Vodič za pravilnu hidrataciju – prepoznaj simptome dehidrirane kože i kose!

Vodič za pravilnu hidrataciju – prepoznaj simptome dehidrirane kože i kose!

Ukoliko znamo da je hidratacija važna za naše zdravlje – zašto je shvatamo olako? Naše telo se sastoji od čak 72.8% vode, stoga redovno hidriranje kože, kose i celokupnog organizma treba da postane imperativ naše svakodnevne beauty rutine! Istina, trudimo se da unesemo onih čuvenih 2l tečnosti dnevno, ali pravilna hidratacija podrazumeva mnogo više od toga.

“Naše telo sastoji se od čak 72.8% vode!”

Ovaj vodič će ti pomoći da shvatiš značaj pravilne hidratacije sa aspekta nege i otkriješ jednostavne načine da održiš vodeni balans u svojoj beauty rutini.  

Pre svega… šta je dehidratacija?

Pravilna hidratacija doprinosi održavanju vitke linije, očuvanju elastičnosti kože, sjaja kose, kao i našoj poletnosti i energiji. Međutim, nedovoljno unošenje tečnosti može da izazove stanje koje se zove akutna dehidratacija. Iako se simptomi dehidratacije razlikuju u zavisnosti od težine slučaja, ona se najčešće prepoznaje po suvoći usana, glavobolji, osećaju bezvoljnosti, gubitka motivacije i premora. Dehidratacija, između ostalog, ostavlja posledice i na naš fizički izled, tačnije izgled kože lica i tela, ali i kose.

Hidrirana koža je lepa koža

Ukoliko tvoju kožu karakteriše neprijatan osećaj zatezanja i peckanja, nedostatak sjaja i bledilo, najverovatnije je dehidrirana. Kao takva, koža više ne ispunjava svoju zaštitnu barijernu funkciju, što znači da je lako podložna upalnim procesima (pojava akni i crvenila), kao i negativnom uticaju spoljašnjih stresora. Dobra vest jeste da je dehidratacija kože privremeni i rešiv problem – samo je potrebno da je pravilno i dovoljno hidriramo.

Razlika između dehidrirane i suve kože

Dehidratacija označava stanje kože, dok je suva koža tip kože. To znači da, ukoliko se neprimereno neguje, svaki tip kože (suva, masna, kombinovana, osetljiva, normalna) može postati dehidriran.

“Dehidriranoj koži nedostaje voda,
dok suvoj koži nedostaju prirodne masnoće.”

Dehidrirana koža je koža kojoj nedostaje voda ili ona koja ima smanjenu sposobnost zadržavanja vode. Suva koža izgledom podseća na dehidriranu, ali postoji ključna razlika – suvu kožu karakteriše nedostatak žlezda koje proizvode prirodne masnoće na koži.

I kosi je potrebna hidratacija!

Najuočljiviji simptomi dehidrirane kose su beživotna kosa bez sjaja, koja je istovremeno kruta i gruba na dodir. Vlasi kojima nedostaje hidratacija nemaju odgovarajući obim, pokretljivost i gipkost, zbog čega kosa poprima umoran i oštećen izgled. Da li to znači da je dehidrirana kosa isto što i suva kosa? Odgovor je ne, jer dehidrirana kosa ne mora nužno biti i suva.

Vodič za pravilnu hidrataciju – prepoznaj simptome dehidrirane kože i kose!

Razlika između dehidrirane i suve kose

Iako se ova dva termina ponekad koriste kao sinonimi, suvoća i dehidriranost su, zapravo, dva različita problema kose. Dehidrirana kosa je prvi znak upozorenja pred fazu zaista suve i oštećene kose.

“Dehidrirana kosa nije nužno suva!”

Sa druge strane, suva kosa je najčešće posledica nedovoljne hidratacije, mehaničkih oštećenja, kao i faktora iz okruženja – preteranog izlaganja hemikalijama (kao što su tretmani za ispravljanje kose), bojama za kosu i visokim temperaturama prilikom stilizovanja.

Razlika je i u oporavku! Dok oporavak suve kose može da zahteva intenzivne tretmane aminokiselinama, ceramidima ili keratinom, dehidriranoj kosi je samo potrebna hidratantna nega i zaštita kako bi vratila svoju gipkost, mekoću i sjaj.

