Piling za lice: Sve što treba da znate

Ukoliko ste se ikada pitali kako da pravilno negujete svoju kožu (ko nije!?), sigurno ste naišli na nekolicinu informacija o pilinzima - od toga kako nisu namenjeni ljudima sa suvom kožom, jer će ista reagovati, do toga kako oni sa masnom kožom treba da izbegavaju piling zbog potencijalnog osipa bubuljicama. Rešili smo da razbijemo predrasude o pilinzima i objasnimo vam zašto zaslužuju da postanu (ili ostanu) deo vaše rutine nege. Ako prvi put čujete za njih, evo šta sve treba da znate o pilinzima:

Zašto treba raditi piling lica?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MAKE💋UP (@_mymakeup__) on

Koža se prirodno regeneriše na svakih 28 dana i, u tom procesu, odumrle ćelije se talože na površini kože i ,,guše’’ je. To dovodi do stvaranja mitisera, tj. skupljanja sebuma i zapušavanja pora kod osoba sa masnijom kožom, kao i ljuspanja kože kod suvokožaca. Pored toga, sprečava ostale proizvode koje nanosite, kao što su serum i krema, da efektivno deluju i prodru do dubljih slojeva kože.

Šta su mehanički, a šta hemijski pilinzi i kako se koriste?

Mehanički pilinzi sadrže granule koje fizički otklanjaju sloj odumrlih ćelija. Te granule mogu biti u vidu zrna šećera, sitnih semenki, kafe ili praha koštica. Šećer je jedan od boljih sastojaka, jer se ujedno i topi, a baš tri vrste šećera se nalaze u novim L’Oreal Smooth Sugar pilinzima, kao i semenke kivija ili acai prah, kako bi piling bio još učinkovitiji. Mehanički piling se nanosi na blago navlaženu i očišćenu kožu, uz malo mlake vode potrebno je umasirati ga kružnim pokretima i potom isprati. Za one koji preferiraju još veći spa ugođaj, pravi izbor je maska sa efektom pilinga, koja sadrži tri gline i crvene alge. S druge strane hemijski pilinzi ,,tope’’ sloj odumrlih ćelija, i nanose se zavisno od formulacije. Mogu biti u vidu tonika, seruma ili maske koji, uglavnom, sadrže određeni procenat glikolne ili salicilne kiseline.

Koliko često treba raditi piling lica?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MAKE💋UP (@_mymakeup__) on

Kao i uvek, ključ je u umerenosti. Prečesti pilinzi će učiniti novonastale ćelije izloženijim, a kožu preosetljivom. U ekstremnim slučajevima, ovo može za posledicu imati i zavisnost kože od pilinga, te će i njena samostalna regeneracija biti poremećena. S druge strane, agresivan piling par puta godišnje jednako može škoditi koži. Potrebno je naći balans. Kada su u pitanju mehanički pilinzi, preporučuje se korišćenje pilinga jednom nedeljno ili jednom u 10 dana. Ako je reč o hemijskim pilinzima, zavisi od same formule proizvoda, pa se tako serumi i tonici mogu koristiti svaki ili svaki drugi dan, dok se preporučuje da se glikolne maske nanose jednom u 10 dana.

Piling je neophodan deo rutine nege i savršen je korak u nedeljnoj spa rutini, kada se relaksirate i maksimalno se trudite da razmazite svoju kožu. Ne zaboravite da, nakon pilinga, nanesete negujuću kremu ili masku za negu lica - vaša koža će vam biti zahvalna.

Pročitajte više o: 5 neophodnih proizvoda za negu kože kojih se ne odričemo

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Loreal Paris Smooth Sugar Clear

  Poručite odmah
 • Loreal Paris Smooth Sugar Nourish

  Poručite odmah
 • Loreal Paris Smooth Sugar Glow

  Poručite odmah
 • LOreal Paris Pure Clay Exfo Mask

  Poručite odmah

Povezane teme: nega, maske za lice

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Ovo je jedna od najomiljenijih hidratantnih krema na svetu! A od nedavno ona je dobila moćno pojačanje idealno za zimske dane

Čuveni kozmetički brend Kiehl’s poznatje po svojim efikasnim formulama, a od skoro na policama je i jedna nova...