Adekvatna nega ruku nakon učestalog pranja

Iako se u poslednje vreme pravilno i redovno pranje ruku povezuje samo sa sprečavanjem širenja virusa Korona, pranje ruku je oduvek predstavljalo najbitniju preventivnu meru i najjednostavniji i najefektniji način sprečavanja širenja mnogih zaraznih bolesti, kao što su grip, prehlade, zarazne žutice i druge bolesti. Zato je važno da saznaš, usvojiš i nastaviš da primenjuješ sva pravila vezana za pranje, dezinfekciju i negu ruku koje ćeš pročitati u nastavku.

 

Redovno i pravilno pranje ruku

Najveći broj bolesti se širi putem prljavih ruku. Rukama na više različitih načina možeš uneti potencijalne uzročnike bolesti, i to dodirivanjem usta, nosa, sluzokože oka, neke otvorene ranice ili oštećenja na koži. Pored toga, nečistim ili već kontaminiranim rukama možeš preneti iste te uzročnike bolesti i na hranu.

Redovno i pravilno pranje ruku sa odgovarajućom negom ruku nakon pranja je najbitniji način prevencije koji treba da uvedeš u svoju dnevnu rutinu. Ruke se ne peru samo kada su vidno prljave, već ih moraš prati i pre i posle određenih radnji.

 

Pre

Peri ruke pre jela i pripreme hrane, dojenja ili hranjenja deteta ili bilo kakvih aktivnosti sa decom (naročito novorođenčetom), pre dodirivanja usta, nosa ili očiju kao i kontakta sa bolesnom osobom.

Posle

Peri ruke posle jela ili pripreme hrane, posle upotrebe toaleta, brisanja nosa, kašljanja ili kijanja, posle kontakata sa obolelom osobom, posle menjanja pelena, kao i posle povrtaka u kuću nakon izlaska, iznošenja đubreta i slično.

Pravilni postupak higijenskog pranja ruku

Pre početka pranja ruku skini prstenje, narukvicu i sat ako ih nosiš (bez obzira da li se radi o zlatu, srebru ili bižuteriji), a zatim pokvasi ruke pod mlakim mlazom vode i izbegavaj previše vruću ili vrelu vodu jer ti ona može oštetiti kožu.

Najbolje je da koristiš antibakterijski tečni sapun, ali ako više voliš da koristiš onaj u čvrstom stanju samo vodi računa da ga uvek posle korišćenja dobro ispereš i čuvaš na podlozi gde će biti suv. Dobro nasapunjaj i istraljaj ruke u trajanju od 20-30 sekundi, pazeći da obuhvatiš celu površunu ruku (dlan, nadlanicu, kožu između prstiju i područje ispod noktiju).

 

Dobro isperi ruke i osuši ih. Najbolje je da sušiš ruke pomoću jednokratnih papirnih ubrusa. Ako već više voliš da koristiš peškir, onda se samo potrudi da taj isti peškir ne koristiš i za lice i da ga često menjaš.

Dezinfekcija ruku

Dezinfekcija ruku pomoću dezinfekcionih sredstava na bazi etil-alkohola ili izopropanola, poželjna je nakon pranja ruku, ali i u onim uslovima u svakodnevnom životu, kada nam sapun i voda nisu dostupni ili nisu u tom momentu u našoj blizini.  Međutim, pripazi sa njima i obrati pažnju na to koji koristiš jer je moguće da ti neka od dezinfekcionih sredstava dodatno iziritiraju kožu.

Adekvatna nega ruku

Ruke su nakon učestalog pranja i upotrebe dezinfekcionih sredstava znatno suvlje, hrapavije i perutaju se a ponekad se desi da i svrbe i bole. Zato je neophodno da ih nakon svakog pranja hidriraš pomoću obnavljajućih krema za ruke, koje sadrže umirujuće i regenerišuće sastojke.

Neki od tih regenerišućih sastojaka su ulje avokada, susama i eukaliptusa koje možeš pronaći u pojedinim kremama koje su namenjene za izuzetno suvu kožu. Ovi sastojci pomažu oporavak i zaštitu kože koja je izuzetno suva, omekšavaju je i hrane.

Pored njih ti preporučujemo i upotrebu krema koje sadrže glicerin i niacinamid, koji će umiriti i obnoviti zaštitnu barijeru kože i stvoriti nevidljivi zaštitini sloj od pranja i trenja, kao i da ukoliko već imaš suvu i ispucalu ruku isprobaš kreme koje sadrže javorov sok koji je poznat po svojim lekovitim dejstvima.

 

Najbitnije od svega prilikom odabira krema za ruke jeste da ti one prijaju, ali i da vidiš njihov pozitivni efekat na svojoj koži. Zato ti savetujemo da klikom na sliku proizvoda ispod teksta poručiš neku od ovih najkvalitetnijih krema za ruke koje će ti sigurno prijati i koje su izuzetno efikasne.

Pročitaj još: Fluid za lice i njegove tajne

Za ovaj izgled preporučujemo

  • Mixa Intensive Care Dry Skin

    Poručite odmah
  • Garnier Intensive Care Repairing

    Poručite odmah
  • La Roche-Posay Cicaplast Mains

    Poručite odmah
  • Kiehl's Ultimate Strenght Hand Salve

Povezane teme: nega, zaštita kože, dnevna rutina, večernja rutina, osetljiva koža, La Roche-Posay , Garnier, Mixa, Kiehl's

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Kako da prepoznaš puder koji će odgovarati potrebama tvoje kože?

Puder makeup proizvod koji se bira pažljivo, evo kako da izabereš onaj koji odgovra potrebama tvoje kože...