Masna koža lica: Top 5 trikova za negu

Masna koža lica je vrlo uočljiva i očigledna, a pored toga ona je i podložnija problematičnim promenama kao što su krupne pore, zadebljana koža, bubuljice, mitiseri i najupornije akne. Ovakva koža očito nije lepa na oko i ukoliko imaš masnu kožu, nažalost, na tvom licu se verovatno i oslikava preterani sjaj na centralnom području - na nosu i  čelu. Ako spadaš u one koje muči i vrlo često frustrira masna koža lica onda bi trebalo da znaš i kako pravilno da je neguješ.

Masna koža lica: Top 5 trikova za negu

Zašto nastaje masna koža?

Masna koža nastaje zbog preteranog lučenja sebuma lojnih žlezda. Sam proces lučenja sebuma je prirodan i može biti predisponiran genetskim ili nekim drugim faktorima. Do preteranog lučenja sebuma može doći ukoliko imaš hormonskih problema, neuravnoteženo se hraniš i naravno, ukoliko ne vodiš računa o redovnoj higijeni lica.

Nega masne kože lica

1.Koristi posebne preparate za čišćenje lica

Čišćenje lica, a naročito masne kože zahteva posebnu pažnju. Kao što jedan puder ne odovara svakom tonu kože, tako se i sredstva za čišćenje i negu lica moraju prilagoditi tvom tipu kože. Pre nego što se odlučiš za kupovinu prvog proizvoda za lice koji ti padne pod ruku, prvo i obavezno moraš da se uveriš da je namenjen isključivo samo za masnu i problematičnu kožu. Preparati za tvoju kožu ne bi trebalo da budu agresivni, pa dermatolozi preporučuju da ukoliko imaš masnu kožu lica i bubuljice koristiš micelarnu vodu ili mleka za čišćenje koja se ispiraju vodom i ne isušuju kožu.

Masna koža lica Top 5 trikova za negu

2. Koliko često trebaš prati lice ako imaš masnu kožu?

Higijena za masnu kožu lica se takođe razlikuje u odnosu na negu drugih tipova kože. Ako misliš da ćeš se rešiti suvišne masnoće na licu učestalim pranjem lica onda grešiš! Možda će to češće pranje lica privremeno učiniti da ti koža manje sija, ali veruj nam da ćeš na taj način sebi samo napraviti dugoročni problem i sve pogoršati još više. Preterano uklanjanje masnoće sa lica samo će izazvati kontra efekat i lojne žlezde će pokušavatu da nadoknade uklonjenu masnoću, pa će se lučenje sebuma samo još povećati. Kožu bi trebalo da čistiš nežno i to uveče.

Masna koža lica Top 5 trikova za negu

3. Hidratacija je bitna i kada imaš masnu kožu!

Ako si mislila da masnoj koži nije potrebna dodatna hidratacija jer je dodatno masna i zbog toga si preskakala upotrebu hidratantne kreme, onda si grešila. Ovo je jedna od najvećih i najčešćih zabluda u vezi masne kože. Masna koža često postae ljuspasta na površini što ponekada uzrokuje dermatitis, zato je neophodno da koristiš hidratantnu kremu za masno lice i to sa mat formulom.

Masna koža lica: Top 5 trikova za negu

4. Koristi odgovarajuću šminku  

Mada ti ne preporučujemo da se često šminkaš ukoliko imaš masnu kožu, bilo bi dobro da ukoliko se ipak opredeliš za šminkanje, koristiš samo puder za masnu kožu. Oni puderi koji pružaju dugotrajan mat efekat i čine kožu glatkom, svilenkastom i mekom su najbolji tečni puderi za masnu kožu lica. Pošto masna koža ima krupne pore, ne preporučujemo ti upotrebu pudera u kamenu jer će on samo dodatno začepiti tvoje pore, što će kasnije rezultirati nastankom bubuljica.

Masna koža lica: Top 5 trikova za negu

5. Značaj cinka za negu masne kože

Cink ima izuzetno važnu ulogu u tvom organizmu i neophodan je za njegovo normalno funkcionisanje. On takođe ima i značajnu ulogu u razvoju imunog sistema, kao i zarastanju rana.

Da li si znala da je Cink jedan od najčešćih mineralnih sastojaka u preparatima za negu kože?

Cink smanjuje broj bakterija koje prouzrokuju akne i suzbija zapaljenja na koži. On takođe ima i uticaj na prekomerno umnožavanje posebnih ćelija kože koje dovode do nastanka mitisera. Cink uklanja masnoće odnosno višak sebuma na koži, otvara pore i eliminiše crvenilo na koži. Zbog svih ovih benefita cinka za tvoju kožu predlažemo ti da koristiš proizvode za negu kože koji ga sadrže.

Masna koža lica: Top 5 trikova za negu

Nadamo se da su ti ovi saveti pomogli i da ćeš se od sada lakše boriti sa poblematičnom i masnom kožom.

Pročitaj još: Priprema kože za zimu: Nega lica

Za ovaj izgled preporučujemo

  • La Roche-Posay Serozinc

    Poručite odmah

Povezane teme: nega, La Roche-Posay , nega lica

0/5
Samo ulogovani korisnici mogu da ocenjuju

Komentari ( 0 )

Registrujte se / Ulogujte se se da biste ostavili komentar

Registrujte se / Ulogujte se

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Nega lica: Zablistaj uz tretman vitaminom C

Vitamin C je neophodan organizmu, ali starenje, izlaganje UV zracima i pušenje, drastično smanjuju njegovu koncentraciju, naročito u gornjem sloju kož...