Trajna šminka usana: za i protiv

Iako se trajna šminka usana neretko smatra pomodarstvom, ona zapravo predstavlja jedan od načina da korigujemo nedostatke i učinimo ih manje vidljivim. Bledunjave usne, naročito one nejasno definisanih ivica, dobiće jasniju konturu i željeni pigment, a tanka usta punoću. Ipak, pre nego što se odlučiš na ovakav korak, neophodno je da sagledaš širu sliku i jasno uvidiš sve prednoosti i mane ove korekcije.

 

Trajna šminka usana pre i posle

Mnogim ženama ritual ulepšavanja predstavlja svetinju, ali ima i onih kojima je svakodnevno šminknje veliki teret. Zbog toga se za permanentni makeup najčešće odlučuju osobe koje vole prirodan izgled i laganu šminku za prikrivanje mana. Proces mikropigmentacije označava unošenja pigmenta u epiderm, u ovom slučaju, epiderm usana. Glatka koža mnogo bolje prima boju, pa je pre svega neophodno uraditi dobar piling kako bi se uklonile izumrle ćelije. Nakon toga se olovkom crtaju konture, a potom radi pigmentacija. Tek kada se klijent saglasi sa novim izgledom – oblikom i bojom, prelazi se na realizaciju. Boja se pomoću specijalnog medicinskog aparata, laganim pokretima ruke unosi u gornji sloj epiderma i tu ostaje tri do pet godina, u zavisnosti od metode, starosti kože, metabolizma i vrste boje koja se koristi. Iako je tretman gotovo bezbolan, moguće je primeniti lokalni anestetik. Osećaj blage zategnutosti kože smatra se sasvim normalnom reakcijom i može potrajati par dana.

 

Sve što moraš znati

Tehnike mogu biti različite - od konturisanja, preko senčenja do rekonstrukcije usana, a za koju ćeš se opredeliti, isključivo zavisi od potreba i afiniteta. Mnogima je upravo senčenje favorit, jer se nepravilnosti lako eliminišu, nema posebno vidljivih tragova intervencije, pa sve izgleda dosta prirodno i skladno.

Da bi tako i ostalo, neophodno je izvesti dve korekcije u razmaku od 14 dana. Proces traje od 90 do 120 minuta, a korekcije oko sat. Pigmenti mogu biti organskog i neorganskog porekla. Kod prvih, boje su dosta jače i upadljivije, ali i osetljivije na svetlost i toplotu, pa brže blede, dok su drugi postojaniji.

Nega i mere opreza

Nega trajnog makeup-a najvažnija je desetak dana nakon tretmana. Po preporuci kozmetičara, na tretirano područje potrebno je redovno nanositi adekvatne kreme koji će sprečiti eventualno stvaranja infekcija, ali i pospešiti regeneraciju kože. 

U ovom periodu izbegavaj izlaganje suncu, agresivne preparate, odlazak u saunu ili na bazen. Obavezno koristi preparate sa zaštitnim faktorom kako bi pigmet na usnama što duže ostao postojan.

 

Ukoliko patiš od nekog hroničnog oboljenja ili stanja, obavezno se posavetuj sa lekarom pre nego što se odlučiš za postupak. Osobe sklone pojavi herpesa moraju znati da se trajna šminka usana tretira kao povreda kože, pa virus koji je i ovako prisutan u organizmu posle ovog tretmana lako može da se aktivira, čak i u većem obimu nego što je to uobičajeno.

Pigment koji unosimo u kožu smatra se vrstom implantata, zbog čega je neophodno da bude dermatološki ispitan. Tako ćeš izbeći neželjene reakcije, pre svega, alergije.

Trajna šminka usana cena

Cena nikada ne sme da bude presudna prilikom izbora salona, jer skuplje ne znači neminovno i bolje. Najvažnije je da se postupak izvodi u strogo higijenskim uslovima i to isključivo na mestima koja imaju sertifikat za pružanje konkretne usluge (one koja ti je potrebna); da su radne povšine i alat dezinfikovani, da je osoblje zaštićeno rukavicama i maskama za lice, da su igle namenjene za jednokratnu upotrebu, a da se boje ukapavaju u alat direktno.

 

Tri put meri, jednom seci - Trajna šminka usana iskustva

Rizik od infekcija uvek postoji, kako zbog nehigijenskih uslova u neproverenim salonima, tako i zbog neadekvatne nege posle tretmana.

Iako je paleta nijansi koje se mogu aplicirati na usne prilično široka, dobro razmisli sa kojom bojom na usnama bi volela da se budiš narednih par godina. Još bolje, razmisli da li takva boja uopšte postoji! Ipak, trendovi se brzo menjaju, a trajna šminka može predstavljati prilično ograničavajuću okolnost u tvom životu.

Ako misliš da se rizik ne isplati, igraj na sigurno! “Naoružaj” se omiljenim bojama tečnih, bullet, mat ili sjajnih karmina - šta god ti je srcu draže, i spremno dočekaj proleće!

Pročitaj još: Najbolji mat ruževi za 2019. godinu

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Maybelline New York x Puma SuperStay Matte Ink Lipstick Unstoppable

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Isabel Marant Smile Saint Germain Road

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Suede Matte Lipstick - Electroshock

  Poručite odmah
 • YSL Rouge Tatouage Couture

  Poručite odmah
 • Lancôme Matte Shaker Lipstick 272

  Poručite odmah
 • Maybelline New York x Puma SuperStay Matte Ink Lipstick Fearless

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Color Riche Shine High on Craze

  Poručite odmah
 • NYX Professional Makeup Powder Puff Lippie Crushing Hard

  Poručite odmah

Povezane teme: šminka, crveni karmin, formalna šminka, karmin, ruž, sjaj za usne, usne, trend, dnevna šminka, zimski trendovi, crveni ruž, Loreal Paris, Maybelline New York, zima, NYX, tehnika šminkanja, Maybelline x Puma

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Važno je da izabereš pravi prajmer prema svom tipu kože, kako bi osetila sve benefite ovog cuvenog makeup proizvoda !

Isti makeup proizvodi pa tako i prajmeri za lice potpuno drugačije izgledaju na različitim tipovima kože, zato je važno da izabereš onaj pravi prema s...