Botoks i hijaluronski fileri: sve što ste ikada želeli da znate

Osim mudrosti, sa godinama neminovno stižu i bore, koža postaje sve opuštenija, a odraz u ogledalu nam se sve manje sviđa. Upravo su to razlozi zbog kojih mnogi od nas traže spas u botoksu. A šta zapravo znamo o ovoj i sličnim estetskim procedurama?

 

Šta je botoks

Botoks je neurotoksin koji se dobija iz bakterije “Clostridium botulinum”. Hrana kontaminirana ovom bakterijom može da dovede do parallize, pa čak i smrti, ali adekvatna farmakološka obrada i niska koncentracija otrova već neko vreme služi u medicinske i estetske svrhe, kao terpija za najrazličitija neurološka i oftalmološka oboljenja, za lečenje migrene, ali i kao anti-age tretman.

Mala količina botoksa injekcijom se ubrizgava na tačno određena mesta na licu gde želimo da postignemo efekat zatezanja. Supstanca blokira nerve koji prestaju da šalju signal mišićima da se grče i samim tim eliminiše sitne, a značajno umanjuje duboke bore. Efekat u proseku traje oko 4 meseca, a ubrizgavanje svega nekoliko minuta.  

 

Botoks iskustva - učini sve da smanjiš rizik

Iako dermatolozi tvrde da se umerenom količinom postiže maksimalno prirodan i podmlađen izgled, nije sve baš tako bajkovito kao što kažu. Koliko ti se samo puta desilo da na televiziji, Instagramu ili na ulici vidiš “rezultat” koji ne samo da nije privlačan, već je efekat potpuno suprotan od željenog.  Zapamti da imaš samo jedno lice i da moraš učiniti sve da ga sačuvaš. Zato, ukoliko se odlučiš za ovaj, možda i najpoznatiji tretman estetske medicine, budi sigurna da si na pravom mestu i u pravim rukama. Stručan tim dermatologa, kontrolisani uslovi, sterilna oprema, adekvatna doza, proveren proizvođač i tačno određene tačke na licu u koje se ubrizgava sadržaj injekcije, preduslov su za uspešnu realizaciju botoksa lica.

Hijaluronski fileri

Tonus lica posle tridesete opada, proizvodimo manje kolagena, što za posledicu ima i manjak elastičnosti. Bore prvo postaju vidljive na području oko očiju i oko usana i upravo fileri hijaluronske kiseline najbrže mogu da vrate koži mladalački sjaj, da je učine zategnutom, glatkom i bez bora. Hijaluronski fileri su drugi najčešće korišćen anti-age tretman. To su polisaharidi koji se proizvode u laboratorijama, a kako je hijaluron prirodni sastojak kože i fileri se prirodno ponašaju u telu.

Tretmani se razlikuju po kvalitetu filera (u zavisnosti od proizvođača), stručnosti lekara, ali i ceni. Svaki filer ima svoju gustinu i tačno određenu namenu, pa tako jedne koristimo za uvećanje usana, konturisanje, zatezanje kapaka, podizanje jagodicam “peglanje” bora na licu i vratu, preoblikovanje nosa, brade i slično.

 

Kao i u prethodnom slučaju, nekvalifikovani kadar i nekvalitetni materijali (koji drastično smanjuju cenu tretmana), predstavljaju najveći rizik od komplikacija i mogu biti velika opasnost po zdravlje.

Tri put meri, jednom seci

Pravovremena, pravilna i redovna nega kože lica – tri ključna pravila kojima ne samo što produžavamo mladalački izgled, već i u potpunosti možemo da izbegnemo ubrizgavanje botoksa i filera. Formule kozmetičkih preparata, a pre svega namenskih anti-age krema i seruma, nikad brže i nikad lakše obezbeđuju licu elastičnost, glatkoću i blistav izgled bez bora. Ukoliko počneš da ih koristiš na vreme i ako su prilagođeni tvom tipu kože, efekat regeneracije je zagarantovan i neće biti potrebe za ubrizgavanjem “otrova” u lice. Na kraju krajeva, uštedećeš i solidnu količinu novca koju ćeš moći pametnije da iskoristiš.

Pročitaj još: Trajna šminka usana: za i protiv

Za ovaj izgled preporučujemo

 • L'Oréal Paris Revitalift Filler

  Poručite odmah
 • Garnier Hyaluronic Aloe Jelly

  Poručite odmah
 • Vichy Slow Age

  Poručite odmah
 • La Roche-Posay Redermic R

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Revitalift Cicacrem Night

  Poručite odmah
 • Vichy Normaderm Anti-Aging Anti-Imperfection Resurfacing Care

  Poručite odmah
 • La Roche-Posay Hyalu B5 Serum

  Poručite odmah
 • Mixa Hyalurogel Night

  Poručite odmah

Povezane teme: nega, anti-age, zaštita kože, proleće, osetljiva koža, La Roche-Posay , Vichy, krema za lice, vitamin C, nega lica, retinol, Garnier, Mixa, estetska hirurgija

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Zaštiti se od sunca po izlasku iz kuće

Važno je da tokom letnjeg perioda umeš da prepoznaš koliko je tvoja koža osetljiva na sunce I da joj pružiš svu adekvatnu negu, kako bi je zaštitila....