3-2-1… vreme je za hidrataciju!

Hidratacija ima važnu preventivnu ulogu, kako za dobrobit celokupnog organizma, tako i za zaštitu kože i kose. Stoga, naša preporuka je da pored unošenja dovoljno tečnosti (voda, čaj, prirodni sokovi), primenjuješ sledeće skincare i haircare savete.

Saveti za pravilnu hidrataciju kože

 • Ako tvoja koža žudi za većom hidratacijom, ne možeš pogrešiti ako se odlučiš za serum sa hijaluronskom kiselinom.
 • Nanošenje maski za lice je odličan način da neguješ i dodatno hidriraš svoju kožu lica. Trudi se da primenjuješ ovu opuštajuću selfcare rutinu bar 2 puta nedeljno.
 • Izbegavaj tuširanje vrelom vodom, jer dugi i topli tuševi skidaju vlagu sa kože, ostavljajući osećaj zategnutosti. Ne zaboravi da hidratantni losion za telo naneseš ubrzo nakon tuširanja, dok je koža još mokra.
 • Kada u toku dana osetiš potrebu za hidratacijom kože lica, ali ne želiš da poremetiš šminku, koristi hidratantni mist za lice za instant boost.
 • Jedna stvar koju nikako ne treba da preskočiš – nanošenje noćne kreme za lice pred spavanje. Stavljamo naglasak na reč noćne, jer ove kreme imaju bogatiji sastav od dnevnih krema, stoga bolje zadržavaju vlažnost kože.

Saveti za pravilnu hidrataciju kose

 • Kada biraš šampon za kosu, neka to bude šampon za dubinsku hidrataciju koji u svom sastavu sadrži hijaluronsku kiselinu.
 • Ne preskači regenerator, jer jedna od njegovih uloga jeste da zadrži vlagu dlake. Zapamti, regenerator se nanosi samo na krajeve (jer su oni po pravilu najoštećeniji), dok se izbegava njegovo nanošenje direktno na kožu glave.
 • Za dodatnu hidrataciju, nanesi masku za kosu 1-2 puta nedeljno od korena do vrha dlake. Maska za kosu prodire duboko u strukturu kose sve do folikula, hidrira i hrani kosu vitaminima i mineralima.
 • Kako bi se održala hidratantnost kose, važno je da je zaštitiš od spoljašnjih uticaja i posledica stilizovanja koristeći hidratantni sprej i/ili serum za kosu.
 • Ne zaboravi, koža glave je takođe koža i potrebno je da se pravilno neguje kako bi ostala hidrirana. Zato, u svoju haircare rutinu uvrsti piling vlasišta kako bi omogućila ostalim proizvodima za negu kose da efektnije deluju.

Ovi saveti se lako inkorporiraju u svaku beauty rutinu, a njihova redovna primena će doprineti oporavku kože, odnosno kose – probaj, nemaš šta da izgubiš.

Pročitaj još: Sedam koraka za pravilno nanošenje tečnog pudera

Za ovaj izgled preporučujemo

 • L'Oréal Paris Revitalift Filler Hyaluron Serum

  Poručite odmah
 • Garnier Moisture + Aqua Bomb Tissue Mask

  Poručite odmah
 • Mixa Hyalurogel Intensive Hydrating Milk

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Revitalift Filler Anti-Age Night Cream

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Elseve Total Repair 5 Repairing Shampoo

  Poručite odmah
 • Garnier Fructis Hair Food Aloe Vera Hydrating Hair Mask

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Elseve Oil Luxury Double Elixir Hair Spray

  Poručite odmah
 • Kérastase Scrub Apaisant Soothing Scalp Scrub

  Poručite odmah

Povezane teme: zaštita kože, dnevna rutina, kosa, nega lica, nega kože, šampon za kosu, hidriranje kože, nega kose, beauty rutina

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Haircare trikovi: Ovo su najbolji saveti za pravilnu negu kose!

Kada pomislimo na negu kose, uglavnom nemamo jasne smernice kako treba da brinemo o njoj. Zato, donosimo savete koji će rešiti sve tvoje nedoumice...