Saveti dermatologa: Pravilna nega kože tokom pandemije

Tokom pandemije, prilagodili smo se novinama u svakodnevnom životu, ali i promenama u našim higijenskim navikama, počev od pojačanih mera dezinfekcije, pa sve do nošenja rukavica i maski. Sve ove mere, neminovno su ostavile posledice po našu kožu. Zato ti u konsultaciji sa priznatim stručnjakom, dermatologom, otkrivamo šta sve obuhvata pravilna nega kože tokom pandemije i koje mere prevencije se preporučuju u ovom periodu.

 

Dermatolog, specijalista za kožne bolesti – dr Milica Marković

Dr Milica Marković je specijalista za kožne bolesti, sa dugogodišnjim radnim iskustvom u okviru Gradskog Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu, na Odeljenju za primenjenu dermatološku terapiju. Doktorka Marković samo na nedeljnom nivou redovno viđa, savetuje i leči preko 150 pacijenata, a pored toga dobitnik je mnogih nacionalnih i internacionalnih stipendija i nagrada iz ove oblasti, a ujedno i majka troje dece.

 

Zamolili smo doktorku da nam malo bolje pojasni posledice pridržavanja aktuelnih mera zaštite po našu kožu i koji su sve načini prevencije najbolji u ovom momentu.

Nega kože ruku tokom pandemije

Ukoliko tvoja koža ruku nije bila ranije sklona isušivanju i perutanju, kao i neprijatnom osećaju zatezanja, sada se to možda promenilo i predstavlja posledice nakon pridržavanja adekvatnih mera zaštite u toku pandemije.

Učestalo i adekvatno pranje ruku, koje traje minimum 20 sekundi, kao i upotreba alkoholnih i drugih dezinfekcionih tečnih i gelastih sredstava, glavni su razlog tome što su nam ruke sve suvlje, hrapavije, perutaju se, a neretko svrbe i bole. Pored ovoga, moguće je i da koža ne bude samo iritirana usled dejstva samih dezinfekcionih sredstava i deterdženata već i da crvenilo i perutanje nikako ne prolaze bez upotrebe lekova kao što u slučaju kontaktnog ekcema.

Saveti specijaliste dr Milice Marković

Specijalista za kožne i venerične bolesti, doktorka Milica Marković, savetuje da se u cilju sprečavanja isušivanja kože u kućnim uslovima pridržavamo pojedinih preventivnih mera.

Na prvom mestu je česta upotreba obnavljajućih krema koje prijaju tvojoj koži, a koje su na bazi pantenola, alantoina i drugih regenerišućih i umirujućih sastojaka. Zato je važno da prilikom odabira kreme, na njenom pakovanju pogledamo sastojke i potražimo među njima parafin, glicerin, proteine ovsenog mleka i cold cream.

Saveti dermatologa: Pravilna nega kože tokom pandemije

Takođe je jednako važno i pravilno brisanje ruku nakon pranja, jer to isključivo treba da radimo tapkanjem ubrusom ili peškirom, a ne agresivnim trljanjem. Ne zaboravi da ruke pre nanošenja kreme, dezinfekcionog sredstva ili rukavica moraju biti potpuno suve!

Nega kože lica tokom pandemije

Reakcija i iritacija kože na primenu zaštitnih maski, kao i usled boravka u zatvorenom tokom izolacije, ogleda se u pojavi blagog crvenila lica ili pogoršanjem već postojećih problema kože lica – akni, rozacee (kuperoze) i seboričnog dermatitisa.

Saveti specijaliste dr Milice Marković

Svaka promena rutine dovodi do senzacija, koje podstiču dodirivanje lica ili maske rukama što treba da izbegavaš. Zato je bitno da održavaš uobičajenu hidrataciju lica uz pomoć hidratantnih krema, ali isto tako ne treba preterivati. Ne preporučuje se ni nanošenje premasnih krema na već problematičnu kožu sklonu aknama, kako se stanje kože ne bi još više pogoršalo, kao ni nanošenje krema obogaćenih novim nepoznatim sastojcima na osetljivu kožu, jer tako samo možeš smanjiti toleranciju kože na zaštitnu masku.

Nemoj da zaboraviš da umivaš lice po povratku kući u „bezbednu zonu“ . Predlaže se da to radiš pomoću laganog gel čistača za kožu, kao i da ga osušiš laganim utapkavanjem uz pomoć peškira.

Ukoliko na licu već imaš crvenilo i osećaj peckanja nakon pranja, odgovarajuća nega jeste upotreba krema iz kategorije „cica“ krema. One čuvaju i obnavljaju barijeru kože i po preporuci možeš da ih koristiš narednih 3-7 dana minumum jednom dnevno.

Za koje promene na koži treba da se obratiš lekaru?

Saveti dermatologa Pravilna nega kože tokom pandemije

Ako se desi da imaš bilo kakvo neprolazno stanje crvenila kože šaka sa prskotinama ili pečatasto crvenilo lica i tela, potrebno je da kontaktiraš dermatologa. S druge strane, koprivnjača i tačkasti osipi na telu uz povišenu telesnu temperaturu zahtevaju neodložnu konsultaciju lekara.

Pročitaj još: Saveti za oporavak umorne i blede kože

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Mixa Intensive Care Dry Skin

  Poručite odmah
 • Mixa Cica-Cream

  Poručite odmah
 • Mixa Cold Cream

  Poručite odmah
 • Mixa Anti-Imperfaction Cleansing Gel

  Poručite odmah

Povezane teme: dnevna rutina, večernja rutina, osetljiva koža, čišćenje lica, nega lica, Mixa, hidriranje kože, suva koža, Anti Imperfection

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Želiš blistavu kožu? Vreme je za letnju dozu Vitamina C!

Blistava koža je letnji imperativ! A evo i kako do nje...