Razbijamo mitove o retinolu

U proteklih nekoliko godina, retinol je postao veoma popularan sastojak za negu kože. Šta više, u beauty svetu, retinol se smatra sinonimom za anti-aging. Kako se o ovom aktivnom sastojku za negu kože mnogo istraživalo i pisalo, prirodno je da postoji mnogo informacija, ali i dezinformacija o njegovom dejstvu i karakteristikama.

Verovatno si do sada čula bar jedan mit o retinolu, ali nisi bila svesna da je u pitanju samo to – mit. Zato smo odlučili da sa tobom podelimo mišljenja sertifikovanih dermatologa i odgovorimo na sve potencijalne nedoumice o ovom aktivnom sastojku protiv starenja. Hajde da zajedno, i jednom za svagda, razbijemo sve najveće mitove o retinolu.

Mit #1: Retinol je preagresivan za negu kože

Kada tek počneš da koristiš retinol, znaj da je apsolutno normalno da osetiš peckanje ili primetiš znakove crvenila ili isušivanja kože. Međutim, to ne znači da je retinol previše “agresivan i grub” za tvoju kožu. Imaj na umu da je retinol moćan sastojak i da je period aklimatizacije ključan. Zato je veoma bitno da ga postepeno uvodimo u skincare rutinu i dopustimo koži da se navikne na njegovo dejstvo.

Razbijamo mitove o retinolu

Retinol je najbolje proučavan sastojak čija namena je da ublaži izražajnost I vidljivost finih linija i bora“, tvrde dermatolozi. „I da, može izazvati iritaciju kada ga koristite u prve dve do četiri nedelje. Ako imate osetljivu kožu, držite se blaže verzije koja se koristi u proizvodima namenjenim osobama sa osetljivom kožom. Alternativno, možete pomešati svoj retinol serum sa hidratantnom kremom da biste razblažili koncentraciju.”

Mit #2: Derivati retinola i čist retinol imaju jednako dejstvo

Čisti retinol i derivati retinola nisu u potpunosti jednaki i nemaju jednako dejstvo. Istina je da se često koriste za rešavanje istih problema, međutim čisti sastojci retinola deluju brže na kožu od derivata. Razlog toga je činjenica da čisti retinol nema drugih aditiva, dok derivati čistog retinola obično sadrže druge komponente i aditive. Prema mišljenju dermatologa, derivati retinola često nisu tako snažni. To znači da kada budeš birala proizvod na bazi retinola, obrati pažnju da sadrži čist retinol, a ne derivate.

Razbijamo mitove o retinolu

Mit #3: Retinol konstantno isušuje kožu

Dermatolozi tvrde da je moguće da tokom prve dve do četiri nedelje upotrebe retinola primetimo znakove isušivanja kože, ali i da bi se nakon tog početnog perioda stanje tvoje kože trebalo poboljšati.

Ono što može pomoći u dodavanju hidratacije tvojoj koži jeste nanošenje odgovarajuće hidratantne kreme nakon što si nanela serum na bazi retinola. Osobe sa suvom kožom se mogu odlučiti za uvođenje kreme sa retinolom u svoju rutinu, koja takođe pomaže u borbi protiv bora, dok istovremeno hrani kožu.

Mit #4: Retinol se ne možeš koristiti svaki dan

Istina je da bi proizvode na bazi retinola trebalo koristiti za noćnu upotrebu, ali retinol se apsolutno može koristiti svaki dan. Dermatolozi to i potvrđuju, rekavši: „Dok se prilagođavate upotrebi retinola, često preporučujemo da ga nanosite svaku drugu noć. Međutim, nakon prvih mesec ili dva, možete ga koristiti svaki dan sve dok vaša koža to može da podnese.”

To znači da treba da “osluškuješ” svoju kožu i prilagodiš svoju skincare rutinu njenim potrebama.

Mit #5: Retinol je isključivo “anti-aging” sastojak

Razbijamo mitove o retinolu

Donekle tačno, slažemo se, retinol zaista jeste moćan anti-aging saveznik, ali ono što je manje poznato jesu ostala blagotvorna svojstva koje ima za kožu. Mišljenja stručnjaka iz oblasti dermatologije jesu da je retinol, moglo bi se reći – multitasker. Odstranjuje tamne fleke i ujednačava ten, a zaslužan je i za boljitak tonusa kože. Takođe, stimuliše proizvodnju kolagena, što rezultira znatno manjom izraženošću sitnih bora i ostalih znakova starenja.

Mit #6: Retinol = hemijski piling

Često se povlači paralela između retinola i alfa hidroksilne kiseline, u smislu da je retinol neizostavna supstanca za hemijski piling kože. Ipak, dejstva retinola i alfa hidroksilne kiseline, iako slična, nisu u potpunosti ista. Retinol je, naime, zadužen za jačanje kožne barijere i njenih funkcija, kao i sprečavanje gubitka vode i kolagena u koži.  S druge strane, alfa hidroksilna kiselina jeste supstanca za poželeti kada piling kože dođe na red, što se preporučuje nekoliko puta sedmično kako bi se odstranile mrtve ćelije i višak sebuma sa površinskog sloja kože i iz pora.

Naša preporuka za proizvod na bazi retinola

Na kraju, želeli bismo sa tobom da podelimo naš omiljeni proizvod na bazi retinola, odličan za večernju anti-aging rutinu nege kože – L’Oréal Paris Revitalift Laser Night Serum sa čak 0.2% čistog retinola.

Sa čak 3X više čistog retinola*, Revitalift Laser Night Serum predstavlja intezivan anti-aging tretman koji vidljivo ispravlja znakove starenja, čak i duboke bore. Vremenom i uz redovnu upotrebu, umanjuje bore kod čak 100% žena**. Ukoliko ga adekvatno primenjuješ, ovaj moćni serum će pročistiti tvoju strukturu kože i učinite je svetlijom i sjajnijom. Ne zaboravi da nakon upotrebe seruma na svoju kožu lica naneseš i noćnu kremu, a sledećeg jutra i SPF zaštitu.

Nadamo se da smo ovim tekstom uspeli da razbijemo mitove o retinolu i približimo njegov značaj za negu kože! Mi mislimo da tvoja koža to zalužuje, a ti?

*U poređenju sa prethodnom L’Oréal Paris formulom.
**Klinička studija na 49 žena: kliničko ocenjivanje bora na licu posle 4 meseca.

Pročitaj još: Koje nijanse biraš za jesen ’21?

Za ovaj izgled preporučujemo

  • L’Oréal Paris Revitalift Laser Pure Retinol Night Serum

    Poručite odmah

Povezane teme: trend, anti-age, čišćenje lica, Loreal Paris, vitamin C, nega lica, retinol, serum za lice

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Da li ste čuli za kampanju WE SKINCARE ABOUT YOU SINCE 1851? Kultni kozmetički brend Kiehl’s prepoznatljiv je upravo po individualnom pristupu i svojim savetnicima za negu kože

Otkako je Kiehl’s pre više od 170 godina po prvi put otvorio vrata svoje stare gradske apoteke u Njujorku, brend je predano radio na tome da pruži naj...