Pitali ste za maskne: Mixa dermatolog Dr Marković odgovara

Zajedničko i popularizovano ime svim problemima sa kožom sa kojima se zbog nošenja zaštitinih maski suočavamo, bez obzira na godine i tip kože jesu maskne.

Pitali ste za maskne: Mixa dermatolog Dr Marković odgovara

Kombinacija toplog i vlažnog vazduha pod zaštitnom maskom, savršeno pogoduje nastanku akni i bubuljica i svima je postalo očigledno da naša koža nije navikla na nošenje zaštitne maske. Kod mnogih su se pojavile iritacije, bubuljice i akne. Međutim kao što znaš svi moramo da se prilagodimo, jer se mere nošenja maski moraju poštovati.

Maskne: sve više pitanja vezanih za njih

Kako se sve veći broj ljudi žali na ove probleme i pita se kako da ih reši ili makar predupredi, izdvojili smo neke od najčešćih pitanja vezanih za maskne i posavetovali se sa Mixa dermatologom Dr sci. med. Marković oko odgovora na njih. Verujemo da će ti pomoći odgovori doktorke koja samo na nedeljnom nivou redovno viđa, savetuje i leči preko 150 pacijenata, a pored toga dobitnik je mnogih nacionalnih i internacionalnih stipendija i nagrada iz oblasti lečenja problematične kože.

Pitanje: Kako ublažiti potkožne akne na bradi i oko usta koje su se pogoršale?

Potkožne akne na bradi, ili zatvoreni komedoni nastaju onda kada se u porama višak sebuma pomeša sa mrtvim ćelijama kože i ostane zarobljen tamo. Izgledaju kao tvrda ispupčenja bele boje ili boje kože na licu, koja nikako ne smeju da se  istiskaju i cede, jer su pore na tom mestu zatvorene, pa se ceđenjem samo još može pogoršati situacija.

Pitali ste za maskne: Mixa dermatolog Dr Marković odgovara

Oni su čest problem odraslih žena i mogu nastati iz nekoliko različitih razloga, a između ostalih tu su uticaj hormona, korišćenje lekova, upotreba komedogenih proizvoda u nezi lica, stres, preterivanje sa eksfolijacijom lica, spoljašnja zagađenja, ali se mogu pojaviti i usled nošenja zaštitinih maski, pa ih tako isto možemo svrstati u maskne.

Odgovor Mixa dermatologa doktorke Marković

Sve više odraslih mladih žena se javlja sa istim problemom i one su nov izazov za lečenje. Potrebno je sprovoditi prevenciju nastanka maskni, primenom matirajućih proizvoda na bazi antibakterijskih i seboregulatornih sastojaka, kao što su cink i salicilna kiselina, a sve to uz pažljvu hidrataciju proizvodima baziranim na glicerinu. Ukoliko već imate neku dermatološku terapiju za potkožne akne, preporučuje se nastavak te dermatološke terapije.

Pitanje: Da li bubuljice i crvenilo na licu mogu nastati usled nošenja zaštitinih maski?

Bubuljice i crvenilo na licu, baš kao i zatvoreni komedoni spadaju u maskne. Bubuljice nastaju usled povećane vlage i topline pri nošenju zaštitne maske na licu, a crvenilo se javlja kao posledica trenja između maske i kože.

Pitali ste za maskne: Mixa dermatolog Dr Marković odgovara

Odgovor Mixa dermatologa doktorke Marković

Sve reakcije na koži koje su pomenute mogu nastati usled nošenja zaštitinih maski, ali se mogu i umanjiti redovnim čišćenjem kože nakon nošenja maske. Najbolje je čistiti lice upotrebom gela za pranje lica, koji je nekomedogen, bez sapuna i alkohola i hipoalergijski. Pomoću ovakvih gelova se nežno uklanjaju nečistoće, bez isušivanja kože.

Preporučuje se i hidriranje kože proizvodima na bazi glicerina, koji su obogaćeni aktivnim pročišćavajućim i matirajućim sastojcima.

Pitanje: Kako rešiti problem mešovite masne kože čela i bubuljica na njemu kod deteta od 16 godina?

Pored pravilne rutine nege problematične kože, važna je i rutina pravilne ishrane, kao i uzdržavanje od slatkiša i mlečnih proizvoda.

Odgovor Mixa dermatologa doktorke Marković

Ukoliko roditelji nisu imali teže oblike akni sa ožiljcima, dovoljno je da 2 puta dnevno (posle škole i pred spavanje) dete umiva lice gelom za problematičnu kožu, a zatim stavlja seboregulatorni losion sa salicilnom kiselinom ili cinkom na čelo. Po potrebi, ukoliko je koža suva i zeteže – preporuka je nanositi i kremu poput Mixa Anti-Imperfection. Ukoliko rutina nege uz uzdržavanje od slatkiša i mleka nije dovoljna, potrebno je početi sa lokalnom dermatolškom terapijom.

Pitali ste za maskne: Mixa dermatolog Dr Marković odgovara

Kako negovati suvu kožu lica sa masnom T zonom (čelo i nos), vidljivim porama i potkožnim bubuljicama na čelu?

Pravilna i redovna nega usklađena sa svim specifičnostima tipa kože ključ je blistavog, zdravog i mladalačkog izgleda, ali isto tako je važno da znaš kakve proizvode da koristiš za čišćenje i hidrataciju kože.

Odgovor Mixa dermatologa doktorke Marković

Ovakav opis problema sa kožom idealan je za neki tretman koji bi označio start pravilne nege, a to je obavezna upotreba nekomedogenih krema za hidrataciju suve kože. Umivanje gelom za problematičnu kožu koji ima seboregulatorno svojstvo, uz istovetni losion pomoći će u nezi masne T zone (čelo i nos) i doprineti smanjenju vidljivosti pora. Uz sve ovo dodatak noćne terapije lekom iz grupe retinoida je dobitna kombinacija.

Pitali ste za maskne: Mixa dermatolog Dr Marković odgovara

Proizvodi iz Anti-Imperfaction linije ti mogu pomoći da se izboriš sa problemom koji podrazumeva pojam maskne, a svaki od njih možeš poručiti klikom na sliku proizvoda ispod teksta.

Pročitaj još: Porodična krema: hidrira, umiruje i štiti osetljivu kožu

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Mixa Anti-Imperfaction Cleansing Gel

  Poručite odmah
 • Mixa Anti-Imperfaction Purifying Lotion

  Poručite odmah
 • Mixa Anti-Imperfaction Exfoliating Mask

  Poručite odmah
 • Mixa Anti-Imperfaction Moisturizing Cream

 • Mixa Anti-Imperfection DD Tinted Protecting Care

 • Mixa Anti-Imperfaction Micellar Water

Povezane teme: nega, osetljiva koža, čišćenje lica, krema za lice, nega lica, Mixa, piling, nega kože, pH vrednost kože, suva koža, tonik za lice

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Jesenji manikir trendovi koje ćemo voleti

Samo jedan brzi pogled na manikir trendove ove sezone biće dovoljan da shvatimo da će hladnom vremenu koje je pred nama, prkositi neodoljive tople i p...