Tajne profesionalnih šminkera: Šminka za okruglo lice

Mnoge devojke koje imaju niže čelo, kraću bradu i oble obraze se često moraju služiti makeup trikovima, kako bi ispratile trendove i prividno suzile lice. Šminka za okruglo lice podrazumeva nekoliko strateških koraka, a evo kako profesionalni šminkeri to rade!

Ako su čelo i donji deo lica iste širine, a obrazi izraženi, konturisanje je najbrži način da transformišeš lice i vizuelno ga izdužiš. Konturisanje možeš izvesti pomoću više makeup proizvoda, među kojima su: tečni puder, bronzer, rumenilo, hajlajter, iluminator i puder u kamenu.

Konturisanjem do oštrijih crta

Tečni puder ili bronzer koji je za dve nijanse tamniji od tvog tena, nanesi na čelo (uz liniju kose), bočne strana lica i bradu. Ne preteruj sa količinom i sve dobro izblendaj kako se ne bi videli prelazi. Pri senčenju vilice, nosa i čela, od pomoći ti može biti i mat puder u kamenu.

Prvo potamni, a onda posvetli

Pošto si u prethodnom koraku potamnela delove lica koje želiš da sakriješ i suziš, hajlajterom (ili iluminatorom) posvetli središnji deo lica i stavi ga u prvi plan. Nanosi ga u manjim količinama, i to na sredinu čela, bradu, duž sredine nosa, na sam vrh jagodica i kupidonov luk.

Istakni jagodice

Kod ovalnog lica jagodice obično nisu u prvom planu i zato je važno da ih naglasimo. Osim što će ti pomoći pri senčenju, rumenilo će u velikoj meri poboljšati celokupan izgled i uneti preko potrebnu svežinu na lice. Ni sa ovim proizvodom nije dobro preterivati, a formiranjem dugih poteza, u pravcu od obraza ka ušima, postići ćeš željeni efekat. Nikako nemoj rumenilo naneti samo na jagodice, jer to lice može učiniti samo okruglastijim. Dakle, prvo nanesi hajlajter na vrh jagodica, kremasto rumenilo na u digom potezu, a potom bronzer ispod rumenila. To će vizuelno “podići” jagodice, pa će lice samim tim delovati zategnutije i mršavije.

Podebljaj obrve i “zaoštri” luk

Dve stvari nikako nisu dozvoljene – tanke i zaobljene obrve! I jedne i druge će učiniti da ovalni oblik lica još više dođe do izražaja, a to je nešto što sigurno ne želimo. Obrve zauzimaju centralnu poziciju i zato uvek moraju biti adekvatno oblikovane, naročito ukoliko imamo potrebu da stanjimo lice pomoću makeup-a. Bez obzira da li koristiš olovku, senku ili gel, podebljaj obrve tako da približno podsećaju na prirodne, a posebno se fokusiraj na postizanje što uglastijeg luka. Ovakav oblik pleni pažnju, dodaje prekopotrebnu oštrinu celokupnom izgledu i samim tim neutrališe punoću lica.

Cat Eye i Smokey eye se preporučuju

Cat eye je uvek pravi izbor, a posebno onda kada želimo da vizuelno stanjimo lice. Precizno izvučena crna linija dužinom celog kapaka, par milimetara produžena ka slepoočnici i blago izvijena na gore, predstavlja najbolje moguće rešenje kada je reč o šminkanju očiju. Rame uz rame sa ovim look-om ide i dramatični smokey eye. Onima sa okruglim licem najbolje pristaju tamnije nijanse senki poput crne, braon i tamno ljubičaste.

Pink i nude nijanse ruževa

Makeup eksperti kažu da su pink ruževi ti koji najjednostavnije doprinose utisku izduženog lica, baš kao i boje bobičastog voća. Ukoliko nisi fan rozikastih nijansi na usnama, uvek možeš izabrati neke svetlije, a naročito one neutralne karmine koji su komplementarni tvom tenu. Nude nijanse ruževa su posebno atraktivne ove jeseni.

Frizure za okruglo lice

Stepenasto ošišana kosa daje licu skladan “ram” i vizuelno ga stanjuje. Važno je samo da šiške ne budu previše skraćene, jer ćeš postići kontraefekat.

Mršavijem izgledu doprinosi i tapiranje kose u predelu temena (stvara se veći volumen), a kada govorimo o bojama, ombre stil je definitivno spasonosan za okruglastu fizionomiju, naročito one tamnije nijanse. Generalno, pri farbanju je važno da pramenovi kose tik uz lice budu nešto tamniji od ostatka kose, jer svetlije nijanse “otvaraju” i čine da izgledamo još zaobljenije.

Za “prvu pomoć” uvek može poslužiti i kosa vezana u rep, ali samo pod uslovom da se on nalazi u nivou jagodica. Kombinacija šminke za okruglo lice i konjskog repa garantuje efekat face liftinga.

Pročitaj još: Nauči da našminkaš oči u skladu sa njihovom bojom

Za ovaj izgled preporučujemo

 • L'Oréal Paris True Match 2N

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Master Chrome

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Born To Glow Liquid Illuminator

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Fit Me Blush 25 Pink

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Tattoo Brow Gel Medium Brown

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Flash Cat Eye Superliner

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Superstay Ink Crayon 25 Stay Exceptional

  Poručite odmah
 • Maybelline Lash Sensational Mascara

  Poručite odmah

Povezane teme: šminka, ruž, tečni puder, puder, konturisanje, frizura, stil, nude, obrve, tutorial, rumenilo, prirodni look, bronzer, hajlajter, smoky eye, cat eye, Loreal Paris, Maybelline New York, NYX, šminka za okruglo lice, iluminator

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Mikro hajlajting ili Dream Girl look je trend koji nam se svideo sa TikTok-a!

Odlučili smo da ti predstavimo trend koji je oborio društvene mreže i pomognemo da samostalno postigneš ovaj izgled poznat kao Dream Girl Lool...