Svi ti tutorijali! Stručni make –up rečnik za početnike

Blendiranje


Sa terminom blendiranje se veoma često susrećemo u šminkanju – zvuči komplikovano, a ukoliko se malo pojasni, savladaćete ga veoma brzo. Izblendirati senku, bronzer ili rumenilo znači mešati sa drugim kozmetičkim proizvodima kako biste  postigle prirodno prelivanje. Za blendiranje vam je uvek potrebno nekoliko četkica.

Konturisanje

Konturisanje lica  je još jedan izraz korišćen u šminkerskom rečniku. Konturisanjem se naglašavaju „udubljenja“ na licu. Odnosno, njime ističete ili smanjujete vaše malene „nedostatke“ na licu. Obično se koriste proizvodi koji su za nekoliko nijansi tamniji od vaše kože i oni su obično mat.

Setovanje pudera

Setovati puder – izraz koji ćete takođe dosta puta čuti a biće vam na početku stran. Setovati u bukvalnom prevodu znači namestiti puder. Odnosno, kada nanesete tečni puder, preko nanesite puder u prahu ili u kamenu. Cilj je da tim drugim puderom setujete podlogu kako bi duže trajala na vašem licu.

Hajlajter

Hajlajter je neizbežan proizvod u ženskom neseseru. To je svetlucavi puder koji koristite kada hoćete da istaknete određene delove vašeg lica-brada, jagodice, čelo...

Iluminator

Sa terminom iluminator ćete se takođe susretati, a većina devojka ga i poseduje. On je korektor najsvetlije nijanse i njega koristite kada hoćete da „izdužite“ ili „skratite“ neke delove lica.

Baking (cooking)
 

Tehnika baking ili cooking je takođe veoma popularna kod šminkera. Ova tehnika podrazumeva malo više vremena jer se na lice nanosi svetlucavi puder koji bi trebalo da stoji nekih 15ak minuta na vašem licu pre nego što se razmaže četkicom.

Pročitajte još o: 5 neobičnih beauty trikova

Za ovaj izgled preporučujemo

  • Master Contour Maybelline New York

    Poručite odmah
  • Maybelline Fit Me Matte+Poreless Powder

    Poručite odmah
  • Maybelline New York Master Strobing Stick Highlighter

    Poručite odmah

Povezane teme: šminka, senčenje lica, tečni puder, puder, konturisanje, hajlajter

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

5 odličnih prajmera za lice koji sadrže SPF!

Pored toga što šminku čini znatno dugotrajnijom, prajmer te može štititi i od negativnih uticaja sunčanih zraka...