju. Činjenica da je ova boja sastavljena od dva potpuno različita tona – crvene i plave, dovoljno govori u prilog tome da osobe koje biraju ljubičastu vode teške unutrašnje borbe. Vole krajnost, beskrajno su šarmantni, zabavni, originalni i puni emocije. Ljubičasta senka se slaže sa svim bojama očiju i kose, a naročito je efektna u kombinaciji sa plavim ili zlatnim senkama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NYX Professional Makeup Serbia (@nyxcosmetics_serbia) on

Crvene palete

Paleta kojom dominiraju crvenkaste nijanse namenjena je izuzetno snažnim ličnostima. Hrabre, otvorenog uma i velikog samopouzdanja, stalno traže nove izazove i nova iskustva. Ne stide se i ne plaše rizika i dubokih osećanja. Ljubiteljke bordo nijansi imaju avanturistički duh, vrlo su impulsivne i vatrene.  Ako želiš da isprobaš crveni smokey eye, crvenu nanesi u unutrašnji ugao oka, a potom izblendaj crnom senkom, koju ćeš takođe naneti na spoljašnji deo kapka.

S druge strane, ako si raspoložena za višedimenzionalnu iluziju i seksi izgled postići ćeš ga kombinacijom mat i sedefaste crvene senke.

Roze palete

Roze i ciklama nijanse nose oni koji žele da se izdvoje iz mase. Iako s jedne strane ove boje aludiraju da je u tebi i dalje “zarobljeno” dete i da si romantik, roze je boja hrabrih i odvažnih ljudi, onih koji prihvataju sebe i žele da budu voljeni. Imaju razvijenu maštu koja im često pomuti razum, pa što pre prihvate činjenicu da ih ne može voleti ceo svet, biće im lakše u životu.  

Nude palete

Jedna od najomiljenijih paleta sugeriše da si skromna osoba koja čvrsto stoji na zemlji. Diskretno šminkanje očiju karakteristično je za osobe koje su umerene, ali koje nije lako “pročitati”. Nemaju preteranu želju da se ističu i budu u prvom planu, a jednostavno šminkanje očiju u njihovom slučaju znači da imaju jasno postavljene i čvrste granice, koje baš niko i ništa ne može da pomeri. Najlepši efekat postižu u kombinaciji sa drugim neutralnim, braon ili nežno roze nijansama.

Plave palete

Kapci namazani plavom senkom vezuju se za one koji u sebi nose tugu i setu i koji nisu preterano srećni u svojoj koži. Takođe, plava simbolizuje dubinu, potrebu za slobodom, ali i određenu dozu autodestruktivnosti. Saosećajni i pažljivi, uvek drže pod kontrolom svoje emocije. Vrlo su posvećeni, odani prijatelji, koji nikad ne ostavljaju na cedilu. Hladni plavi tonovi su savršeno uklopivi sa toplinom braon senki. Isprobaj kraljevsku plavu uz liniju obrva kako bi se naglasio kontrast oka i istakla beonjača, a odlično se uklapa i uz srebrne senke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by L'Oréal Paris Makeup (@lorealmakeup) on

Crne palete

Šminkanje očiju za izlazak, najčešće podrazumeva korišćenje paleta kojima dominiraju crni i sivkasti tonovi. Osobe koje vole crne palete važe sa mistične. Vole da budu u centru pažnje i da ostavljaju jak utisak gde god da se pojave. I pored impulsivnosti, često drže distancu, pa ljudima nije jednostavno da pridobiju njihovo poverenje. Neretko biraju samački stil života, čime samo dodatno uvećavaju svoju unutrašnju snagu. Kada vas jednom prime u svoj svet, raspametiće vas svojom pažnjom i širinom. Crna izgleda čudesno u kombinaciji sa metalik i platinastim senkama, svetlo sivim i belim tonovima.

Zelene palete

Zelene palete senki označavaju želju za konstantnim razvijanjem, ali i dobro izbalansiranu osobu koju je teško izbaciti iz “šina”. Boja vedrih, često vrlo naivnih i opuštenih ljudi. Oni su strpljivi, verni i ponekad vrlo konzervativni. Pravični su, puni poštovanja i razumevanja prema drugim ljudima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by L'Oréal Paris Makeup (@lorealmakeup) on

Žute palete

Boja radosti, sreće i beskompromisne slobode. Sinonim onih koji su skloni logičkom razmišljanju i individualzimu. Pomalo su neodgovorni, što je potpuno u skladu sa njihovom kreativnom i umetničkom crtom. Sebi često zadaju mnogo ciljeva, a dešava se i da odustanu pre realizacije istih. Od šampanj pa do limun žute, ove nijanse sugerišu drskost i sklonost ironiji, naročito kako se paleta pretapa u narandžaste i bronzane tonove. Možete je kombinovati sa tamno plavom ili mornarsko plavom, bronzanom ili čak bakarnom.

Uputstva za brzo šminkanje očiju - koji delovi palete se koriste za koji deo oka

Bez obzira na to koje boje dominiraju paletom, ona najsvetlija je osnova i nanosi se od linije gornjeg kapka, pa sve do obrva. Ona služi i kao hajlajt, a sledeća svetla nijansa se koristi za sam kapak. Srednje tamna najčešće se nanosi na liniju u kojoj se spajaju obrva i kapak. Prikladna je za konturisanje i blendanje, a upravo ovaj postupak pravi razliku između lošeg, prosečnog i svaršenog makeup-a. Na kraju, najtamniju nijansu u paleti možeš koristiti kao ajlajner – nanesi je na liniju gornjeg kapka, tik uz trepavice; spoljašnji ugao kapka, kao i na liniju ispod donjih trepavica.

Sveta pravila palate senki za oči

Paleta senki za oči pre svega mora da bude praktična, da omogući što više kombinacija, da obavezno sadrži svetle i tamne nijanse, kao i kombinaciju boja i finiša koje se međusobno slažu, a najvažnije od svega je da odgovara tvom stilu šminkanja očiju.

Najkorisnije su palete neutralnih tonova, one kojima možeš postići smokey eye; braon, bež, šampanj, crna, siva… Poželjno je da paleta senki za početnike sadrži one nijanse koje ćeš sigurno koristiti.

Pročitaj još: Make up trikovi koje svaka devojka treba da zna

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Maybelline New York Lemonade Craze Eyeshadow Palette

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris La Petite Palette Fetishist

  Poručite odmah
 • Lancôme Ombre Hypnose Pal Drama

  Poručite odmah
 • YSL Full Matte Shadow

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Total Temptation Palette

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Glitter Goals Metropical

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Berry Much Love

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Hot Singles 60 STFU

  Poručite odmah

Povezane teme: šminka, senke za oči, oči

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

4 koraka do punijih usana

Bez obzira da li su ti usne prirodno tanke pa želiš da ih dodatno istakneš, ovo su tajni trikovi koji će ti pomoći da brzo i lako dobiješ pune usne, ...