Top 10 proizvoda za šminkanje očiju za početnike

Nauči da šminkaš oči i naučićeš da se šminkaš! Možda zvuči banalno, ali je zaista tako. Ako si primetila da neke žene imaju savršen makeup, a da bi neke druge mnogo bolje izgledale bez šminke, otkrićemo ti u čemu je tajna. Prve su bile posvećene, vežbale su i slušale dobre savete, a druge? Da budemo iskreni, druge se nisu ni malo potrudile.

Zato, saznaj šta sve podrazumeva šminkanje očiju za početnike, kojih to 10 proizvoda moraš imati u kućnom neseseru i šta znači šminkanje očiju po koracima. Prati naša jednostavna uputstva i ubrzo ćeš zablistati poput najvećih svetskih lepotica.

Makeup biblija za početnike - šminkanje očiju korak po korak

1. Krejon

Neizbežan deo šminke, lako se nanosi i pomaže pri definisanju očiju. Vrlo zahvalan, jer u dva poteza oči postaju krupnije, lepše i upadljivije. Važno je da krejon bude mek i dobro razmaziv kako bi što lakše izvlačila linije. Veoma je praktičan, a greške pri isrctavanju se lako ispravljaju higijenskim štapićima. Manje je upaljiv od ajlajnera i jednostavniji za rukovanje. Crni krejon služi za postizanje bolje definicije, beli za efekat sjajnih i krupnih očiju, a šminkanje očiju smokey eyes za početnike, najbolje je izvesti smeđom olovkom, i senkama sličnih nijansi.

2. Ajlajner

Teže se nanosi od krejona, pa je potrebno malo prakse da se tehnika savlada. Osim toga, neophodna je i mirna ruka. Najbolje rešenje za početnike je tečni ajlajner sa što preciznijom iskošenom četkicom. Postoje i proizvodi koji osim sjajnih vodootpornih formula, sadrže i aplikatore za precizno iscrtavanje krila koji će ti maksimalno olakšati posao. Budi svesna oblika svojih očiju, kako bi u svakom trenutku znala gde da pozicioniraš krilo, jer kada je postavljeno previsoko, drastično može da promeni izgled očiju.

3. Palete senki

Minimalistički makeup idealan je za početnike, jer sa manjom količinom i neutralnijim bojama teško možeš pogrešiti. Kada koristiš bar dve nijanse senke kapci dobijaju dubinu. Redovno tresi četkicu da bi se oslobodila viška praha i kako se boje ne bi pomešale. Svetlije i sjajnije nijanse služe za isticanje konkretnih delova oka, dok su one tamnije rezervisane za konturisanje, ali i postizanje efekta dubine. Duž celog kapka, na mestu pregiba, apliciraj jednu boju. Svetliju nijansu nanesi na unutrašnju stranu kapka i sredinu, a tamniju na spoljašnji deo.

4. Maskara

Jedan do dva sloja biće sasvim dovoljni za potpunu transformaciju izgleda. Sigurni smo da ne želiš da vidiš posledice preterivanja - skorele slojeve maskare i gomilu grudvica koje vremenom spadaju sa trepavica i kvare opšti utisak. Osim toga, previše slojeva će učiniti da izgledaš mnogo starije. Ukloni višak proizvoda tako što ćeš kružim pokretima izvlačiti četkicu iz ambalaže. Trepavice maži od korena ka vrhu, neizmenično sa gornje, pa sa donje strane i lagano pomerajaj ruku levo-desno. Biraj one maskare koje ujedno daju i intenzivan volumen, ali i dužinu, jer će oči tako maksimalno doći do izražaja.

6. Uvijač za trepavice

Imaš previše ravne trepavice? Nije problem! Biće ti dovoljna samo tri poteza uvijačem - pri korenu, po sredini i na samom vrhu; obavezno blag stisak, i ne duže od 10 sekundi na svakoj od tri pozicije. Na kraju rasčešljaj trepavice, da bi uklonila eventualne grudvice od maskare.

5. Olovka ili gel za obrve

Obrve određuju “ram” tvog lica. Bez obzira da i koristiš olovku ili gel, zapamti da njihova boja mora biti za jednu do dve nijanse svetlija, ako si brineta, i isto toliko tamnija od tvoje kose, ako si plavuša. Posle bojenja očešljaj obrve kako bi izgledale uredno, ali i kako bi odstranila višak boje.

7. Hajlajter

Koristimo ga za naglašavanje određenih delova lica i za isticanje onog što je najlepše na nama. Prelamanje svetlosti na tačkama koje smo izabrali, učiniće da izgledamo blistavo i sveže, a kada ga naneseš tik ispod donje linije obrva, tvoj pogled će biti apsolutno neodoljiv, a oči besprekorno istaknute.

