Hijaluron: Sve što ste ikada želeli da znate

Poslednjih godina u bjuti industriji stalno se spominje hijaluron, odnosno hijaluronska kiselina. Pa ne čudi što je hijaluron svoje mesto pronašao u anti-age kremama, serumima za negu kože, maskama za lice, makeup proizvodima, pa i u proizvodima za čišćenje lica.

Sigurno znaš da hijaluron ima veze sa negom kože, ali verujemo da imaš veliki broj nedoumica vezan za hijaluronsku kiselinu i njene anti-aging moći. Zato smo za tebe spremili sve činjenice o hijaluronu koje bi mogle da ti padnu na pamet!

Šta je to hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina je supstanca prirodno prisutna u našem telu čija je osnovna karakteristika da obezbedi koži nephodnu vlažnost. Na samom početku života, naše telo sadrži najveću koncentraciju hijalurona, koja sa godinama opada. Zbog toga je bebina koža savršeno meka, a kako godine odmiču, sve više gubi vlažnost i elastičnost. Srećom, zahvaljujući proizvodima za negu kože, moguće je nadoknaditi ovu supstancu, koja je jedna od najodgovornijih za mladalački izgled kože. Osim u kozmetičkoj industriji, hijaluronska kiselina koristi se i u medicini, i može da bude lekovita za mnoga oboljenja.

Zašto je hijaluronska kiselina toliko efikasna?

Moć hijaluronske kiseline leži u njenoj sposobnosti da sakuplja vlagu, i to čak do hiljadu puta više od svoje težine. Baš kao što sunđer upija vodu, tako i hijaluron ima sposobnost zadržavanja vode, do šest litara po gramu, zbog čega je koža elastična, mekana, hidrirana i čvrsta kada je mlada. Hijaluron je magnet za vlagu i zbog toga je esencijalni sastojak krema protiv starenja.

Kada treba početi sa korišćenjem hijaluronske kiseline?

Uobičajena je zabluda da su proizvodi sa hijaluronom namenjeni isključivo zreloj koži. Kako tvoja koža počinje da gubi zalihe hijalurona još u detinjstvu, tako bi trebalo što pre da ga nadoknadiš – već u dvadesetim godinama. Kreme sa hijaluronom pomoći će tvojoj koži da ostane elastična, hidrirana, sveža i mlada.

Da li postoji više tipova hijaluronske kiseline?

Da, postoji više tipova hijaluronskih kiselina u našem organizmu, a ono što bi trebalo da znaš jesta da su za zdravlje kože najvažnija dva tipa - visoko molekularna - makro hijaluronska kiselina i mikro hijaluronska kiselina. Visoko molekularna kiselina pomaže u hidrataciji i zaglađivanju kože, dok mikro hijaluronska kiselina prodire do epidermisa kože i vraća joj jedrinu.

Da li su kreme sa hijaluronskom kiselinom efektne kao hijaluronski fileri?

Razlika između filera i krema za lice je ogromna. Hijaluronski fileri se dermatološkim procedurama ubrizgavaju direktno u dermis, menjajući izgled dela gde su ubrizgani, ulazeći tako ispod prvog sloja kože (epidermisa) i samim tim u krvotok organizma. Međutim, dejstvo filera je kratotrajno i mora se ponavljati, a hijaluronski fileri su mnogo skuplji i od najkvalitetnije kreme sa hijaluronom. Pored toga, svaka intervencija sa sobom nosi rizik, pa je mnogo bezbednije da se opredeliš za kreme sa hijaluronskom kiselinom koje ćeš redovno nanositi i na taj način se boriti sa borama i starenjem.

 

Da li smem stalno da koristim proizvode sa hijaluronom?

Kada počneš da koristiš proizvode sa hijaluronom, nema ograničenja. Koristi ih svaki dan, ujutru i uveče, kako bi efekat bio što bolji, ali budi pažljiva da izabereš proizvode koji su pogodni za tvoj tip kože. Takođe, vodi računa da ne preskačeš svoju bjuti rutinu, naročito uveče. Mnoge od nas su ponekad previše umorne pred spavanje, pa nam se detaljno čišćenje lica i nanošenje proizvoda za negu čini kao večnost, ali tih desetak minuta mogu da znače mnogo za lepotu i mladost kože.

Koliko dugo treba čekati na rezultate korišćenja hijalurona?

Kreme sa hijaluronskom kiselinom mogu dati rezultate gotovo trenutno, ali samo kada je u pitanju površinski deo kože. Dakle, skoro instantno možeš očekivati efekat svežine i blistavosti. Međutim, kako bi hijaluron delovao na dublje delove kože, potrebno je vreme, a moraš biti strpljiva. Koristi proizvode sa hijaluronom svakodnevno i efekat će vremenom biti vidljiv.

Da li se hijaluron može uneti hranom?

Postoji hrana bogata hijaluronskom kiselinom, kao što je soja, citrusno voće, krompir ili spanać, ali iako u svoju ishranu uvrstiš ove namirnice, na tvojoj koži se neće videti uočljive promene, kao kada bi koristila proizvode za negu kože sa hijaluronom. Zbog toga u bjuti rutinu uvrsti makar jedan proizvod koji sadrži hijaluronsku kiselinu i tvoja koža će zadržati mladalački izgled.

Koji proizvod da isprobam?

Kako ne bi previše lutala i tražila proizvod koji ti odgovara, mi ti preporučujemo da isprobaš najnoviji proizvod za negu kože brenda L’Oréal Paris, Hyaluron Specialist, hidratantnu kremu koja će vratiti volume tvojoj koži i intenzivno je hidrirati. Ovaj proizvod sadrži dve vrste hijaluronske kiseline - visoko-molekularnu hijaluronsku kiselinu koja umanjuje bore, kao i mikro hijaluronsku kiselinu koja koži vraća vlagu. Osim toga, Hyaluron Specialist dnevna krema sadrži zaštitni faktor – SPF 20, pa će tvoja koža biti i zaštićena od sunca. Zbog toga, nakon što počneš sa korišćenjem Hyaluron Specialist-a, odmah ćeš primetiti da je tvoja koža svežija i blistavija, a nakon tri nedelje možeš očekivati vidno umanjene bore, kao i hidriranu kožu kojoj je vraćena punoća.

Da li smo rešili sve tvoje nedoumice vezane za hijaluron? Podeli sa nama u komentarima!

Pročitaj još: Zašto izabrati tečni puder obogaćen hijaluronskom kiselinom?

Za ovaj izgled preporučujemo

 • L'Oréal Paris Hyaluron Specialist Day

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Hyaluron Specialist Night

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Hyaluron Specialist Eye Cream

  Poručite odmah
 • L'Oreal Paris Hyaluron Specialist Micellar Water

  Poručite odmah
 • L'Oreal Paris Hyaluron Specialist Gel Wash

  Poručite odmah
 • L’Oreal Paris Revitalift Filler Hyaluron Serum

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris True Match 2N

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Hyaluron Specialist Replumping Moisturizing Mask

  Poručite odmah

Povezane teme: nega, anti-age, dnevna rutina, Loreal Paris, krema za lice, nega lica, hijaluronska kiselina, nega kože, hijaluron

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Da li znaš pravu razliku izmedju iluminatora I hajlajtera?

Pre nego što ti otkrijemo sve benefite hajlajtera i iluminatora, važno je da razešimo glavnu misteriju, a to je da ova dva proizvoda nisu isto...