Šta se prvo nanosi – korektor ili puder?

Besprekorni makeup ne može da se zamisli bez nanošenja pudera i korektora, bez obzira o kakvom šminkanju se radi. Kao što znaš i za dnevni look i za večernji look, ova dva makeup proizvoda se ne preskaču. Ali koji od njih se nanosi prvi? Oko ovog pitanja se čak ni stručnjaci ne mogu složiti, pa tako jedni govore da prvo ide korektor, a jedni puder. Mi smo odlučili da ispitamo i jednu i drugu varijantu i da podelimo sa tobom naše zaključke.

Korektor

Korektor, baš kao i puder igra veliku ulogu u kreiranju besprekornog tena. On je taj koji pravi značajnu razliku i koji treba da prekrije sve sitne nesavršenosti na licu. Bilo da su to tamni kolutovi oko očiju, sitne borice, popucali kapilari, fleke od sunca, crvenilo, pegice... sve to jedan korektor mora da prekrije. Ne zaboravi, izbor korektora je jako bitan, jer loš korektor još više može da istakne tvoje mane, a to nikako ne želiš. Biraj korektor visoke pokrivne moći, a oni uglavnom dolaze u tečnom obliku.

Tečni puder

Tečni puder treba da se ponaša kao tvoj drugi sloj kože. Njegov cilj je da ujednači ten, stopi se sa tvojom kožom, ali i da je savršeno prekrije i bude dugotrajan. Najčešće greške koje mogu da se dese sa puderom jesu odabir pogrešne nijanse i kupovina tečnog pudera koji brzo oksiduje, pa na koži bude narandžaste boje. Zato je važno da znaš kako da odabereš puder. Uvek obrati pažnju na svoj tip kože, ali i na ton i podton prilikom biranja nijanse pudera.

Nanošenje korektora pre pudera

Nema sumnje da većina devojaka prvo praktikuje nanošenje korektora, kako bi prekrile eventualne bubuljice ili podočnjake, pa tek onda nanosi tečni puder. Nanošenjem korektora pre pudera čitav makeup izgleda prirodnije i ne deluje slojevito. Ovim postupkom sprečava se uvlačenje korektora u fine linije i bore, što se može desiti, kada se korektor nanosi nakon tečnog pudera.

Naravno, nije čudno i da se mnogi i zadrže samo na njemu, preskačući nanošenje pudera. Naročito ukoliko su našle korektor koji sjajno prekira sve, lako se razmazuje i postojan je. Preporučujemo ti da u ovom slučaju obavezno korektor nanosiš pomoću bjuti blendera kako bi se što bollje stopio sa tvojim tenom.

Kod ove varijante šminkanja samo treba da pripaziš da ne preteraš sa količinom pudera nakon korektora, kao i da pre samog nanošenja pudera, malo sačekaš da se korektor osuši. Poenta je da dobiješ onaj zdravi dewy look, ali i da ciljano prekriješ one nepravilnosti na licu koje ti smetaju.

 Nanošenje korektora posle pudera

U šminkanju su mnogi koraci stvar navike, pa tako ima i onih koji više vole da šminkanje završe sa korektorom. Ukoliko si i ti od onih koji ovo praktikuju, znaj da ne smeš da preteraš sa nanošenjem pudera pre korektora, kako ceo makeup ne bi delovao neprirodno. Veruj nam, to se često dešava u pokušaju da se ceo ten dovede do savršenstva.

Kod ovog načina šminkanja, znajući da je korektor uvek barem za nijansu svetliji od tečnog pudera, najbolje je da se šminkaš na prirodnom svetlu. Takođe ovde moraš i da pripaziš da korektorom samo dodatno ne istakneš ono što si želela da sakriješ, jer posvetljivanjem praktično to i možeš nesvesno da uradiš. Zato je jako važno dobro izblendati korektor nakon pudera.

Da li ti prvo nanosiš korektor ili puder? Podeli sa nama u komentarima!

Pročitaj još: Kako odabrati puder kad nema testera ili kada kupuješ online

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Maybelline New York Instant Anti Age Eraser Nude

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris infaillible More Than Concealer

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Born To Glow Neutral Tan Concealer

  Poručite odmah
 • Lancôme Long-Lasting Softening Concealer

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Fit Me Matte Poreless Clay 105

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris True Match 7W

  Poručite odmah
 • YSL All Hours Encre De Peau

  Poručite odmah
 • Vichy Dermablend

  Poručite odmah

Povezane teme: šminka, tečni puder, puder, korektor, Yves Saint Laurent, Lancome, Vichy, Loreal Paris, Maybelline New York, NYX, NYX Professional Makeup

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Ove frizure obeležiće proleće

Opuštena atmosfera koje lepše vreme donosi, inspiriše nas da se okrenemo jednostavnim, ali chic frizurama...