Sve o kombinovanoj koži lica

Pri određivanju tipa kože, klasifikacija je najlakša u slučaju suve i masne kože te je jednostavno odrediti pravilan ritual nege lica, kao i savršene proizvode za šminkanje.

Međutim, šta je sa svima onima kojima nije lako da se svrstaju ni u jednu od prethodne dve kategorije? Onda je najčešće reć o kombinovanom tipu kože, a evo i kako da prepoznate sve njegove odlike.

Kombinacija suve i masne kože

Kombinovanom, odnosno mešovitom tipu je pre svega svojstveno to da je tekstura kože različita u različitim delovima lica. Tako je, na primer, kod ovog tipa T-tona masnija (čelo, nos i brada), dok je ostatak lica normalan ili suv. To znači da je ovaj tip u T-zoni sličan masnoj koži te u tom predelu ima sklonost ka proširenim porama i prosijavanju u toku dana. S druge strane, obrazi najčešće nisu „problematični“ i kada je reč o nezi, ne postoje neki posebni „prohtevi“ kojima je potrebno udovoljiti.

Kako negovati ovakvo lice?

Kao i u slučaju suve i masne kože, tako i za kombinovanu kožu važi pravilo da i jutarnji i večernji beauty ritual mora da sadrži korak temeljnog umivanja. Izaberite proizvode koji nisu agresivni te vam neće naglo isušiti T-zonu – ona jeste masnija, ali ovo nikako nije efekat koji želite da postignete.

Kako biste kontrolisali isijavanje, upotrebite za čišćenje kože i skidanje šminke micelarnu vodu koja je namenjena normalnom i mešovitom tipu. Takođe, pri umivanju, uz odabir pravog gela, bitno je i da zapamtite da temperatura vode treba da bude umerena pa će mlaka voda biti najbolja opcija.

Iako vam zimi obrazi mogu biti znatno suvlji nego što je to slučaj u drugim delovima godine, izbegavajte proizvode za hidrataciju koji su predviđeni za suvu kožu. Prema tome, kada je reč o hidratantnoj kremi, izaberite onu varijantu na čijem pakovanju je eksplicitno naglašeno da je namenjena normalnoj i mešovitoj koži. Na taj način ćete zaštititi svoje lice u zimskom periodu, a ono će biti blistavo bez suvišnog sjaja koji u toku dana može da se stvori ako izaberete verziju kreme za isušenu kožu.

Multimasking je kao stvoren za ovaj tip kože

U slučaju da su maske za lice vaš prvi izbor kada je u pitanju dodatna nega, znajte da zbog različitih „zahteva“ vašeg lica morate savladati multimasking tehniku. Ukratko, ona se sastoji u tome da na različite delove lica nanosite različite maske i tako odgovarate na njegove raznovrsne potrebe. Stoga, za T-zonu će biti savršene maske od gline koje će ukloniti višak sebuma i drugih nečistoća, a za obraze proizvod koji će ujednačiti ten i rešiti se izumrlih ćelija, naročito u slučaju nešto suvlje kože.

Ukoliko se prepoznajete u prethodnim stavkama, uvrstite ove tehnike i proizvode za negu u svoju svakodnevnu rutinu i sigurni smo da ćete se postepeno rešiti svih eventualnih problema s kožom lica.

Pročitajte još: 5 stvari koje ne smete da radite ako imate suvu kožu

Za ovaj izgled preporučujemo

 • L'Oréal Paris Micellar Water Sensitive Skin Normal to Mixed

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Pure Clay Purify Mask

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Pure Clay Glow Mask

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Pure Clay Exfo Mask

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Pure Clay Purifying Cleansing Gel

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Pure Clay Illuminating Cleansing Gel

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Pure Clay Exfoliating Cleansing Gel

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Hydra Expert Normal and Mixed Skin

  Poručite odmah

Povezane teme: nega, dnevna rutina, večernja rutina, maske za lice, čišćenje lica, Loreal Paris, zima

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Želiš guste trepavice raskošnog volumena? Vreme je da isprobaš legendarnu Lash Paradise maskaru!

Rajski volumen trepavica bez nagomilanih slojeva je moguć. Uz malu pomoć L'Oréal Paris Lash Paradise maskare, tvoj pogled neće proći nezapaženo...