Adekvatna nega ruku nakon učestalog pranja

Iako se u poslednje vreme pravilno i redovno pranje ruku povezuje samo sa sprečavanjem širenja virusa Korona, pranje ruku je oduvek predstavljalo najbitniju preventivnu meru i najjednostavniji i najefektniji način sprečavanja širenja mnogih zaraznih bolesti, kao što su grip, prehlade, zarazne žutice i druge bolesti. Zato je važno da saznaš, usvojiš i nastaviš da primenjuješ sva pravila vezana za pranje, dezinfekciju i negu ruku koje ćeš pročitati u nastavku.

 

Redovno i pravilno pranje ruku

Najveći broj bolesti se širi putem prljavih ruku. Rukama na više različitih načina možeš uneti potencijalne uzročnike bolesti, i to dodirivanjem usta, nosa, sluzokože oka, neke otvorene ranice ili oštećenja na koži. Pored toga, nečistim ili već kontaminiranim rukama možeš preneti iste te uzročnike bolesti i na hranu.

Redovno i pravilno pranje ruku sa odgovarajućom negom ruku nakon pranja je najbitniji način prevencije koji treba da uvedeš u svoju dnevnu rutinu. Ruke se ne peru samo kada su vidno prljave, već ih moraš prati i pre i posle određenih radnji.

 

Pre

Peri ruke pre jela i pripreme hrane, dojenja ili hranjenja deteta ili bilo kakvih aktivnosti sa decom (naročito novorođenčetom), pre dodirivanja usta, nosa ili očiju kao i kontakta sa bolesnom osobom.

Posle

Peri ruke posle jela ili pripreme hrane, posle upotrebe toaleta, brisanja nosa, kašljanja ili kijanja, posle kontakata sa obolelom osobom, posle menjanja pelena, kao i posle povrtaka u kuću nakon izlaska, iznošenja đubreta i slično.

Pravilni postupak higijenskog pranja ruku

Pre početka pranja ruku skini prstenje, narukvicu i sat ako ih nosiš (bez obzira da li se radi o zlatu, srebru ili bižuteriji), a zatim pokvasi ruke pod mlakim mlazom vode i izbegavaj previše vruću ili vrelu vodu jer ti ona može oštetiti kožu.

Najbolje je da koristiš antibakterijski tečni sapun, ali ako više voliš da koristiš onaj u čvrstom stanju samo vodi računa da ga uvek posle korišćenja dobro ispereš i čuvaš na podlozi gde će biti suv. Dobro nasapunjaj i istraljaj ruke u trajanju od 20-30 sekundi, pazeći da obuhvatiš celu površunu ruku (dlan, nadlanicu, kožu između prstiju i područje ispod noktiju).

 

Dobro isperi ruke i osuši ih. Najbolje je da sušiš ruke pomoću jednokratnih papirnih ubrusa. Ako već više voliš da koristiš peškir, onda se samo potrudi da taj isti peškir ne koristiš i za lice i da ga često menjaš.

Dezinfekcija ruku

Dezinfekcija ruku pomoću dezinfekcionih sredstava na bazi etil-alkohola ili izopropanola, poželjna je nakon pranja ruku, ali i u onim uslovima u svakodnevnom životu, kada nam sapun i voda nisu dostupni ili nisu u tom momentu u našoj blizini.  Međutim, pripazi sa njima i obrati pažnju na to koji koristiš jer je moguće da ti neka od dezinfekcionih sredstava dodatno iziritiraju kožu.

Adekvatna nega ruku

Ruke su nakon učestalog pranja i upotrebe dezinfekcionih sredstava znatno suvlje, hrapavije i perutaju se a ponekad se desi da i svrbe i bole. Zato je neophodno da ih nakon svakog pranja hidriraš pomoću obnavljajućih krema za ruke, koje sadrže umirujuće i regenerišuće sastojke.

Neki od tih regenerišućih sastojaka su ulje avokada, susama i eukaliptusa koje možeš pronaći u pojedinim kremama koje su namenjene za izuzetno suvu kožu. Ovi sastojci pomažu oporavak i zaštitu kože koja je izuzetno suva, omekšavaju je i hrane.

Pored njih ti preporučujemo i upotrebu krema koje sadrže glicerin i niacinamid, koji će umiriti i obnoviti zaštitnu barijeru kože i stvoriti nevidljivi zaštitini sloj od pranja i trenja, kao i da ukoliko već imaš suvu i ispucalu ruku isprobaš kreme koje sadrže javorov sok koji je poznat po svojim lekovitim dejstvima.

 

Najbitnije od svega prilikom odabira krema za ruke jeste da ti one prijaju, ali i da vidiš njihov pozitivni efekat na svojoj koži. Zato ti savetujemo da klikom na sliku proizvoda ispod teksta poručiš neku od ovih najkvalitetnijih krema za ruke koje će ti sigurno prijati i koje su izuzetno efikasne.

Pročitaj još: Fluid za lice i njegove tajne

Za ovaj izgled preporučujemo

  • Mixa Intensive Care Dry Skin

    Poručite odmah
  • Garnier Intensive Care Repairing

    Poručite odmah
  • La Roche-Posay Cicaplast Mains

    Poručite odmah
  • Kiehl's Ultimate Strenght Hand Salve

Povezane teme: nega, zaštita kože, dnevna rutina, večernja rutina, osetljiva koža, La Roche-Posay , Garnier, Mixa, Kiehl's

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Kako da ti nokti izgledaju negovano i lepo posle leta? Tajna je u nezi i novom nail trendu!

Sigurno si primetila kad se vratiš sa mora da ti nokti više pucaju, lome se i listaju. Da bi ti nokti izgledali negovano i lepo otkrivamo ti tajnu neg...