8. Korektor za podočnjake

Čak i mlade osobe muče muku sa podočnjacima. Kako bi neutralisala ljubičaste i teget tragove ispod očiju, pronađi adekvatan korektor u stiku. Ako su podočnjaci ljubičasti, biraj korektore žutih tonova, za modre podočnjake, najbolji su korektori narandžastih tonova.

9. Prajmer za senke

Ako ne želiš da se već par sati posle nanošenja boje razmažu, poželjno je da na kapke naneseš prajmer za senke. On će sprečiti neželjeno preslikavanje, a intenzivan pigment će se zadržati na kapcima sve dok ne dođe vreme za skidanje šminke. Osim u letnjem period, poželjno je nanositi ga i u svim specijalnim prilikama, jer pod uticajem toplote i znoja, proizvodi kojima smo šminkali oči, često hoće da “pobegnu”, naročito ako imaš masne kapke.

10. Četkice

Za nanošenje senki biće ti dovoljna jedna ravna, pljosnata četkica, i jedna sa širim dlačicama koju ćeš koristiti za blendanje.

Šminkanje očiju prema obliku

Bademaste oči su najzahvalnije za šminkanje. One su po pravilu simetrične, pa će bilo koja senka savršeno izgledati na ovakvim očima. Uvek koristi dve nijanse iste boje, tamniju za kraj, a svetliju za ostatak kapka. Da se ne bi videli prelazi, gledaj da sve bude besprekorno ublendano.

Okrugle oči “ne vole” šminkanje donjeg kapka, jer će se još više zaokrugliti. Trudi se da senkom pratiš prirodni oblik oka, odnosno liniju kapka. Izbegavaj naglašavanje krajeva, jer dramatičan cat eye baš i nije najbolje rešenje za tebe.

Oči na dole (tužne) prosto zahtevaju da pre senki naneseš olovku, ili još bolje ajlajner kako bi izvlačenjem krila na gore postigla efekat “podizanja”. Na sredinu kapka nanesi svetliju senku i blago je razmaži ka krajevima oka, što će dodatno otvoriti pogled

Male oči bi trebalo da izbegavaju tamne senke i kombinacije više boja kako ne bi još dodatno zatvorili pogled. Koristi svelte i što prirodnije nijanse.

Krupne oči “vole” tamne senke, naročito one mat.

Šta je sa pozicijom?

Osim oblika, važna je i pozicija, pa tako blizu postavljenim očima vizuelno povećaj razmak koristeći svetlu senku od unutrašnjeg ugla oka, sve do sredine kapka; a od sredine, ka slepoočnici nanesi tamniju senku. Razmaknute oči “radvoji” kontra postupkom - tamnija u unutrašnji ugao kapka, svetlija u spoljnji. 

Šminkanje očiju za početnike - ovo moraš znati!

Ako oblik oka određuje stil šminkanja, onda boja očiju određuje boju senke. Pogrešna nijansa u velikoj meri može da pokvari sveukupan utisak, a sigurni smo da ne bi volela da tvoj trud propadne zbog jedne “sitnice”.

Zato zapamti: tamnim očima pristaju skoro svi tonovi - zlatna, bronzana i zelena su uvek dobar izbor, ali i ljubičasta. Smeđe oči su stvorene za smaragdno zelenu i šampanj; zemljane, čokoladne tonove, ali i boju šljive. Bronzane i sedefaste senke, sjajno pristaju plavim očima, kao i one boje breskve, pastelno pink, naranđasta i srebrna. Ljubičasta i boja lavande, biće pun pogodak za zelenooke.

Pročitaj još: Nauči kako da kombinuješ boje u šminkanju

Za ovaj izgled preporučujemo

 • L'Oreal Paris Matte Signature Eyeliner

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Hyper Easy Pitch Black Eyeliner

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Brow Skinny Definer

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Brow Extension Deep Brown

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Instant Anti Age Eraser Honey

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup High Glass Illuminating Powder

  Poručite odmah
 • Urban Decay Eyeshadow Primer Potion

 • Urban Decay Naked Ultraviolet Palette

Povezane teme: šminka, senke za oči, ajlajner, oči, obrve, korektor, hajlajter, smoky eye, cat eye, prajmer, trepavice

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Važno je da izabereš pravi prajmer prema svom tipu kože, kako bi osetila sve benefite ovog cuvenog makeup proizvoda !

Isti makeup proizvodi pa tako i prajmeri za lice potpuno drugačije izgledaju na različitim tipovima kože, zato je važno da izabereš onaj pravi prema s...