Nega lica: Saveti za one sa osetljivom kožom

Osetljivu kožu lica odlikuje smanjena zaštitna funkcija kože, zbog koje dolazi do gubitka vode, pa i  do lakšeg prodiranja spoljašnjih faktora kojima je koža izložena, kao što su štetni sunčevi UV zraci i neki sastojci iz proizvoda za negu lica. 

Osetljiva koža, sklona je perutanju i ljuštenju, pojavi crvenila i osipa i otečenosti ili hrapavosti, a sve to je propraćeno osećajem zategnutosti, bridenja i peckanja. Ona se mora konstantno i drugačije negovati u osnosu na ostale tipove kože. 

 

Svi procesi u koži zavise od aktivnosti enzima u njoj, a kod osetljive kože, ta aktivnost može biti smanjena ili sprečena i zbog toga dolazi do povećanog gubitka tečnosti i prodiranja alergena kroz kožu.

Nega lica za tipove osetljive kože

Dehidrirana koža

Kod dehidrirane kože lica, javlja se osećaj zatezanja i neprijatnosti, a vidljive su površinske linije i evidentno osustvo sjaja kože. Dehidrirana koža je osetljiva na suve i hladne klimatske uslove i može postati osetljivija ukoliko je iziritiraju neke određene supstance iz kozmetičkih proizvoda koji nisu namenjeni za osetljivu kožu.

Hidratacija lica je jedino logično rešenje, jer će dnevna krema za lice, koja je predviđena za osetljivu kožu pomoći će da se poboljša prirodna zaštitna funkcija kože.

 

Suva koža

Kod suve kože razlikujemo onu blaže suvu kožu lica, koja je samo malo grublja i suvu kožu lica koja je sa izraženijim crvenilom i koja je popucala. I jedan i drugi tip suve kože su takođe osetljivi na neke supstance iz proizvoda koji nisu namenjeni osetljivoj koži.

Nega lica za ovaj tip osetljive kože, podrazumeva da samo koristiš kreme za osetljivu kožu sklonu crvenilu.

Reaktivna koža

Reaktivna koža je preosetljiva i simptomi kod ovog tipa osetljive kože se pojavljuju tek nakon korišćenja nekog kozmetičkog proizvoda. Iritirana koža tada, izmeću ostalog pecka, ali se kod ovog tipa kože mogu pojaviti crvenilo, perutanje i pustule.

 

Za one koji imaju reaktivnu kožu se preporučuje da isključivo koriste proizvode sa oznakom da su za reaktivnu kožu, jer oni imaju manji broj sastojaka, pa su manje šanse za osetljivost kože.

Ako imaš osetljivu kožu lica ovo je obavezno!

1. Kako ne bi još više pogoršavala situaciju po svoju osetljivu kožu, obavezno moraš pre spavanja skidati šminku i to uz pomoć odgovarajućih sredstava, bez alkohola, a ako ne koristiš nikakvo sredstvo za skidanje šminke nikako ne umivaj lice sa previše toplom vodom.

2. Koristi isključivo proizvode namenjene za osetljivu kožu

3. Zaštita od sunca se takođe ne može preskakati u nezi i zaštiti osetljive kože. Krema za sunčanje je prosto obavezna, a naročito u letnjem periodu.

4. Izbegavaj preagresivne i preterane hemisjke i zrnaste pilinge

5. Poboljšaj zdravlje svoje kože unošenjem vitamina A, C i E u svoju ishranu

 

Pročitaj još: Mitiseri i bubuljice: pravilna nega korak po korak

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Mixa Micellar Water Anti-Irritations

  Poručite odmah
 • Mixa Anti-Imperfections 3 in 1 Exfoliating Mask

  Poručite odmah
 • Mixa Hyalurogel Ultra Sensitive

  Poručite odmah
 • Mixa Hyalurogel Night

  Poručite odmah
 • Mixa Hyalurogel Cleansing Micellar Milk

  Poručite odmah
 • Mixa Cica-Cream

  Poručite odmah
 • Mixa Hyalurogel Rich

  Poručite odmah
 • Mixa Anti-Imperfaction Moisturizing Cream

  Poručite odmah

Povezane teme: nega, zaštita kože, leto, dnevna rutina, večernja rutina, osetljiva koža, maske za lice, čišćenje lica, krema za lice, vitamin C, nega lica, Mixa, nega kože

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Važno je da izabereš pravi prajmer prema svom tipu kože, kako bi osetila sve benefite ovog cuvenog makeup proizvoda !

Isti makeup proizvodi pa tako i prajmeri za lice potpuno drugačije izgledaju na različitim tipovima kože, zato je važno da izabereš onaj pravi prema s...